A Gazprom támogatásával újították fel a nagybajomi szovjet emlékművet

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 25.

Belpol

Az ünnepség végén az orosz, a belorusz, a kazah és az azerbajdzsáni delegáció tagjai koszorúkat és virágokat helyeztek el a megújult emlékműnél.

A Gazprom támogatásával újították fel a nagybajomi szovjet emlékművet – számolt be a Sonline.hu. Az emlékműhöz vezető utat a Somogy Temetkezési Kft. építette a Gazprom kétmillió forintos támogatásából. 

„Jelentős veszteségek voltak mindkét oldalon, a zalai olajmezők védelme volt a legfontosabb feladata a magyar–német csapatoknak. A mai adatok szerint nem három-négyszáz, hanem közel kétezer elhunyt szovjet katona van eltemetve” – mondta Puskás Béla, a Somogy Temetkezési Kft. szenior ügyvezető igazgatója. Hozzátette: az emlékművet 1945-ben hozták létre, 2023 év elején orosz támogatással elkezdődött a felújítás.

Garibian Tigran, az Oroszországi Föderáció Nagykövetségének követtanácsosa köszöntőjében elmondta, 1396 szovjet katona nyugszik méltó körülmények között a megújult emlékmű mellett. „Hálásak vagyunk azoknak a magyar barátainknak, akik azt mondják, hogy az elesett katona sohasem lehet ellenség, nagy tisztelettel viszonyulnak hozzájuk, méltó emléket állítva nekik” – tette hozzá a követtanácsos. Kadar Ioann pravoszláv pap áldotta meg az emlékművet. Az ünnepség végén az orosz, a belorusz, a kazah és az azerbajdzsáni delegáció tagjai koszorúkat és virágokat helyeztek el a megújult emlékműnél.

A közelmúltben Csékberényben újítottak fel egy szovjet emlékművet, ahol ugyancsak jelen voltak az orosz követség képviselői. A helyi Keresztény Zoltán aktivista és csoportja az obeliszket előbb le akarta rombolni, aztán inkább fekete nejlonba tekerte. Az emlékmű felújításához az önkormányzatnak nem volt köze, azt az orosz nagykövetség szervezte. 

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk