A Honvédelmi Minisztérium élén is vezetőcsere jöhet az új kormányban

  • narancs.hu
  • 2022. május 5.

Belpol

Civil menedzser ülhet Benkő Tibor helyére, már van is egy név, ami felmerült. 

A Honvédelmi Minisztérium jelenlegi vezetője a volt vezérkari főnök, Benkő Tibor, azonban kormányzati források szerint Orbán Viktor és szűkebb köre nem akar katonákat látni a honvédelmi tárca élén – írja a hvg360.

Ez némiképp ugyan ellentmond annak a képnek, amit Orbán Viktorról festettek a hozzá közel állók, miszerint ő azoknak hisz, akiknek pisztolytáska lóg az oldalán – utalva ezzel elsősorban Pintér Sándorra –, mégsem ez lenne az első alkalom, hogy a miniszterelnök változtat az álláspontján. 

Bár a szomszédos Ukrajnában háború van, Benkő az utóbbi időben mintha eltűnt volna a nyilvánosság elől. A hvg360 információi szerint ha Benkőre miniszterként már nem tart igényt Orbán,

helyette egy civil, de megbízható menedzsert nevezne ki,

kormányzati szinten pedig lehetséges utódként Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő férje, Szalay-Bobrovniczky Kristóf üzletember és volt nagykövet neve is felmerült.

A NER-en belül főleg Habony Árpád és Rogán Antal köreihez sorolt Szalay-Bobrovniczky elsősorban üzletemberként ismert, ugyanakkor a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegységénél, a Palotaőrség állományánál tartalékos csoportparancsnok, a Magyar Tartalékosok Szövetségének pedig társadalmi elnöke is. Mindemellett tavaly ősszel többségi tulajdonosa lett a cseh Aero Vodochody vállalatnak, amelytől a kormány 12 gyakorlatozó repülőgépet vásárolt.

Szalay-Bobrovniczky egyébként a Magyar Vagon Zrt.-nek is tulajdonosa, amely cég egy orosz állami vállalattal közösen birtokolja a TMH Hungary Invest Zrt-t, amely 2020-ban vásárolta meg az állam és a MÁV tulajdonában álló Dunakeszi Járműjavító Kft.-t, esetleges kinevezése tehát több szempontból is figyelemre méltó lenne. 

Egyelőre csak találgatni lehet arról, kik milyen pozíciókba kerülnek, mert szinte valamennyi kormányzati forrás folyosói pletykák alapján tájékozódik. A hvg360 információi szerint személyi kérdésekben bár Orbán dönt, ebben a folyamatban Kövér Lászlóra, Gulyás Gergelyre és Kocsis Mátéra is támaszkodik. 

Fontos változás lesz a kormányban, hogy mint arról már korábban írtunk, az egészségügy (vagy legalábbis annak egy része) a jelenlegi belügyminiszter, azaz Pintér irányítása alá kerülhet – annak ellenére, hogy Orbán korábban orvosokra is legalább annyira számított, mint a katonákra. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk