Ujhelyi: Orbán maga adott utasítást, hogy Magyar Péterhez kiszálljon az ellenőrzőhivatal

  • narancs.hu
  • 2024. február 14.

Belpol

A szocialista képviselő elmondta, a KEHI soron kívüli ellenőrzést csak a kormány, a miniszterelnök vagy az illetékes miniszter utasítása alapján köteles végrehajtani.

Orbán személyesen rendelte el Varga Judit volt férjének „figyelmeztetését”? – teszi fel a kérdést közleményében Ujhelyi István európai parlamenti képviselő, az Esély Közösség alapítója.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak (KEHI) 2020-ban rendkívüli vizsgálatot tartott a Diákhitel Központban. Ezt az akciót Varga Judit volt igazságügyi miniszter korábbi férje a legfelsőbb kormányzati körökből érkező „figyelmeztetésnek” nevezte.

Ahogy arról mi is írtunk, Magyar Péter a Partizánnak adott interjújában arról is beszélt, a hatalom meg akarta akadályozni, hogy feleségével elváljanak egymástól. „Behívtak a Karmelita kolostorba, és azt mondták, hogy ha ez és ez fog történni, akkor ezt és ezt választhatom.” Mivel Magyar az interjúban tett kijelentései szerint nem ment bele a felkínált opciókba, jött „a botos megoldás.” Pár nappal később a KEHI be nem jelentett vizsgálatot tartott akkori munkahelyén, a Diákhitel Központban, számítógépeket és telefonokat is lefoglaltak.

Magyar arról is beszélt az interjúban, hogy ezt követően felhívta a KEHI vezetőjét, Gaál Szabolcs Barnát – akit még 2010 júniusában nevezett ki Orbán Viktor a szervezet élére –, aki azt közölte vele, hogy a vizsgálat valójában „egy figyelmeztetés”. Magyar Péter elmondta, hogy később rendeződött a kapcsolata a feleségével, a KEHI vizsgálata pedig mindenfajta megállapítás nélkül lezárult.

Ujhelyi Isván emlékeztet: „Nem ez lenne az első olyan KEHI-ellenőrzés, amely mögött a szakmaiságon túl direkt politikai szándék sejlik fel.” Felidézi, hogy 2014-ben hosszú hónapokon át tartó vizsgálatot tartottak a Norvég Alap pénzeit elosztó Ökotárs Alapítványnál. Végül egyetlen civil szervezetet sem marasztaltak el, az egyik esetben pedig még a bíróság is kimondta, hogy az eljárás indokolatlan és törvénytelen volt. A TASZ két éves pereskedésének köszönhetően derült csak ki, hogy a KEHI-vizsgálatot maga Orbán Viktor miniszterelnök rendelte el a hivatal vezetőjének írt utasításában.

„A hatályos törvények szerint a KEHI a kormány által jóváhagyott éves ellenőrzési terv alapján végzi a vizsgálatait, soron kívüli ellenőrzést csak a kormány, a miniszterelnök vagy az illetékes miniszter utasítása alapján köteles végrehajtani” – írja Ujhelyi István. Azonban abban az időben, amikor Magyar elmondása szerint a vizsgálat történt, még csak a kormány vagy személyesen a kormányfő rendelhette meg a vizsgálatot. A jogkört az illetékes miniszternek csak 2022 szeptemberében adták meg egy törvénymódosítással.

„Egy biztos: Gaál Szabolcs Barnának, a KEHI elnökének mielőbb és egyértelműen tisztáznia kell, hogy ki és milyen alapon adott utasítást a Diákhitel Központ 2020-as soron kívüli ellenőrzésére, az milyen eredménnyel zárult és megfelel-e a valóságnak, hogy a vizsgálati eljárást nem szakmai alapon, hanem politikai/személyes megrendelésre végezte” – zárja a posztját Ujhelyi.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk