„A Fidesz ezt nagyon meg fogja szívni”

Lakatos Oszkár kisebbségi képviselő az Országos Roma Önkormányzat botrányairól

  • Magyar Krisztián
  • 2016. május 24.

Belpol

Farkas Flórián és az Országos Roma Önkormányzat ügyei már több mint egy éve borzolják a kedélyeket. Az ORÖ és a miniszterelnöki biztos pénzszórásáról, illetve a fideszes kisebbségpolitikáról Farkas egyik ellenlábasával, a Lungo Drom Heves megyei elnökével beszélgettünk.

Magyar Narancs: Több mint egy éve próbálják feltárni az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) és volt elnökének, Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselőnek az ügyeit. Az önök által életre hívott alternatív vizsgálóbizottság számos visszaélésre bukkant. Tudják még számolni, hogy eddig hány feljelentést tettek?

Lakatos Oszkár: Sok más mellett gazdasági és hivatali visszaélések, vesztegetés, csalás vagy éppenséggel személyes adatokkal való visszaélés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen huszonnégy feljelentést tettünk, közvetlenül Farkas Flóriánnal szemben pedig hármat – de ellene egy esetben már biztos, hogy nem indul nyomozás. Pont abban az ügyben nem nyomoznak, amelyben azért fordultunk a hatósághoz, mert 2011 és 2013 között az Országos Roma Önkormányzat első embereként az elnöki keretből Farkas Flórián nagyjából 240-280 millió forintot szórhatott el úgy, hogy ezzel nem számolt el. Mi több, nem is volt felhatalmazása elkölteni ezeket a pénzeket. Minden adatot és bizonyítékot elküldtünk a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak, de nem indítottak eljárást, mivel mentelmi joggal rendelkező parlamenti képviselő ellen nem nyomoznak. Ezeket a pénzeket egyértelműen Farkas közbenjárásával utalták ki magánszemélyeknek, köztük a saját rokonainak, kétes hátterű vállalkozásoknak és Lungo Drom-os szervezeteknek. Még Farkas Flórián testvére is kapott támogatásokat, az ő esetében milliós nagyságrendről beszélhetünk, ráadásul az általa vezetett tiszaroffi kisebbségi önkormányzathoz jutott – vélhetően jogtalan – ORÖ-s pénz. Sok magánszemélynek utaltak ismeretlen céllal, de a könyvelésben van egy rakás cég is, amelyekről nem minden esetben tudjuk, hogy velük pontosan mire is szerződtek, és milyen ellenszolgáltatást kapott ezért az önkormányzat. De említhetném a Puskás Akadémiát is, hiszen a könyvelésben szerepel, hogy az ORÖ támogatta a felcsúti sportegyesületet. Ide a pénz nem biztos, hogy eljutott, legalábbis az akadémia ezt cáfolta. Az általunk indított feljelentések nyomán 26 esetben nyomoznak az ORÖ, valamely szervezete vagy Farkas Flórián ellen.

false

 

Fotó: Merényi Zita

MN: Miközben mások is tettek már feljelentéseket.

LO: Politikai pártok és magánszemélyek is kezdeményeztek eljárást. Tudunk olyanról, akinek a feljelentése nyomán hatalommal való visszaélés miatt vizsgálódnak, természetesen itt is Farkas Flórián lehet a hunyó. Erről hangfelvételek is előkerültek, a rendőrség már kihallgatott jó néhány érintettet. A gyanú szerint a miniszterelnöki biztos befolyásolta a képviselőket, pénzjutalmakat ígért azért, hogy megbuktassák a törvényesen megválasztott ORÖ-elnököt, aki egyébként az ő utóda volt. A puccs sikerült is, Hegedűs István távozott a szervezet éléről.

MN: A legnagyobb botrány a Híd a munka világába foglalkoztatási program elszórt pénzei miatt kerekedett. Kiderült, hogy szinte mindenre költöttek, csak arra nem, amire kellett volna. Az ORÖ-től a minisztérium ezért visszakövetel 1,6 milliárd forintot.

LO: Igen, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) törvényességi eljárás keretében szabálytalanságokat állapított meg, ezt le is írta tizenhat oldalon. Ebben benne van, hogy a projektben szerepet vállalt személyek, így a gazdasági, illetve a szakmai vezetők és számos alkalmazott Farkas Flórián felügyelete alatt szivattyúzták ki a romák felzárkóztatására szánt pénzeket. A projektvezető és a menedzsment cégeit is bevonták az ügyletekbe. Az Emmi feltárta azt is, hogy kik írták a kamu­tanulmányokat, kikhez jutottak jogtalanul megbízási pénzek, és azt is feketén-fehéren leírták, hogy tényleges munka nem folyt. Eddig rendben is van a sztori: nyilvánvaló bűncselekményekre derült fény, és ezt a minisztérium le is írta – ám nem tett büntetőfeljelentést. Ez az elnéző hozzáállás nem csak az Emmire jellemző, említhetjük az Állami Számvevőszéket is, amely megvizsgálta az ORÖ 2010 és 2014 első negyedéve közötti pénzügyi és vagyongazdálkodását. Horribilis szabálytalanságokat talált, de a terhelő megállapításai nyomán nem született feljelentés. Ez annak fényében is furcsa, hogy elmaradt egy rakás negyedéves pénzügyi bevallás, az ORÖ-t nem érdekelte, hogy teljesítse a kötelezettségeit. Más ügy, de már azt is tudják a hatóságok, hogy az ORÖ által fenntartott oktatási intézményekbe sokkal több diákot jelentettek be, mint ahányan azokba valóban jártak, és így sokkal magasabb összegű állami normatívához jutottak. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal jött rá erre, de feljelentést nem ők, hanem később egy magánszemély tett.

MN: A minisztérium részéről miért maradhatott el eddig a feljelentés – már ha tényleg elmaradt?

LO: Minden bizonnyal azért, mert a Fidesz-kormány tagjaként tevékenykedő miniszterelnöki biztost, Farkas Flóriánt, a saját emberüket nem akarták feljelenteni. Pedig csak rakjuk egymás mellé az alábbi részleteket: a hatalmas vihart kavart Híd a munka világába foglalkoztatási program esetében a legnagyobb visszaélések idején Farkas Flórián volt a projektet vezető szövetkezet és korábban az ORÖ élén, ráadásul kinevezték miniszterelnöki biztossá – tehát valójában ő felügyelte a saját maga és az önkormányzat ügyleteit úgy, hogy erre felhatalmazást kapott Orbán Viktor miniszterelnöktől. Ráadásul ő a Fidesz szövetségesének számító Lungo Drom vezére. A magyar kormány szemellenzőt használ, és úgy tesz, mintha nem látná a napnál is világosabb bűncselekményeket, vagyis azt, hogy az egyik kormánytag érdemben közreműködik abban, hogy szétlopkodják a felzárkóztatásra szánt uniós pénzeket.

MN: Az is kiderült, hogy nem csupán az uniós támogatásokból érkező milliókkal bántak rosszul.

LO: Ezek közül az egyik legdurvább eset a közmunkaprogrammal függ össze. Az ORÖ felügyelete alatt dolgozott több száz közmunkás, ők húsz megyére lettek leosztva. A közmunkások adataival súlyosan visszaélt az ORÖ, mivel olykor irreálisan magas költségtérítéseket írtak ki a nevükre, miközben erről ők nem tudtak. Itt több száz, akár százezres nagyságrendű utazási költségekre is kell gondolni – olyan munkások esetében, akiknek nem is kellett utazniuk ahhoz, hogy dolgozni menjenek. A nevük mellett ezen a jogcímen mégis ott volt egy szép kis összeg. Ugyanezt eljátszották a postaköltségekkel is. Ezekben az ügyekben tudomásom szerint egy-két hónapon belül lezárhatják a nyomozást.

MN: Azt tudják, hogy kik vettek részt ezekben a kétes ügyletekben? Ehhez kellett egy apparátus is, amely lepapírozza, és – ha lehetséges – eltünteti az árulkodó nyomokat.

LO: A miniszterelnöki biztosnak mindig volt néhány embere, akik elvégezték a piszkos munkát, ilyen többek között az ORÖ korábbi gazdasági vezetője vagy hivatalvezetője. Most ők is félthetik az irhájukat, mert azt hitték, soha nem fognak kiderülni a simlisségek. Ezekben a csapatokban csak egy roma származású személy volt jelen, Farkas Flórián, mint ahogy a Híd a munka világában szereplő emberek 90 százaléka sem a cigány kisebbség köréből került ki. Ellenben akadt sok, fideszes körökben otthonosan mozgó „szakember”.

MN: Kikre gondol?

LO: Neveket nem szeretnék mondani, de azonosítottunk olyanokat, akik korábban aktívan szerepet vállaltak a Fidesz választási kampányában, vagy egyértelmű kapcsolatuk van valamely kormánypárti érdekkörhöz.

MN: Költött az ORÖ az elmúlt években bármit is érdemben a cigányságra, a felzárkóztatásukra, a nehéz helyzetben élők életkörülményeinek javítására?

LO: Egyre inkább úgy tűnik, hogy nem, és szomorú, hogy erre bizonyítékokkal csak az után tudunk előállni, hogy már súlyos milliárdokat herdáltak el. Onnan kezdve borultak ki a csontvázak a szekrényből, hogy 2014 végén Farkas Flórián miniszterelnöki biztos lett, és papíron távozott az ORÖ éléről. Persze a háttérben ugyanúgy mindent ő irányít máig, és az ő lelkén szárad, hogy tulajdonképpen a társadalom legelesettebb rétegeitől lopták el a pénzt.

MN: Önök tavaly év elején párton belülről kezdték lebontani Farkas Flórián egyeduralmát: a vizsgálóbizottságban kezdetben szerepet vállalók többsége Lungo Drom-os képviselő volt. Hogyan reagált a miniszterelnöki biztos, amikor a nyilvánossághoz fordultak?

LO: Összehívta a Lungo Drom elnökségét, és ott közölte velem, hogy egy patkány és büdös áruló vagyok azért, mert ki mertem állni a nyilvánosság elé a szabálytalanságok miatt. Ezután állítottuk fel az alternatív vizsgálóbizottságot, amellyel az volt a célunk, hogy a lehető legtöbb visszaélésre fényt derítsünk.

MN: Farkas Flóriánék segítették vagy hátráltatták a bizottság munkáját?

LO: Mindennel hátráltatták, amivel csak lehetett. Az elején semmilyen közérdekű adatot nem akartak átadni, így a Magyar Államkincstártól próbáltuk megtudni, hogy mi a helyzet a 2011 és 2014 között esedékes ne­gyed­éves kötelező pénzügyi bevallásokkal. Amikor kiderült, hogy ezek döntő többségét be sem adta az ORÖ, jeleztük a hivatalvezetőnek, hogy feljelentést teszünk. Erre ők elkezdték az önkormányzat honlapjára feltölteni a pénzügyi bevallásokat. Azokat össze tudtuk hasonlítani az egyes közgyűlési döntésekkel, és kilógott a lóláb, máris indulhattak a feljelentések. Hiába kezdeményeznénk a felelősségre vonásokat házon belül, hiába hívnánk össze rendkívüli közgyűléseket, Farkas Flórián és emberei mindig elintézik, hogy ezek ne legyenek eredményesek.

MN: A sok feljelentés és botrányos ügy dacára Farkas Flórián mintha érinthetetlen lenne.

LO: Amíg folyamatosan feljelentéseket tettünk, addig a kormány a nyilvánosság előtt nem merte határozottan megvédeni Farkas Flóriánt. Aztán az alternatív vizsgálóbizottság egy kicsit leállt, hogy megnézzük, a magyar kormány és a nyomozó hatóságok milyen lépéseket tesznek a feltárt ügyekben. Ezt követően a kormány azt gondolta, hogy nincs több adu ász a zsebünkben, és finoman elkezdték mosdatni Farkas Flóriánt. De hamarosan újra aktivizáljuk magunkat. Kíváncsi leszek a reakciókra.

MN: Elképzelhetőnek tartja, hogy az ORÖ visszaéléseiről nem tudott az állam?

LO: Ez teljességgel kizárt. Elég csak a pénzügyi beszámolások elmaradására gondolni; emiatt le kellett volna állítani az állami normatív támogatások kifizetését, de ez nem történt meg. A Magyar Államkincstár nem tett semmit, de az adóhivatalnak is lépni kellett volna, hiszen több ORÖ-s intézménynek nem volt adóbevallása. Az egész rendszer, amit Farkas Flórián évek alatt kialakított, a csalásra és a sikkasztásra épült.

MN: Pedig a Farkas Flórián 2014-es miniszterelnöki biztosi kinevezését rögzítő határozatban az is szerepel, hogy figyelemmel kell kísérnie a „roma társadalmi integráció fejlesztését szolgáló hazai és európai uniós támogatási programokat” és „azok felhasználását” is.

LO: Gondosan felügyelte is, hogy a támogatás a saját köréhez eljuthasson...

MN: A háttérben folyó hivatali munkán kívül mit csinál Farkas Flórián? Van tényleges kapcsolata a magyar cigánysággal?

LO: Már hogy lenne! Egy romanapon részt nem vesz, a roma lakossághoz nem mer elmenni, bujkál. Úgy tudjuk, meg is tiltották neki, hogy nyilatkozzon vagy részt vegyen nyilvános eseményeken. Ha Farkas Flórián ma kimenne egy romatelepre, agyonütnék őt azok a cigányok, akik tudják, hogy mennyi gaztettet hajtott végre azokkal szemben, akiket elvileg képviselnie kellene.

MN: Mégis ő a hazai romák első embere.

LO: A kormány azt sugallja, mintha cigány belügynek tekintené Farkas Flórián tetteit. Úgy tesznek, mintha a magyar cigányok nevezték volna ki miniszterelnöki megbízottá, és a magyar cigányok ültették volna be a Fidesz-frakcióba. De ez hazugság, minden bizonnyal egy kommunikációs stratégia része. Nyilvánvaló a számunkra, hogy vannak olyan ügyletek, amelyekbe nem csak Farkas Flórián keveredhetett bele. Ha elengedik a kezét, és kitálal, mások is bukhatnak vele.

MN: Farkas Flórián árthat a Fidesz népszerűségének a romák körében?

LO: Igen. A magyar kormány vezetői homokba dughatják a fejüket, és gondolhatják, hogy eltussolhatják az ügyet, de ezt rosszul teszik. Ha a Fidesz arra számít, hogy a Lungo Drom megyei elnöksége nélkül képes lesz maga mellé állítani a cigány szavazókat a 2018-as országgyűlési választásokon, akkor téved. Itt 400-500 ezer szavazatról van szó, amit a magyarországi cigányságnak köszönhet a Fidesz-kormány. Ők azért szavaztak a Fideszre, mert volt egy erős Jobbik, és úgy gondolták, hogy mindegy, ki, csak ne a radikálisok kerüljenek a kormányzás közelébe. A helyi cigány önkormányzatok, a megyei és települési vezetők sokat tettek azért, hogy az utóbbi két országgyűlési választás alkalmával elsöprő győzelmet arasson a Fidesz a cigányság körében is. Ez 2018-ban már nem lesz így.

MN: Mi lesz 2018-ban?

LO: Lehet, hogy furcsán hangzik, de a Jobbik sok szavazatot el fog vinni a kormánypárttól. Az embereknek most az lesz a fontos, hogy mindegy, ki, csak ne a Fidesz – és sok helyen a Jobbik lesz az az erő, amelyben majd a győzelmi lehetőséget látják. Hiába szélsőjobboldaliak még mindig Vonáék, a cigányok közül is sokan oda fogják húzni az ikszet. A Fidesz ezt nagyon meg fogja szívni. Az sem véletlen, hogy Vona Gábor tisztogatásba kezdett, és kirakja az elnökségből a radikálisabb arcokat. Persze ettől még ott van a saját modelljével haknizó érpataki polgármester.

MN: Ha a romák nem akarják a Fideszt, abból az következik majd, hogy egy szélsőjobboldali pártra szavaznak?

LO: Ki kell mondani, hogy sok roma szavazatot akár egy kiadós élelmiszercsomaggal is meg lehet venni ott, ahol az emberek azt se tudják, honnan lesz egy szelet kenyerük holnap. Nem véletlen, hogy ezt az idióta érpataki modellt erőltetik a jobbikos településeken, ahol, ha kell, terrorban tartják a romákat azért, hogy befolyásolni tudják őket. Gondoljunk csak bele, azzal fenyegetik őket, hogy elviszik a nehéz körülmények között nevelt gyerme­keket, vagy nem adnak nekik közmunkát – ez máris hatalmas függést jelent. Eljön az idő, amikor az emberek azt mondják, hogy mindegy, ki jön, csak ne a Fidesz, mert a kormánypárt semmit nem tett a nyomorban élők helyzetének jobbításáért.

MN: Az alternatív vizsgálóbizottság hamarosan újabb ügyekkel áll elő. Úgy vélik, ettől megpecsételődik Farkas Flórián helyzete?

LO: Nem tudom, mikor tűnik már el végleg a közéletből, mindenesetre szeretnénk nyomás alá helyezni a kormányt, illetve azt akarjuk elérni, hogy belássák: a törvények mindenkire vonatkoznak, Farkas Flórián ne bújhasson örökké a mentelmi joga mögé. Ezért is kezdtünk el szervezni május hetedikére egy tüntetést a Miniszterelnöki Hivatal elé, de pénz- és időhiány miatt el kellett halasztanunk a megmozdulást. Ettől függetlenül az alternatív vizsgálóbizottság tarsolyában van néhány ügy, ezzel a közeljövőben előjövünk, és május utolsó harmadában kiderülhet, hogy milyen eredménnyel zárul néhány olyan nyomozás, amely a mi feljelentésünk után indult el. A tüntetésről nem mondtunk le, hiszen szeretnénk egy nagyobb fórumon is követelni, hogy a kormány vonja felelősségre a bűnözőket, és hogy végre a létfenntartás határán tengődő embe­rekhez is eljussanak azok a pénzek, amiket nekik szánnak. Mindez addig nem fog megtörténni, amíg Farkas Flóriánt maga a miniszterelnök tartja a hivatalában.

Figyelmébe ajánljuk