Erősödhet-e tovább a Mi Hazánk?

A Fidesz eszköze és ellenfele

Belpol

A gazdasági válság miatt a kormányba vetett bizalom csökkenése, valamint a mérsékelt ellenzék útkeresése miatt 2023-ban erősödhet, de legalábbis stabilizálhatja pozícióját a Mi Hazánk. Toroczkai László szerint, bár látszatra Orbán Viktor érdeke a jobboldali radikális párt létezése, hosszú távon a Fideszre jelentenek veszélyt.

A tavalyi választáson szövetséges ellenzéki pártok egyelőre a saját tortájuk újraosztásán munkálkodnak, ebben a versenyben jelenleg a Demokratikus Koalíció a legaktívabb. A korábban nem politizáló választók, illetve párt nélküli aktív szavazók körében azonban kimutatható sikereket ér el a Mi Hazánk Mozgalom. A parlamentbe már az első általános választási megmérettetésén bekerülő pártra a mérsékelt ellenzéki politikusok a „centrális erőtér” megerősítésén ügyködő Fidesz hatalmi érdekeinek kiszolgálójaként tekintenek. A lapunk által megkérdezett szakértők, valamint a szélsőjobboldali párt tagjai szerint a centrális erőtér, valamint a radikalizmus nem feltétlenül gátja a Mi Hazánk további erősödésének.

Rejtőzködésből a parlamentbe

A választások előtti legtöbb közvélemény-kutatás a parlamentbe jutási küszöb határán vagy némileg az alatt mérte a Mi Hazánk támogatottságát. Tóka Gábor választási szakértő a Tárki 2022 végén kiadott Társadalmi Riportjában arra jutott, hogy a bizonytalansági tényezők miatt a lehetséges hibahatárok is magasabbak voltak. Ennek részletezése túlmutat e cikk keretein, a lényeg, hogy a Mi Hazánk szavazói nem vagy nagyon nehezen voltak azonosíthatók a választások előtt.

A Választási földrajz tudományos weboldal (VF) szakértői lapunknak arról beszéltek, hogy a Mi Hazánk szavazói a különvéleményük miatt tartanak a megbélyegzéstől, és ezért vélhetően rejtőzködtek, kitértek a válaszadás elől. Bódi Mátyás és Kovalcsik Tamás szerint három meghatározó csoportra osztható a Mi Hazánk szavazótábora. A radikális jobboldaliak a Jobbik középre húzódása miatt sokáig párt nélküliek voltak, továbbá az egykori MIÉP-szavazók is otthonra találtak. A párt sikerrel szólította meg az egyébként bizonytalan, sőt korábban talán sosem szavazók táborát is azzal, hogy a koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedéseket erősen kritizálták. A járványhelyzet a nem politizáló lakosság számára is behozta a közéleti vitákat a hétköznapokba, az intézkedések ellenzői – sokszor a hangzatos összeesküvés-elméletek hatására – a Mi Hazánkkal kezdtek rokonszenvezni. Ez a csoport egyszerre utasította el a kormányt és az addig ismert ellenzéket is. Bódi szerint a Fideszről is lemorzsolódtak szavazók a járványhelyzet kezelése miatt, akik azonban nem tudtak közösséget vállalni a baloldali-liberális ellenzékkel, ezért ők is a Mi Hazánk mellé álltak. Tavaly áprilisban a Mi Hazánk országos listája 5,88 százalékot ért el, legutóbb viszont a Medián már 8 százalékon, az IDEA Intézet pedig 10 százalékon mérte a biztos szavazók körében a támogatottságukat.

Bódi Mátyás szerint a 2022-es választások „relatív győztese a Mi Hazánk volt, ami megerősítette az addig rejtőzködő szavazókban, hogy igenis vállalhatják a véleményüket”. Úgy látja, „az ország gazdasági helyzete miatt egyre rosszabb a Fidesz megítélése, valamint a Jobbikkal kiegészült baloldali-liberális ellenzék útkeresése olyan körülményeket teremt, hogy Toroczkai Lászlóék pártja lehet az egyetlen növekedésre képes választói tömb 2023-ban”.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk