Mikorra érkezhet elég vakcina az EU-n keresztül?

A felmentő sereg

Belpol

Magyarország a közös uniós vakcinabeszerzés segítségével a teljes népesség beoltásához elegendő oltóanyagot rendelt. Azt viszont még nem tudni, hogy milyen ütemezésben érkeznek meg a szállítmányok.

Miután az Egyesült Királyságban és az USA-ban is hamarabb kezdtek oltani a koronavírus elleni vakcinákkal, mint az Európai Unióban, felerősödtek a közös uniós vakcinabeszerzést koordináló Európai Bizottságot (EB) támadó hangok. A német sajtóban még azzal is megvádolták a Bizottságot, hogy azért rendelt túl keveset az amerikai Pfizer és a német tulajdonú BioNTech által közösen fejlesztett vakcinából (amely elsőként kapott engedélyt), hogy jusson elég megrendelés a francia Sanofinak is. A Bizottság és a francia kormány tagadta a vádakat, Ursula von der Leyen, az EB elnöke mindenesetre január 8-án bejelentette, hogy az addig lekötött 300 millió adagon felül az EU a Pfizer/BioNTech oltásból újabb 200 millió adagra köt vásárlási, 100 millió adagra pedig opciós szerződést.

Az EU-ellenes hangulatkeltésből természetesen a magyar kormány sem maradhatott ki: Orbán Viktor december elején arról beszélt, hogy az EU-ból kilépett britek „akcióképesebbé” váltak az emberéletek megmentésében, azóta pedig Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára mondta el többször, hogy „Brüsszel hibái miatt vagyunk lemaradva az oltással”. Az uniós közös beszerzés jelentőségét igyekszik kisebbíteni a kormány azzal is, hogy folyamatosan az orosz és kínai vakcinák ügyében folytatott külön tárgyalásait tolja előtérbe. Újabban ugyanakkor a kormányzati illetékesek is elismerik, hogy gyártókapacitási hiányosságok miatt az orosz vakcinából belátható időn belül nem áll rendelkezésre a tömeges oltáshoz szükséges mennyiség; és bár a kínai vakcina magyar engedélyezését továbbra is lebegtetik, eddig kizárólag az unión keresztül érkezett vakcinákat használtunk fel, és az idáig lekötött közel 20 millió adag akkor is döntő szerepet játszik majd a magyar lakosság immunizálásában, ha esetleg lesz valami a kínai üzletből is.

A bejáratott út

Az Európai Gyógyszerügynökség (European Medicines Agency – EMA) lapzártánkig két vakcinának adott úgynevezett feltételes forgalomba hozatali engedélyt: a Pfizer/BioNTech oltóanyagának december 21-én, a szintén amerikai Moderna védőoltásának január 6-án. A feltételes engedély azt jelenti, hogy a szakemberek meggyőződtek a vakcinák két legfontosabb jellemzőjéről – a biztonságosságról és a hatásosságról –, a gyártóknak azonban a klinikai vizsgálatok utánkövetéséről még két évig rendszeresen be kell számolniuk az EMA-nek. Ezekből az újabb információkból derülhet ki, hogy mennyi ideig tart a vakcinák biztosította védettség, hogy meggátolja-e egy védőoltás a vírus tünetmentes terjesztését is, illetve hogy alkalmazható-e gyerekeknél vagy terhes nőknél. Az EMA egyébként egy olyan bizottság véleménye alapján engedélyezi a vakcinákat, amelyben minden tagállam delegáltja ott ül; Magyarországot jelenleg Gyurasics Ágnes, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) nemzetközi kapcsolatokért felelős koordinátora képviseli.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.