A kormánynak nem kell az MTA segítsége az alaptantervhez

  • narancs.hu
  • 2020. január 14.

Belpol

Csak a baj van ezekkel a tudósokkal!

Az MTA örömmel segítséget nyújtana a Nemzeti Alaptanterv kidolgozásában, de nagyon úgy tűnik, a kormány nem kér ebből. Az Akadémia Közoktatási Elnöki Bizottsága 2018-ban még bevonta az MTA teljesebb köztestületét a Csépe Valéria nevével fémjelzett NAT-tervezet véleményezésébe. Több mint száz tudós részt is vett a munkában, észrevételeiket pedig elküldték a NAT alkotóinak, akik akkor az Eszterházy Károly Egyetemen működő Oktatás 2030 Tanulástudományi Kutatócsoport voltak. Visszajelzést azonban nem kaptak.

Ennek ellenére az MTA tudósai tavaly is készek voltak segíteni az alaptanterv kidolgozásában: Pléh Csaba, az MTA rendes tagja, a Közoktatási Elnöki Bizottság elnöke levelet írt Hajnal Gabriellának, a Klebelsberg Központ elnökének, a NAT-tal kapcsolatos további munkák irányítására frissen kinevezett miniszteri biztosnak, amelyben felajánlotta az MTA szakmai támogatását. Ismét nem érkezett válasz.

Decemberben aztán kiderült: mégsem lesz új NAT, hanem a korábbit módosítják, de a hírek szerint az legalább jelentős változással jár majd. Annyi máris kiszivárgott, hogy a legtöbb vita az ének-zene és a magyar nyelv és irodalom tárgyak körül zajlott; valamint hogy a nebulók jobb, ha leporolják az Adjátok vissza a hegyeimet és a Kard és kasza-köteteiket, ugyanis még több Wass Albert várható a tantervben.

(Via Népszava)

Figyelmébe ajánljuk