A korábbi pekingi nagykövetet is célba vették a Pegasusszal

  • narancs.hu
  • 2022. március 22.

Belpol

Mindezt nem sokkal azelőtt, hogy Orbán Viktor maga mellé vette Szilas Cecíliát Kína-ügyi miniszterelnöki főtanácsadónak.

A Direkt36 oknyomozó cikksorozatának újabb részében számolnak be róla, hogy az Orbán-kormány egyik bizalmi embere, Szilas Cecília volt pekingi nagykövet telefonszámát is a Pegasus kémszoftver célpontjául választották ki. Mint írják, Szilast akkor célozták meg az okostelefonok feltörésére alkalmas izraeli kémszoftverrel, amikor rövid ideig épp a konfliktusokkal teli Dunaferrnél dolgozott, illetve nem sokkal azelőtt, hogy Orbán Viktor maga mellé vette Kína-ügyi miniszterelnöki főtanácsadónak.

„Nem tudok semmit mondani ezzel kapcsolatban. Az életem egy nyitott könyv” – mondta sejtelmesen Szilas, miután a Direkt36 újságírói telefonon elérték.

Az újságírók Szilas Cecília telefonszámát is abban a világszerte 50 ezer, Magyarországról több mint 300 telefonszámot tartalmazó kiszivárgott adatbázisban találták meg, amelyben a megfigyelési célpontnak kiválasztott számok szerepelnek. Ahogy a cikk állítja: Szilast éppen akkor célozták meg, amikor két kormányzati állás között 2019 derekán átmenetileg az ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt. biztonsági igazgatójaként dolgozott. Előtte 2019 március végéig a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) keleti kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára volt, majd később 2019. szeptember 1-jétől két éven keresztül már Orbánnak adott tanácsokat. Nem világos ugyanakkor, hogy célponttá válása vajon ezekhez a tevékenységeihez kapcsolódik-e, és ha igen, melyikhez.

 

A cikkben az is szerepel, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnak (NAIH) a Pegasus-megfigyelések ügyében lefolytatott, nemrég bemutatott vizsgálata azt állította, hogy a magyar hatóságok valóban csak bűnüldözéssel vagy terrorizmussal kapcsolatos ügyekben használták a kémszoftvert. Mint írják, a volt nagykövet-főtanácsadó ugyanakkor a jelek szerint változatlanul élvezi az Orbán-kormány bizalmát, és semmilyen információ nincs arról sem, hogy ellene bármiféle büntetőeljárás indult volna.

Miután távozott a miniszterelnöki főtanácsadói posztról, Szilas 2021 augusztusában bekerült a Budapestre tervezett Fudan Egyetemet, illetve annak 540 milliárd forintos, kínai hitelre alapozott campus-építését felügyelő alapítvány vezetőségébe.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk