A honvédelmi miniszter hibának nevezte, hogy a sorkatonai szolgálattal együtt a hadkötelezettséget is megszüntették

  • narancs.hu
  • 2019. szeptember 23.

Belpol

Kulcsfontosságú, hogy Magyarország "legyen kész és képes" határai és állampolgárai védelmére, a béke megőrzésére.

A honvédelem és a haderőfejlesztés össztársadalmi ügy – jelentette ki a honvédelmi miniszter Debrecenben, a hajdú-bihari államigazgatási kollégium hétfői ülésén.

Benkő Tibor kiemelte: "a béke, amely körülvesz bennünket, rendkívül törékeny", ezért kulcsfontosságú, hogy Magyarország "legyen kész és képes" határai és állampolgárai védelmére, a béke megőrzésére, fenntartására.

A miniszter részletesen szólt a tízéves haderőfejlesztési programról, amelynek tervezett költsége 1500-1700 milliárd forint.
Utalt arra, hogy az asszimetrikus hadviselés (Afganisztán) és a hibrid hadviselés (orosz-ukrán konfliktus) után a "kibertérben is történnek műveletek", amelyek újabb kihívást jelentenek a fejlesztésben, a kutatásban az innovációban is.
Erről szól a honvédelem és haderőfejlesztés, "nem háborúra készülünk, hanem a béke megőrzésére, fenntartására" – hangsúlyozta.

Magyarországnak szüksége van erős, ütőképes, a hazája iránt elkötelezett, lojális katonákból álló, jól felszerelt honvédségre – ismertette a kormány álláspontját Benkő Tibor.

A területi védelmi igazgatásról szólva hibának nevezte, hogy a sorkatonai szolgálattal együtt a hadkötelezettséget is megszüntették, így azt sem lehetett tudni, hány egészséges emberre lehet számítani a haza védelmében.

Benkő Tibor részletesen beszélt a technikai korszerűsítésről és a magyar hadiipar újraindulásáról is.

  • Megrendeltek 20 Airbus új könnyű helikoptert, amelyből az első négy ez év végéig megérkezik, a további 16 közepes Airbus helikopter szállítását 2023-ban kezdik meg a gyártók.
  • Kitért a merevszárnyú csapatszállító és kiképző gépek beszerzésére is, megjegyezve, hogy a csapatszállító gépet 92-93 százalékban katonai célokra használják és csak 7-8 százalékban közjogi máltóságok utazásaira.
  • A szárazföldi haderőfejlesztés keretében 44 új Leopárd típusú új harckocsi és 12, ugyancsak Leopárd típusú használt kiképző harckocsit vásárolnak.
  • De beszereznek 24 darab önjáró tüzérségi löveget is

 

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

Faunok a méhesben

Harci kakasok, üzekedő katicák, tekergőző hernyók, túlérett gyümölcsök, kergetődző és táncoló faunok. Isteni lényekről leváló szárnytollak, méhrajzás és csonkolt kecskeláb – közel harminc művet, festményeket és szobrokat láthatunk a művészeti galériának is otthont adó régi villa első emeletén.