A fideszes polgármester után helyettesének is több milliós jutalmat szavaztak meg Fóton

Belpol

A fideszes többség akaratának megfelelően támogatta a fóti képviselő-testület az alpolgármester 2,6 millió forintos jutalmát. A jutalmazott az összeg legnagyobb részét a felesége által vezetett alapítványnak ajánlotta fel. A jegyző szerint ez nem összeférhetetlen.

Múlt héten a fóti önkormányzat pénzügyi bizottsága, csütörtökön a fideszes többségű képviselő-testület is megszavazta, hogy a fejlesztésekért felelős alpolgármester hat havi jutalmat vehessen fel. Mint megírtuk, Bíró Zoltánt a jutalomra Vass György polgármester (aki nemrég szintén jutalmat kapott, erről lásd a cikk végi keretes írásunkat) terjesztette fel arra hivatkozva, hogy 2022-ben számos fejlesztés, út- és csatornaépítés, sportcélú beruházás valósult meg. Továbbá „nagy lendületet vett” a CBA Príma Üzletközpont megépítése, amelyet a Pest megyei önkormányzat célzott támogatásának köszönhetően jól megközelíthetővé tettek a Móricz Zsigmond utcai kanyarodó sáv és gyalogátkelőhely létesítésével. Ezenkívül a helyettese érdemeként hivatkozott a hatékony koordináló munkára, amit a Fóton megvalósult mélyépítési, csapadékvíz-elvezetési, útépítési munkákban végzett.

Vass a képviselő-testület előtt is méltatta helyettesét: Bíró alpolgármesteri munkája során, mint művezető, üzemvezető is bizonyított, és az iskolai végzettsége alapján is megérdemli a hathavi jutalmat, hiszen hétvégéit is feláldozta munkája során.

A jutalmazandó azzal fogadta el az összeget, hogy két éve, amikor szintén jutalmat kapott, felajánlotta egyesületek és karitatív szervezetek részére. Ezt most is megteszi: a 2,6 milliót felajánlja a Károlyi Clarisse Alapítvány Oltalom otthonának, a Romtemplom Alapítványnak és az idén 45 éves Fóti Asszonykórusnak.

A testületi ülésen Csorba István, fóti DK-s képviselő megjegyezte, hogy a Károlyi Klarissza Alapítványt Bíró felesége, Szécsi Ildikó Csilla vezeti, a Romtemplom Alapítványban pedig kuratóriumi tag az alpolgármester. Az összeférhetetlenség kétségét Mihályi Zsolt Apor jegyző igyekezett eloszlatni, mondván, az alapítvány vezetője véletlenségből az alpolgármester felesége, ami egyáltalán nem összeférhetetlen, hiszen a felajánlással nem a család magánpénzét gyarapítja.

Bíró azzal reagált, hogy még több pénzt fog utalni a két szervezetnek: 2 milliót a felesége vezette, 2,4 milliót a romtemplomért létrejött alapítványnak. Csorba István példamutatónak nevezte buzgalmát, viszont felhívta a figyelmét arra, saját vagyona felett szabadon rendelkezik, de a jutalom összegét a fóti lakosság fizeti meg közpénzből. Javasolta, az alpolgármester utasítsa vissza a jutalmat, az összeg maradjon a költségvetésben, így a felhasználásáról a képviselő-testület közösen dönthetne. Lehetne fordítani belőle a csapadékvíz-elvezetés pótmunkáinak fedezetére, amelyre majd' három éve tett ígéretet Bíró.

Vargha Nóra független képviselő méltatlan helyzetnek nevezte a jutalom előterjesztését, nem így a fideszes képviselők, akik 6 igen szavazattal támogatták. A jutalmazás érdekessége, hogy a polgármester júniusi hatmillió forintos extra elismerésének fő indoka megegyezett azzal, amiért helyettesét is felterjesztette: a CBA-üzlet építése előtt álló akadályok elhárítása, a lekanyarodó sáv és a gyalogátkelőhely építése.

Korábban országos nyulvánosságot kapott, hogy Fóton Vass György polgármesternek hathavi jutalmat szavaztak meg a képviselők. Vass tavaly novemberben nem vette fel a pénzt – a jutalmat Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is helytelenítette egy kormányinfón – , most júniusban azonban megint megszavazták számára az összeget. „Az, hogy a miniszter mit beszél, engem nem érdekel” –reagálta a nyáron Vass. Az egész történetet ebben a cikkben írtuk meg: 

(Címlapképünk forrása: Fót Város Facebook)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk