A határvadászok közel negyede felmondott szeptember végéig

  • narancs.hu
  • 2024. október 14.

Belpol

Úgy tűnik, az élet nem könnyű, ha az ember határvédelemre adja a fejét. 

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közlése szerint szeptember 20-án 1373 szerződéses határvadász szolgált, október 9-ig pedig 1408 főre bővült létszámuk, a kiképzésen épp csak átesett kollégák érkezésével. Az év eleje és szeptember 20. között összesen 498 határvadásszal kötött szerződést a rendőrség, és ugyanebben az időszakban 312 szerződéses munkatárs adta be (rendőri szakzsargonnal) lemondó nyilatkozatát – írja a Magyar Hang

A lap megjegyzi, 

ez azt is jelenti, hogy kilenc hónap alatt a teljes állomány 22,7 százalékának lett elege a kerítés melletti járőrözésből – ez úgy is nagy szám, hogy ezalatt közel 500 új szerződést kötöttek. 

 
Pintér Sándor belügyminiszter a visegrádi országok (V4), valamint Németország és Ausztria belügyminiszteri konferenciája után meglátogatja a röszkei határátkelő helyen szolgáló határőröket és határvadászokat a magyar-szerb határon 2023. november 27-én. MTI/Lehoczky Péter
 

Ez azért is érdekes, mert a lap információi szerint idén jóval kevesebb fizikai atrocitás történt a rendőrök és a határsértő embercsempészek között, mint 2023-ban. Míg tavaly a csempészek rendszeresen féltéglával dobálták a határvadászokat, sőt, gépkarabéllyal lőttek feléjük, az ORFK-tól kapott válaszok alapján szeptember 18-ig „csak” két, személy elleni támadás történt a déli határszakaszon, és egy kollégájuk sérült meg könnyebben. A kerítésbontók ugyanakkor nem kímélték a csongrádi rendőrök pick up-jait: három járművet dobáltak meg, és egymilliós kárt okoztak az autókban.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mire jó a biblioterápia?

Vannak olyan emlékeink, hogy egy könyv épp jókor, jó helyen talált meg minket, segített valamit megválaszolni, megoldani, átélni, továbblépni, felnőni vagy épp gyereknek maradni? Pont ez az élmény a lényege a biblioterápia elméletének és módszertanának.