Készül az ellenzék szociális programja

A háló foltozása

Belpol

Duplájára emelnék a családi pótlékot, munkaviszonyként ismernék el az otthonápolást, leállítanák a kilakoltatásokat, bérlakásokat építtetnének. Egyebek közt ezeket ígéri az ellenzék szociális programja. Mi az, amit megtartanának a jelenlegi rendszerből és mi az, amit az első nap megváltoztatnának?

„Orbán Viktor gazdaság- és társadalompolitikája megbukott. Szociális fordulatra van szükség” – ezzel a felütéssel mutatta be az ellenzék a készülő szociális programját december 27-én. A terület felelőse Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke, őt Márki-Zay Péter a múlt év végén kérte fel a szociális program szóvivői feladatainak ellátására, a programírás koordinációját pedig – csakúgy, mint az egészségügyét – a Párbeszéd kapta meg. Az előválasztásra készített Közös Alap című vázlatban a családpolitika, a szociális ügyek és a lakhatás elválnak egymástól, és ezt a logikát követi a programalkotás is: a témákkal külön munkacsoportok foglalkoznak, amelyek szorosan együtt dolgoznak a civilekkel.

„Nagyjából egy évvel az előválasztás előtt már elkezdtünk a szociális programon dolgozni, a Közös Alap az a minimum, amiben egyet­értett a hat ellenzéki párt. Az előválasztás után csatlakoztak a munkacsoporthoz a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) politikusai és újabb szakértők, akik az Ellenzéki Együttműködés (ELEGY) jóléti bizottságában dolgoztak, és azt az anyagot tekintették alapnak, amelyet ők hoztak” – számol be a folyamatról Tordai Bence, aki a Párbeszéd politikusaként vett részt a programírásban és a koordinálásban. A múlt év végi egyeztetések és viták után az új évre közel kerültek egymáshoz a két anyagban megfogalmazott álláspontok. „A legtöbb dologban egyetértettünk, mind a hat párt és az MMM politikusai, mind a szakértők. A Jobbik lógott ki ebből egy kicsit, de a célokban velük is egyetértettünk, inkább a megvalósításban, a prioritásokban vagy a szóhasználatban voltak viták. Ezeken azonban jobbára túl vagyunk, megszületett a konszenzus” – mondja Tordai, hozzátéve, hogy a végső egyeztetések után az anyag a kommunikációs csapatnál landol, ahol strukturálisan és nyelvileg is kipofozzák, majd mehet tovább a kormányprogram egységesítéséért felelős bizottsághoz, végül pedig a pártelnökök mondják rá az áment, mint minden más anyagnál.

Gondozási válság

Meleg Sándor szociális munkás az ELEGY szakértői csoportjának tagjaként vesz részt a szociális program írásában. Ő arról tájékoztatta lapunkat, hogy a program szerint meghagynák az olyan jelenlegi kormányzati intézkedéseket, mint a rezsicsökkentés vagy a családtámogatások, hiszen ha azokat megszüntetnék, a választópolgárokat sérelmek érnék. „És vannak az autonóm ellenzéki kezdeményezések, mint a 2008 óta nem változó családi pótlék összegének duplájára emelése, a közgyógyellátás összegének felemelése, a rokkantsági ellátások revíziója, vagy az otthonápolás reformja” – mondja Meleg Sándor, aki főleg ez utóbbinak és a szociális ellátórendszer kérdéseinek a szakértője. Magyarországon hosszú évek óta rengetegen várnak gondozásra, az ellátórendszer ennyi ember befogadására alkalmatlan, a családokra pedig túlságosan sok és nagy teher hárul. „A megalázóan alacsony ápolási díj emelése elengedhetetlen, ahogy az is, hogy munkaviszonnyá nyilvánítsuk, beleszámítson a nyugdíjba és segítse a rendszer azokat a hozzátartozókat, akik egy hosszabb gondozói lét után vissza akarnak térni a munkaerőpiacra” – húzza alá a szakértő. Emellett azonban nagy szükség van az ellátórendszer megerősítésére is, a kapacitások és az állami gondoskodás szerepének növelésére. A házi segítségnyújtást jelenleg nagyjából 95 ezer ember veszi igénybe, ezt a szakértő szerint legalább 20–30 százalékkal meg kellene emelni, hogy mindenki hozzájusson ahhoz az ellátáshoz, amelyre szüksége van. A házi segítségnyújtás és minden más olyan ellátás, amely az otthonhoz a legközelebb áll, segít abban, hogy kevesebb intézményre és intézményi ellátásra legyen igény.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Leginkább a foci

  • Toroczkay András

Apanovellák, de nem csak azok, felnövéstörténetek, kisvárosi elbeszélések, Budapest- és énelbeszélések is egyben. Az író magáról beszél, nem is kendőzi. Már a címből rögtön beugrik egy másik óriás: Lóci. Itt azonban a fiú emeli fel az apját, s állít emléket neki.

Stockholm-szindróma

Szentgyörgyi Bálint sorozatát nagyjából kétféle diskurzus övezi. Az egyik a sorozat nyilvánvaló történelmi torzításait és pontatlanságait rója fel. Itt elsősorban Hodosán Róza szociológus és Rainer M. János történész kritikái­ra gondolunk, akik az 1980-as évek ellenzéki mozgalmainak tagjaiként jogosan érezhetik, hogy saját és bajtársaik munkálkodását az alkotók nem adták vissza elég hűen. Ugyanakkor szem előtt kell tartanunk, hogy A besúgó vállaltan fikció, nem pedig dokumentumfilm.

Delfin

Van a filmben két csónakázás. Az egyik a bajai Sugovicán, az egykor kedvelt, de most néptelennek mutatkozó horgászhelyen. A gyermekkora helyszíneire visszalátogatván ismét kisvárosi lánnyá változó világhírű úszófenomén a nagypapával, ladikon haladva újra felfedezi a Duna-mellékág békességét. Máskor meg az óceánon hasít bérelt jetboaton, bálnát akar nézni – hullámokból felszökkenő delfineket lát is.

Szerelem határok nélkül

  • Nagy István

Nem lehet könnyű úgy gitározni egy zenekarban, hogy az elődöd árnyékában játszol, és folyamatosan ott van benned a félsz, hogy ha a régi srác majd egyszer vissza akar jönni, téged azonnal lapátra tesznek. Ez történt Josh Klinghofferrel, aki 2009-ben csatlakozott a Red Hot Chili Peppershez, és kereken tíz évig volt az együttes gitárosa. 

Biztonsági játék

Az utóbbi két évtizedben kevés olyan emlékezetes betoppanás volt a könnyűzene világába, mint a kanadai Arcade Fire 2004-es debütáló nagylemeze. A tragédiák árnyékában fogant Funeral katartikus sodrása és hiperérzékenysége pillanatok alatt hírnevet és rajongókat szerzett a zenekarnak, még olyan hírességeket is, mint David Bowie vagy David Byrne. A debütáló album pillanatok alatt vált hivatkozási ponttá, ami alighanem a szedett-vedett megjelenésű zenekart lepte meg a leginkább.

Miért hiányzik?

  • Csabai Máté

Nem lehet erről a kiadványról szokványos kritikát írni. Nem csupán Kocsis Zoltán ikonikus, de azért a színpad széléről olykor kibeszélt személye miatt, hanem azért, mert a huszonhat lemezen csupa olyan mű és életmű szerepel, amelyek játékmódjáról, megítéléséről interjúkban, szemináriumokon sokat megosztott a zongoraművész.

Minden színész csiga

„Tragédiának nézed? Nézd legott / Komé­diá­nak, s múlattatni fog” – idézi Katona László Az ember tragédiáját az előadás végén, amelynek alcíme is van: Etűdök színházi világunk állapotjáról. A Nézőművészeti Kft. egy rendkívül szórakoztató, elsőrangú kabarét csinált a színészek mindennemű kiszolgáltatottságáról és az abuzív rendezőkről.

Rejtvényfejtés

Legendás hely volt a Bartók 32 Galéria a kilencvenes években, magyar és külföldi kortárs kiállításokkal. Csak egy „probléma” volt vele (akárcsak a Liget Galériával), hogy a fenntartója és tulajdonosa az önkormányzat volt. A majdnem 100 négyzetméter alapterületű helyszín, s a modern művek ottani bemutatásának ellehetetlenítését az első Orbán-kormány művészetpolitikájának „köszönhetjük”, bár kétségtelen, hogy a múltba révedő magyarosch műalkotás fogalmát addigra jól beleültették az embe­rek fejébe.

Minden változatlan

  • Balogh Magdolna

A fejlődés- vagy karrierregényként induló mű egy drezdai antikvárius, Norbert Paulini alakját állítja a középpontba: a szerző „a szellem emberének” akar emléket állítani. Paulini a hetvenes–nyolcvanas években különleges hírnévnek örvendő boltot működtetett, amelyben egy kis szellemi kör is otthonra talált, s az elbeszélő is a törzsközönségéhez tartozott.

A zöld-fehér polip

Megalakul az ötödik Orbán-kormány, és itt most azt kéne találgatnunk, hogy Kásler távozása, Csák bevonása, Lázár és Navracsics visszatérése, meg néhány minisztérium szétszedése, átalakítása mi mindenre utalhat, s mindebből milyen új politikai irányra számíthatunk – de tizenkét év orbánizmus után nem hinnénk, hogy mindennek nagy jelentősége volna. Voltaképpen még a totális eszementséget tükröző húzás, az egészségügy és – főleg – a közoktatás betolása a karhatalmi minisztérium alá sem meglepő a NER államigazgatási track recordjának ismeretében.

Orbán Viktor két beiktatása

„Az Isten kegyelméből nekünk adott megbízatás mindig túlmutat rajtunk. Azokra, akiknek a javát kell szolgálnunk, de még ennél is tovább mutat arra, akitől a feladatot végső soron kaptuk és akinek a dicsőségét szolgálhatjuk. Ez a mai nap üzenete mindannyiunknak” – mondta Balog Zoltán, a rendszer egyik sokat próbált főpapja a Kálvin téri református templomban, a Novák Katalin államfői beiktatása alkalmából rendezett ökumenikus szertartáson. Szavai üresen pattogtak a templom kövén, s talán a térre is kigurultak, hogy ott pukkanjanak szét, mint sok színes szappanbuborék.