Ki fosztja ki a kacsanevelőket?

Ridegtartás

Belpol

Vállalkozása sorsát kockáztatja, aki belép a víziszárnyastartók új érdekvédelmi szervezetébe – az alapítóknak ugyanis megüzenték, nem fognak napos kacsát kapni. Akit megválasztottak elnöknek, már régóta nem kap.

Decemberben megalakult a Magyar Víziszárnyas Érdekképviseleti Szervezet. Azok hozták létre, akik csalódtak a Magyar Lúdszövetségben és a Magyar Kacsaszövetségben. A konfliktusok tavaly január–februárban kerültek felszínre, amikor a koronavírus-járvány, a rendre visszatérő madárinfluenza, a takar­mány­árak és az energiadíjak emelkedése a baromfiágazat minden szereplőjét megrángatta. A kacsatenyésztők 2022. február 4-re Mélykútra tüntetést szerveztek, mert kevesebbet kaptak a nekik járó állatjóléti támogatásokból, mint amennyire számítottak. Nagy István agrárminiszter először azt mondta, hogy nincs ok a tüntetésre, hiszen az ágazat még pluszpénzhez is jutott, és a teljes 14,4 milliárdos keretet kifizették. A miniszternek is, a víziszárnyas-nevelő vállalkozásoknak is igazuk volt. A támogatási keretet egy évvel korábban állapították meg, ám 2021-ben októberig több kacsát, libát neveltek és vágtak le, mint azelőtt. A nevelőkkel kapcsolatban álló integrátorok pedig úgy állapították meg a felnevelt kacsák, libák átvételi árát, mintha a nevelő vállalkozások a teljes mennyiségre járó állatjóléti támogatást megkapták volna – pedig nem.

A tüntetés szervezője azt kérte, az integrátorok egyeztessenek a terméktanáccsal és az Agrárminisztériummal a kialakult helyzetről.

A miniszter ígér és tanácsol

A laikusban e ponton fölmerül: ha ennyire nem éri meg libával, kacsával foglalkozni, akkor miért nem fognak másba ezek a vállalkozók?

Aki megteheti, vált, de sokan az érintettek közül hosszú távra elkötelezték magukat. Akad termelő, akinél a madárinfluenza miatt 12 ezer víziszárnyast öltek le; nem beteg volt az állomány, csak érintett a közeli fertőzés miatt. Járt is a kártalanítás, 20 millió forint, de ezt az integrátor cég kapta, amelytől a szárnyasok valók. A költségek levonása után a családi vállalkozáshoz 3,8 millió forint jutott el. A családfő nem mehetett el máshová dolgozni, mert ha visszaadja főállású őstermelői igazolványát, vissza kell fizetnie azt a pályázati támogatást is, amit a gazdaság fejlesztésére vett fel.

A demonstrációra végül több száz érintett vállalkozó ment el – Nagy István agrárminiszter is Feldman Zsolt államtitkárral és Farkas Sándor miniszterhelyettessel együtt, külföldi útját megszakítva. Megígérte, két héten belül kifizetik az elmaradt 1,9 milliárd forintot. Az érintettek azt kérték, a kormány határozzon meg hatósági árakat a felvásárlásban, és fagyassza be a takarmányárakat is, de Nagy István – két héttel azután, hogy a kormány hatósági árat vezetett be hat alapvető élelmiszerre – azt válaszolta, a piaci folyamatokba nem avatkoznak be. Tanácsot viszont adott: a termelők hozzanak létre termelői csoportokat, együtt jobb alkupozícióból tárgyalhatnak mindenkivel.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.

Annyira nem sötét

A legutóbbi Pearl Jam-lemez, a 2020-as Gigaton hosszú, hétéves várakozás után jelent meg, így sokan örülhettek, hogy a zenekar hamarabb elkészült a tizenkettedik albumával, amely a Dark Matter címet viseli.

Dél csillagai

A Budapest JazzFest cégére alatt, a közel három héten át zajló hetvenhat koncert minden bizonnyal a legnagyobb magyar jazzfesztivál, de ennél figyelemre méltóbb, hogy huszonnégy országból érkeztek a zenészek. Megragadtuk a lehetőséget, hogy egy török triót és egy szárd együttest hallgassunk meg.

Ma senki se nyer

Emlékeznek, mikor volt köztársasági elnök Mádl Ferenc? Nos, Orbán Viktor első miniszterelnöksége idején. A díszlet és az időnként felhangzó Ki nyer ma? című rádióműsor szignálja segít behatárolni, hogy a közelmúltban járunk, de az elnök neve az egyetlen konkrét utalás, amelyből kikövetkeztethetjük, milyen évet is írunk (majdnem) pontosan.

Gázlánggal fűtünk

Az év szaván vitatkozhatunk, de korunk szava bizonyosan a nárcisztikus. Ha valaki megbánt minket, vagy akár csak nem hajlandó részt venni az önbecsmérlés társadalmilag elvárt aktusában, máris megkapja, hogy „mekkora nárci”.

Újragondolt fintorok

Szabó Eszter sajátos, jellegzetes figurái középkorú és idősödő nők. Morcosak, egyked­vűek. Nyúzottak és fáradtak. Grimaszolnak, duzzognak. Olykor járókerettel sétálnak, máskor két hatalmas herezacskót vonszolnak maguk után.

Választhat szegény

„Köszönöm, hogy Önökkel tölthettem egy napot!” – írta tavaly februári Facebook-bejegyzésében Novák Katalin, amikor látogatást tett Tiszabőn, a legszegényebbek közé sorolt falvak egyikében.

Akire rámondják

Magyar Péter feljelenti Orbán Viktort – lelke rajta, a jobboldalon mindig is nagy becsben tartották az ország hagyományait, az ilyesminek tényleg van itt csőstül (ti. hagyománya). Amíg viszont tövig rágjuk a körmünket, hogy a tisztelt hatóságok hazavágják-e a miniszterelnököt az aljas indokból, nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazásaiért, a feljelentés tartalmi része módot ad mindannyiunknak egy pillantást vetni jelen közállapotainkra. Továbbá a jövő kecsegtető ígéreteire is.

Muszkavezetők

Múlt hétfőn egy pilisi lakossági fóruma után a 444 újságírója megkérdezte Szijjártó Péter külügyminisztert, hogyan hatolhattak be az orosz állam támogatta hekkerek – egyszerűbben: az orosz titkosszolgálatok – a Külügy­minisztérium informatikai rendszerébe. Az érdeklődés közvetlen oka az volt, hogy nem sokkal előtte Orbán Viktor kijelentette, mind technikai, mind humán szempontból Magyarországnak van a legjobb nemzetbiztonsági rendszere.