Orbán Viktor ismét a Karmelitában fogadta a boszniai Szerb Köztársaság oroszbarát elnökét

  • narancs.hu
  • 2023. október 2.

Belpol

A miniszterelnök reméli, hogy Bosznia-Hercegovina előrelépést ér el az európai integrációs folyamatban.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Karmelita kolostorban fogadta Milorad Dodikot, a boszniai Szerb Köztársaság elnökét – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Orbán Viktor a találkozón megint arról beszélt, hogy Magyarország Bosznia-Hercegovinára és a Szerb Köztársaságra tiszteletbeli szomszédjaként tekint, Magyarország és a boszniai Szerb Köztársaság közti kapcsolatok pedig továbbra is kiválóak. A miniszterelnök hangsúlyozta, a Nyugat-Balkán stabilitásának megőrzése rendkívül fontos Magyarország és az Európai Unió biztonsága szempontjából, ezért a magyar kormány határozottan ellenzi a szankciókkal történő nyomásgyakorlást Bosznia-Hercegovina, illetve a boszniai szerbek esetében is, amely Orbán szerint inkább a feszültségek eszkalálódásához vezethet. 

Orbán Viktor reményei szerint a következő időszakban Bosznia-Hercegovina további előrelépést ér el az európai integrációs folyamatban.

A cél szerinte az, hogy a 2024 második félévében esedékes magyar EU-elnökség időszakában a nyugat-balkáni térség integrációja kiemelt figyelmet kapjon az Európai Unióban.

A 444.hu emlékeztetett, Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság bővítéspolitikáért felelős biztosa, akit épp Orbánék delegáltak, májusban túlzott oroszbarátsága miatt figyelmeztette Dodikot, aki akkor épp Moszkvába készült, hogy a gazdasági együttműködésről tárgyaljon Vlagyimir Putyinnal, és a legmagasabb rangú állami kitüntetést, a boszniai Szerb Köztársaság Érdemrendjét adja át neki.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, bosznia-hercegovinai szövetségi ügyészsége augusztusban vádat emelt Milorad Dodik ellen, mert a politikus nem hajlandó figyelembe venni a nemzetközi közösség főképviselőjének döntéseit, ami hat hónaptól öt évig terjedő börtönbüntetéssel büntethető. Orbán Viktor legfontosabb boszniai szövetségese legutóbb az augusztus 20-ai diktátortalálkozón járt Budapesten, hogy megcsodálja a tűzijátékot.

(Címlapképünk forrása: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk