Tiltakozik a kamara Orbán Viktor ügyvédek ellen tett hangulatkeltő kijelentései miatt

  • narancs.hu
  • 2020. január 20.

Belpol

Határozottan visszautasítják a miniszterelnök támadását.

A Magyar Ügyvédi Kamara elnöksége közleményben reagált Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatóján tett kijelentésére, miszeint a kormány felfüggeszti a bíróságok által megítélt börtönkártérítések kifizetését, és közben  a "nyerészkedő", "börtönbizniszben" utazó ügyvédekre mutogat.

"Az ügyvédi kamara elnöksége aggodalommal tekint a bíróságok és az ügyvédi tevékenység elleni összehangolt hangulatkeltésre. Mindez rombolja az igazságszolgáltatás tekintélyét és az állampolgárokat arra sarkallhatja, hogy jogerős hatósági, bírósági döntések végrehajtását megtagadják. A hivatásunkat érő támadások figyelmen kívül hagyják, hogy az ügyvéd joga és kötelessége az ügyfelei érdekeinek elsődlegessége alapján a jogi képviselet ellátása, adott esetben akár az állammal szemben is." – idézi az Index a közleményt.

Mint írják: munkájuk során az ügyvédek természetesen kötelesek a törvényeket és a hivatás etikai szabályait betartani, amelynek megsértéséért fegyelmi felelősséggel tartoznak.

Azonnali hatállyal felfüggeszti a kormány a börtönkártérítések kifizetését

Megszületett a kormányhatározat a "börtönbiznisz" megállítása érdekében. Orbán Viktor miniszterelnök pénteki bejelentésének megfelelően már a hivatalos kormányhatározat is megszületett. Így tehát a kormány azonnali hatállyal felfüggeszti a börtönkártérítések kifizetését - jelentette Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szombaton az MTI-nek. Ez az első és legfontosabb lépés a "börtönbiznisz" megállítására - hangsúlyozta az államtitkár.

Figyelmébe ajánljuk