Sok milliárd felzárkóztatásra, sok kétséggel

A jó szándék kevés

Belpol

Több tízmilliárd forintból működik a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szegénységfelszámoló programja, amely azonban, úgy tűnik, nem képes az ország 300 leghátrányosabb helyzetű településének felzárkóztatására. A 2019-ben indult program jelenleg csak 178 telepü­lésen fut. Nincs elegendő szakember, és arra is volt példa, hogy együttműködő szervezetek visszaléptek.

 

Jellemző epizód a Felzárkózó Települések (FeTe) program történetéből, amelyet Nun András, az Autonómia Alapítvány igazgatója mesélt el nekünk: „2022 januárjában a Roma Koordinációs Tanács ülésén jelen volt Langerné Victor Katalin, akkori társadalmi felzárkóztatásért felelős helyettes államtitkár, valamint Vecsei Miklós miniszterelnöki biztos, a FeTe felelőse. Langerné elmondta, hogy megvizsgálták a programot és arra jutottak, hogy folytatni kell. Kértem, hogy amennyiben készült erről tanulmány, akkor azt hadd ismerjük meg. Erre Langerné ránézett Vecseire, s azt kérdezte tőle: »Miklós, ezt kiadhatjuk?« Magyarán a vizsgáló érdeklődött erről a vizsgáltnál, aki egyébként azt mondta erre, hogy nem. Azóta sem láttuk a tanulmányt. Ekkor már elkülönítettek a programra a Máltaiaknak nagyjából 30 milliárd forintot, és lehetett tudni, hogy körülbelül további kétszázat fognak az új uniós fejlesztési programokban.”

A FeTe programot 2019-ben indították az ország 300 leghátrányosabb helyzetű települé­sének megsegítésére. Koordinálását Vecsei Miklósra, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) alelnökére bízták, akit Orbán Viktor miniszterelnöki biztossá nevezett ki. Az első 30 település felzárkóztatására 12 milliárd forintot különítettek el azzal, hogy egy-egy falura, községre évi 30 millió forint áll rendelkezésre, de az összeg a központosított pályázatokon keresztül bővíthető. A 444.hu számolt be róla 2021-ben, hogy korábban 220 milliárd forintról beszélt a kormány, végül „csak” 77,5 milliárd forintot hívott le az uniós helyreállítási alapból a program céljára, ami még így is bődületesen nagy összeg a hazai viszonyok közepette. Az rtl.hu ez év elején arról írt, hogy a kormány további 70 milliárd forintot fordítana a települések felzárkóztatására 2029-ig. Ezek csak a nyilvánosan is elhangzott összegek.

A FeTe alapja az MMSZ Jelenlét programja, amelybe aztán partnereket, jellemzően egyházi kötődésű civil szervezeteket vontak be (bővebben lásd erről keretes írásunkat). Korábban amiatt bírálták a FeTe-t, hogy nem átlátható módon kerülnek be a partnerek a programba, és az sem világos, mi alapján választják ki a felzárkóztatandó településeket. E kritikusok egyike volt Nun András, aki helyet kapott a program monitoring bizottságában is. A fejlesztő szakember szerint már 2018-ban tudták, hogy indul egy ilyen program, illetve hogy uniós források is érkeznek e célra. A korábbi felzárkóztatási programokat kizárólag uniós támogatásból finanszírozták, most viszont a kormányzati hozzájárulás is jelentős volt. Nun András tájékoztatása szerint 2018–2020 között nagyjából 30 milliárd érkezett, sőt az előző uniós ciklus maradványösszegeiből is kapott az MMSZ, valamint a FeTe. Ez azért fontos, mert a felzárkóztatás évtizedes folyamat; hogy ez tudatosult a döntéshozókban is, az az MMSZ, valamint Vecsei Miklós érdeme. Nun megjegyzi továbbá, hogy korábban az ehhez hasonló programokhoz önkormányzatok csatlakozhattak, pályázhattak, de a többség szakmailag alkalmatlan volt a feladatra, és komoly segítséget sem kaptak e munkához. Észszerű váltás volt tehát, hogy kerestek egy olyan szereplőt, amely összefogja a programot – ez lett az MMSZ.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Négy év után jutott eszébe a leköszönő fideszes polgármesternek, hogy többmilliós jubileumi jutalom jár neki

Dávid Zoltán orosházi városvezető jegyezte a saját maga jutalmazásáról szóló előterjesztést. Ráadásul úgy, hogy az négy évvel ezelőtt lett volna esedékes. Az ellenzék szerint mindez elévült, így törvénytelen. Néhány szakértő dodonai véleményére támaszkodva a fideszes többség persze megszavazta az előterjesztést.