Tiltakozik a fővárosi bizottság a HÉV-járatritkítás ellen

  • narancs.hu
  • 2024. október 14.

Belpol

A két fideszes képviselő nem ment el, sem Lázár János, pedig Vitézy hársfateával várta őket.

Kiáll a HÉV-járatritkítás ellen a Fővárosi Közgyűlés közlekedési és városfejlesztési szakbizottsága, a határozatot 8 igen szavazattal, egyhangúlag fogadták el a jelenlévők – közölte Vitézy Dávid, a bizottság elnöke. 

A bizottság hivatalosan is kifejezte: nem ért egyet a H6, H7, H8 jelű vonalak kínálatszűkítésére, járatritkítására vonatkozó javaslatokkal, és általánosságban a HÉV szolgáltatásának csökkentésével szemben. Kezdeményezte, hogy ez ügyben a Fővárosi Közgyűlés is emelje föl a szavát októberi rendes ülésén.

A bizottság felkérte Karácsony Gergely főpolgármestert arra, hogy „az önkormányzat jogérvényesítési lehetőségeivel készüljön fel arra az esetre, ha Lázár János minisztériuma az előző pont ellenére is a járatritkítás mellett dönt”. Kezdeményezte a Vitézy vezette testület, hogy a Fővárosi Közgyűlés az október végi rendes ülésen „erősítse meg elkötelezettségét a kormányhatározatban elfogadott Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégiában meghatározottak szerint az összes HÉV-vonal szükséges infrastruktúra-fejlesztései, felújítása, akadálymentesítése és fejlesztése, és az ezekhez kapcsolódó alacsonypadlós, egyterű, klimatizált új HÉV-vonatok beszerzése mellett, és kérje fel a kormányt ezek mihamarabbi újraindítására”.

A bizottság a BKK-t és a BKV-t arra kéri, nézzék meg, hogy ha a MÁV-HÉV képtelen lesz fenntartani a szolgáltatás jelenlegi színvonalát, Budapest ideiglenesen tud-e segíteni abban, hogy az új gyorsvasúti járművek megérkeztéig, néhány évre villamosokat állít üzembe a Budapesten közlekedő H7-es vonalon, kihasználva a CAF villamosok érkezése nyomán felszabaduló járműveket.

Vitézy azt írta, vannak viták a főpolgármester és a frakciók között, de ő azért dolgozik, hogy a lefontosabb ügyekben közösen kiállhasson a közgyűlés. Örült, hogy a BKK-rendészet létrehozásáról és a HÉV-ügyben is egyhangú döntés született.

Megjegyezte, hogy a bizottság két kormánypárti tagja, valamint Lázár János, az Építési és Közlekedési Minisztérium és a MÁV vezetői nem mentek el az ülésre, pedig hársfateával is készültek a fogadásukra. 

 

A HÉV-járatritkításról szóló múlt heti hírek következménye volt, hogy Lázár János közlekedési miniszter leváltotta a MÁV-HÉV vezetőjét.  A minisztérium állította, nem fog változni a menetrend, a MÁV vezérigazgatója azonban mást mondott, a Magyar Közlekedési Klub elnöke pedig arról beszélt, hogy előre lehetett látni, 20-22 HÉV-jármű fővizsgájának határideje le fog járni, és nem lehet pótolni gyorsan azokat, amelyek nem közlekedhetnek tovább. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mire jó a biblioterápia?

Vannak olyan emlékeink, hogy egy könyv épp jókor, jó helyen talált meg minket, segített valamit megválaszolni, megoldani, átélni, továbblépni, felnőni vagy épp gyereknek maradni? Pont ez az élmény a lényege a biblioterápia elméletének és módszertanának.