Ki fosztja ki a kacsanevelőket?

Ridegtartás

Belpol

Vállalkozása sorsát kockáztatja, aki belép a víziszárnyastartók új érdekvédelmi szervezetébe – az alapítóknak ugyanis megüzenték, nem fognak napos kacsát kapni. Akit megválasztottak elnöknek, már régóta nem kap.

Decemberben megalakult a Magyar Víziszárnyas Érdekképviseleti Szervezet. Azok hozták létre, akik csalódtak a Magyar Lúdszövetségben és a Magyar Kacsaszövetségben. A konfliktusok tavaly január–februárban kerültek felszínre, amikor a koronavírus-járvány, a rendre visszatérő madárinfluenza, a takar­mány­árak és az energiadíjak emelkedése a baromfiágazat minden szereplőjét megrángatta. A kacsatenyésztők 2022. február 4-re Mélykútra tüntetést szerveztek, mert kevesebbet kaptak a nekik járó állatjóléti támogatásokból, mint amennyire számítottak. Nagy István agrárminiszter először azt mondta, hogy nincs ok a tüntetésre, hiszen az ágazat még pluszpénzhez is jutott, és a teljes 14,4 milliárdos keretet kifizették. A miniszternek is, a víziszárnyas-nevelő vállalkozásoknak is igazuk volt. A támogatási keretet egy évvel korábban állapították meg, ám 2021-ben októberig több kacsát, libát neveltek és vágtak le, mint azelőtt. A nevelőkkel kapcsolatban álló integrátorok pedig úgy állapították meg a felnevelt kacsák, libák átvételi árát, mintha a nevelő vállalkozások a teljes mennyiségre járó állatjóléti támogatást megkapták volna – pedig nem.

A tüntetés szervezője azt kérte, az integrátorok egyeztessenek a terméktanáccsal és az Agrárminisztériummal a kialakult helyzetről.

A miniszter ígér és tanácsol

A laikusban e ponton fölmerül: ha ennyire nem éri meg libával, kacsával foglalkozni, akkor miért nem fognak másba ezek a vállalkozók?

Aki megteheti, vált, de sokan az érintettek közül hosszú távra elkötelezték magukat. Akad termelő, akinél a madárinfluenza miatt 12 ezer víziszárnyast öltek le; nem beteg volt az állomány, csak érintett a közeli fertőzés miatt. Járt is a kártalanítás, 20 millió forint, de ezt az integrátor cég kapta, amelytől a szárnyasok valók. A költségek levonása után a családi vállalkozáshoz 3,8 millió forint jutott el. A családfő nem mehetett el máshová dolgozni, mert ha visszaadja főállású őstermelői igazolványát, vissza kell fizetnie azt a pályázati támogatást is, amit a gazdaság fejlesztésére vett fel.

A demonstrációra végül több száz érintett vállalkozó ment el – Nagy István agrárminiszter is Feldman Zsolt államtitkárral és Farkas Sándor miniszterhelyettessel együtt, külföldi útját megszakítva. Megígérte, két héten belül kifizetik az elmaradt 1,9 milliárd forintot. Az érintettek azt kérték, a kormány határozzon meg hatósági árakat a felvásárlásban, és fagyassza be a takarmányárakat is, de Nagy István – két héttel azután, hogy a kormány hatósági árat vezetett be hat alapvető élelmiszerre – azt válaszolta, a piaci folyamatokba nem avatkoznak be. Tanácsot viszont adott: a termelők hozzanak létre termelői csoportokat, együtt jobb alkupozícióból tárgyalhatnak mindenkivel.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk