Mikorra érkezhet elég vakcina az EU-n keresztül?

A felmentő sereg

Belpol

Magyarország a közös uniós vakcinabeszerzés segítségével a teljes népesség beoltásához elegendő oltóanyagot rendelt. Azt viszont még nem tudni, hogy milyen ütemezésben érkeznek meg a szállítmányok.

Miután az Egyesült Királyságban és az USA-ban is hamarabb kezdtek oltani a koronavírus elleni vakcinákkal, mint az Európai Unióban, felerősödtek a közös uniós vakcinabeszerzést koordináló Európai Bizottságot (EB) támadó hangok. A német sajtóban még azzal is megvádolták a Bizottságot, hogy azért rendelt túl keveset az amerikai Pfizer és a német tulajdonú BioNTech által közösen fejlesztett vakcinából (amely elsőként kapott engedélyt), hogy jusson elég megrendelés a francia Sanofinak is. A Bizottság és a francia kormány tagadta a vádakat, Ursula von der Leyen, az EB elnöke mindenesetre január 8-án bejelentette, hogy az addig lekötött 300 millió adagon felül az EU a Pfizer/BioNTech oltásból újabb 200 millió adagra köt vásárlási, 100 millió adagra pedig opciós szerződést.

Az EU-ellenes hangulatkeltésből természetesen a magyar kormány sem maradhatott ki: Orbán Viktor december elején arról beszélt, hogy az EU-ból kilépett britek „akcióképesebbé” váltak az emberéletek megmentésében, azóta pedig Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára mondta el többször, hogy „Brüsszel hibái miatt vagyunk lemaradva az oltással”. Az uniós közös beszerzés jelentőségét igyekszik kisebbíteni a kormány azzal is, hogy folyamatosan az orosz és kínai vakcinák ügyében folytatott külön tárgyalásait tolja előtérbe. Újabban ugyanakkor a kormányzati illetékesek is elismerik, hogy gyártókapacitási hiányosságok miatt az orosz vakcinából belátható időn belül nem áll rendelkezésre a tömeges oltáshoz szükséges mennyiség; és bár a kínai vakcina magyar engedélyezését továbbra is lebegtetik, eddig kizárólag az unión keresztül érkezett vakcinákat használtunk fel, és az idáig lekötött közel 20 millió adag akkor is döntő szerepet játszik majd a magyar lakosság immunizálásában, ha esetleg lesz valami a kínai üzletből is.

A bejáratott út

Az Európai Gyógyszerügynökség (European Medicines Agency – EMA) lapzártánkig két vakcinának adott úgynevezett feltételes forgalomba hozatali engedélyt: a Pfizer/BioNTech oltóanyagának december 21-én, a szintén amerikai Moderna védőoltásának január 6-án. A feltételes engedély azt jelenti, hogy a szakemberek meggyőződtek a vakcinák két legfontosabb jellemzőjéről – a biztonságosságról és a hatásosságról –, a gyártóknak azonban a klinikai vizsgálatok utánkövetéséről még két évig rendszeresen be kell számolniuk az EMA-nek. Ezekből az újabb információkból derülhet ki, hogy mennyi ideig tart a vakcinák biztosította védettség, hogy meggátolja-e egy védőoltás a vírus tünetmentes terjesztését is, illetve hogy alkalmazható-e gyerekeknél vagy terhes nőknél. Az EMA egyébként egy olyan bizottság véleménye alapján engedélyezi a vakcinákat, amelyben minden tagállam delegáltja ott ül; Magyarországot jelenleg Gyurasics Ágnes, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) nemzetközi kapcsolatokért felelős koordinátora képviseli.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!

Neked ajánljuk

A gyöngy

  • Halasi Zoltán

A király elküldi fiát messze földre, hozza el a kígyótól a kincset. Mielőtt a fiú útnak indul, meg kell válnia ruhájától. Megérkezik, elvegyül az ottaniak között. Ételüktől azonban mintegy álomba merül, megfeledkezik királyfi voltáról, küldetéséről. Apja levele téríti magához. Megigézi a kígyót, megszerzi a kincset. Hazatér, megdicsőül.

Máshogy mutatja ki

  • SzSz

„Az utolsó túlélő halálával Auschwitzot beveszi a kirakatból a történelem. Lomtárba kerül, ott porosodik majd a sötétben a tatárjárás és a waterlooi csata közt” – nyilatkozta Röhrig Géza egy interjúban a Saul fia diadalmenetének egyik állomásán –, a Born in Auschwitz egyszerre igazolja és cáfolja e kijelentést azzal, hogy bemutatja, hogyan hatja át a tragédia háromgenerációnyi család életét.

„A vérfürdő nem vonz”

A Star Trek-filmek Spockja jelenleg az AMC horrorsorozatában, a NOS4A2 második évadában adja a Charlie Manx nevezetű gonoszt, de élőben nincs benne semmi fenyegető. A Rhode Island-i forgatáson értük el.

„Gátlástalanul húzogatjuk ki egymás sorait”

  • Láng Dávid

Több mint ezer induló közül ők nyerték tavaly az Öröm a Zene tehetségkutató országos döntőjét, nem sokkal később pedig Lovasi András is kiválasztotta őket a raktárkoncertes gázsiját szétosztó pályázaton. A duóval arról beszélgettünk, mivel győzhették meg a zsűrit, milyen köztük a dalszerzői dinamika, és terveznek-e teljes zenekarrá bővülni.

Ülő ováció

  • Nagy István

Nyolcvanegy éves korában elhunyt minden idők egyik legnagyobb hatású zenei producere, akinek a jelentősége egyedül talán George Martinéhoz fogható; mindketten a modern zenerögzítési technika úttörőinek, lényegében megteremtőinek számítanak.

A földön kívüli selyemszörny

  • Vida Virág

Amióta online térbe kényszerült a színház, új, alkalmazott műfaj jelent meg a művészetek palettáján, amelyet leginkább „előadás-közvetítésnek” lehetne nevezni, és abban különbözik a korábbi színházi közvetítésektől, hogy eddig soha nem látott nyomatékot kap benne az operatőri munka.

Megtalálva

  • Dékei Kriszta

A művészet történetében komoly hagyománya van a nagy elődök másolásának, a témák és a stílusok újradolgozásának.

Eladó, kiadó

Hérodotosz óta sokat változott a közmeg­egyezés azzal kapcsolatban, mik is lehetnek a történetírás elfogadott témái és alkalmatos forrásai.