Németh Szilárd csepeli nyomulása

A köz nevében

Belpol

Nem először tesz keresztbe Németh Szilárd fideszes parlamenti képviselő, államtitkár alapítványa a csepeli sportolóknak: korábban a helyi birkózókat kigolyózták a milliárdokból épült csarnokukból, nemrég pedig nem engedték be a Csepel FC focistáit a Béke téri sportpályára.

„A munka gőzerővel folyik” – ez volt az egyetlen válasz, amit sikerült kicsikarnunk a Németh Szilárd alapította Kozma István Magyar Birkózó Akadémiától (KIMBA) az elmúlt egy évben a Csepel SC Alapítvány ingatlanjait érintő fejlesztésekről. Májusban Süle László kurátor azzal hárította érdeklődésünket, hogy a dolgok akkori állásánál „még nem érett meg a helyzet sajtónyilatkozatra”, a többi megkeresésünkre pedig sem ő, sem Németh Szilárd képviselő nem reagált.

Tavaly novemberben került a Honvédelmi Minisztérium (HM) államtitkárának érdekeltségébe a Csepel SC Alapítvány ingatlanegyüttese, így a Béke téri sportkomplexum a 12 ezer férőhelyes labdarúgó-stadionnal, valamint a Hollandi útnál és a Gubacsi hídnál található evezős- és kajak-kenu telepek (lásd: Ellentámadás mögékerüléssel, Magyar Narancs, 2020. december 16.). Ezzel a KIMBA lett a kerület legnagyobb ingatlantulajdonosa. A dolog érdekessége, hogy az üzlet az egyébként szintén fideszes vezetésű önkormányzat tudta nélkül köttetett meg. Bár Németh az adásvétel lezárultakor azt mondta, hogy a Csepel SC újra a csepelieké lett, valójában a KIMBA – nézetkülönbségre hivatkozva – kitette az évtizedek óta a Béke téren edző-játszó Csepel FC utánpótlás-játékosait a Béke téri telepről.

Németh Szilárd csepeli nyomulása természetesen nem tavaly kezdődött. 2010-ben választották meg a kerület polgármesterének, és ezt követően az önkormányzat leállította az (utóbbi években már a leggazdagabb magyarok közé emelkedett Jellinek Dániel vezette) Indotek Group tulajdonában lévő Csepel SC támogatásait, továbbá változtatási tilalmat rendelt el a vonatkozó területre. Emiatt nem lehetett értéknövelő módosítást végrehajtani, azaz a telket átalakítani, rajta új építményt létesíteni, meglévőt átalakítani, elbontani. Németh egy rendkívüli sajtótájékoztatón sikkasztás és hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettesek ellen feljelentést tett, a Csepel SC Alapítvány alapítói jogait gyakorló Cs.sziget-Invest Kft.-t pedig „offshore hátterűnek” nevezte. Egy éve rákérdeztünk az ügyészségen, hogy mi lett a feljelentésből: nos, bűncselekmény gyanújának hiányában elutasították.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Ének az előcsarnokból

  • - turcsányi -

Quentin Tarantino nem filmrendező, jó, nem elsősorban filmrendező, hanem valami szekta, de híveinek számossága miatt sokkal inkább valamiféle egyház érinthetetlen Jézuskája, aki történetesen filmrendező (is).

Nyomasztó naplemente

  • Kiss Annamária

Az izraeli Hanoch Levin 1975-ben bemutatott méltán híres tragikomédiájának új interpretációjából pont az nem jön át, amitől izgalmas lenne a darabot épp most elővenni: az élni akarás ereje.

 

A múlt titkai

Nem sokon múlt, hogy Brückner Jánosból (1984) festőművész lett; az egyébként kémia–biológia tagozaton eltöltött középiskolai évek alatt fordult a rajzolás felé, majd a kétezres évek elején, amikor az ELTE BTK magyar irodalom és filozófia szakán tanult, kezdett el hobbi szinten festegetni.

Focipálya, lovarda, Dubaj - Rákosrendezőn

Lázár János szerint a volt teherpályaudvar helyére építendő városközpont születése egyenesen Orbán Viktor kívánsága volt, aki a minisztert nemcsak azzal bízta meg, hogy találjon helyet az új szenzációnak, de azt is kikötötte, hogy a területen középszerű projekt nem valósulhat meg.

Kartávolság

Amikor időről időre kísérletet tesznek arra okos, mérsékelten okos és kifejezetten hülye ún. elemzők („megfigyelők”), hogy meghatározzák a 2010 utáni magyarországi berendezkedés mibenlétét, a hülyék általában arra jutnak, hogy minden problémája ellenére ez még mindig demokrácia.

A 2023-as kormányprogram

Sok ronda disznóság megtörtént már Magyarország parlamentjében a rendszerváltás óta eltelt évtizedekben, de ennél a múlt csütörtöki esetnél szégyenteljesebb aligha.

Magánbankok viszik a prímet

Az Orbán-rezsim térfoglalása egyedülálló helyzetet hozott létre a magyar bankszektorban. Míg másutt a politikai vezetés elsősorban állami pénzintézeteket használ föl céljai megvalósítására, addig nálunk magántulajdonú bankok bekebelezésével erősíti és tartósítja a hatalmát.

Szájzárrendelet és székbírság

Jogkorlátozó, a szólásszabadságot szűkítő intézkedésnek tartják az ellenzékiek, míg a fideszesek a testületi munka hatékonyságát biztosító rendelkezésnek azt az új szankciós lehetőséget, amelyet a polgármester kezdeményezésére a testület kormánypárti többsége szabhat ki a renitens képviselőre.