Németh Szilárd csepeli nyomulása

A köz nevében

Belpol

Nem először tesz keresztbe Németh Szilárd fideszes parlamenti képviselő, államtitkár alapítványa a csepeli sportolóknak: korábban a helyi birkózókat kigolyózták a milliárdokból épült csarnokukból, nemrég pedig nem engedték be a Csepel FC focistáit a Béke téri sportpályára.

„A munka gőzerővel folyik” – ez volt az egyetlen válasz, amit sikerült kicsikarnunk a Németh Szilárd alapította Kozma István Magyar Birkózó Akadémiától (KIMBA) az elmúlt egy évben a Csepel SC Alapítvány ingatlanjait érintő fejlesztésekről. Májusban Süle László kurátor azzal hárította érdeklődésünket, hogy a dolgok akkori állásánál „még nem érett meg a helyzet sajtónyilatkozatra”, a többi megkeresésünkre pedig sem ő, sem Németh Szilárd képviselő nem reagált.

Tavaly novemberben került a Honvédelmi Minisztérium (HM) államtitkárának érdekeltségébe a Csepel SC Alapítvány ingatlanegyüttese, így a Béke téri sportkomplexum a 12 ezer férőhelyes labdarúgó-stadionnal, valamint a Hollandi útnál és a Gubacsi hídnál található evezős- és kajak-kenu telepek (lásd: Ellentámadás mögékerüléssel, Magyar Narancs, 2020. december 16.). Ezzel a KIMBA lett a kerület legnagyobb ingatlantulajdonosa. A dolog érdekessége, hogy az üzlet az egyébként szintén fideszes vezetésű önkormányzat tudta nélkül köttetett meg. Bár Németh az adásvétel lezárultakor azt mondta, hogy a Csepel SC újra a csepelieké lett, valójában a KIMBA – nézetkülönbségre hivatkozva – kitette az évtizedek óta a Béke téren edző-játszó Csepel FC utánpótlás-játékosait a Béke téri telepről.

Németh Szilárd csepeli nyomulása természetesen nem tavaly kezdődött. 2010-ben választották meg a kerület polgármesterének, és ezt követően az önkormányzat leállította az (utóbbi években már a leggazdagabb magyarok közé emelkedett Jellinek Dániel vezette) Indotek Group tulajdonában lévő Csepel SC támogatásait, továbbá változtatási tilalmat rendelt el a vonatkozó területre. Emiatt nem lehetett értéknövelő módosítást végrehajtani, azaz a telket átalakítani, rajta új építményt létesíteni, meglévőt átalakítani, elbontani. Németh egy rendkívüli sajtótájékoztatón sikkasztás és hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettesek ellen feljelentést tett, a Csepel SC Alapítvány alapítói jogait gyakorló Cs.sziget-Invest Kft.-t pedig „offshore hátterűnek” nevezte. Egy éve rákérdeztünk az ügyészségen, hogy mi lett a feljelentésből: nos, bűncselekmény gyanújának hiányában elutasították.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Nosztalgia nélkül

A kiállítás központi témája a vidéki Magyarország ikonikus épülete, a sátortetős és négyzetes alaprajzú, elsősorban a tömeges lakásigény kielégítésére szolgáló háztípus.

Bocs, idézet

Hogy előbb-utóbb filmen is megörökítik az alkalmazottaival, színésznőivel évtizedeken át következmények nélkül erőszakoskodó Harvey Weinstein bukását, az kezdettől nyilvánvaló volt.

Túlélték magukat

Kemény feladat egy még mindig népszerű, sikeres zenekar történetének négy évtizedéről írni, mert szinte lehetetlen elkerülni a sztori sztereotip állomásait: hogyan jutnak el a füstös pinceklubokból a teli arénákba a rock and roll életforma szokásos buktatóin keresztül, a fehér porból rakott dombokat megmászva.

Trójai ló a szív

A népszerű, már-már kultikus, felnőtteknek szóló rajzfilmsorozat, a BoJack Horseman alkotójának első novelláskötete egy tipo­grá­fiailag is kitűnő humoreszkkel kezdődik.

Mindenkibe szerelmes

Dave Grohl, a Foo Fighters hiperaktív frontembere a pandémia elején bepánikolt, hogy mit kezdjen a lekötetlen energiáival, és úgy határozott, könyvet ír az életéről. Története kétségkívül izgalmas: még tinédzserként lett a Scream nevű hardcore-punk zenekar tagja, majd belépett a Nirvanába.

Fiatalon Európában, öregen Afrikában

Jézus lekászálódik a feszületről, leül a kanapéra, szemben Diégane-nal. Ő egy szerer animista, aki hisz a jelenésekben, így nem ijedt, csak meglepett. Az Embernek Fia leveszi a szemére csúszott véres töviskoronát, és a szív szavával beszélve csillapítja a szenegáli srác gyilkos indulatait.

A fekete hús történetei

Havasréti József új regényéről a kiadója valamiért eltitkolta, hogy az egy trilógia záró része. (A két előzmény, a 2014-ben kiadott Űrérzékeny lelkek, és annak folytatása, a 2017-es Nem csak egy kaland.) Furcsa, Havasréti ugyanis folyton az előző könyvek szerep­lői­ről, az azokban leírt történésekről beszél; a főhőse, Rendes, rendre ilyesmin elmélkedik (régmúlt a mostban, most a régmúltban).

Hálásan köszöni

A szerző hatvanadik születésnapjára, a legutóbbi novellagyűjteménye után hét évvel megjelent kötet címe csalóka: nem a könyv hangulatára, csupán a többszörös kicsinyítő tükörként is felfogható negyedik novella (Peruvian Airlines) egyik mellékszereplőjére utal.

A lágerek szabadsága

Ez a könyv alighanem az idei év legnagyobb irodalmi meglepetése és szenzációja. A Kitelepítés Visky András első regénye, de több alkalommal is azt nyilatkozta a számos verseskötetet és drámát jegyző szerző, hogy minden eddigi munkája idevezetett.

Rosszkor, rossz helyen

Nem mondhatjuk, hogy szegényes vagy hiányos lenne a Tabán történetét feldolgozó irodalom, mégis van valami zavarba ejtő, amikor szóba kerül az egykori budai városrész. Főként Krúdy Gyula hangulatos leírásai adnak kapaszkodót, valamint a leginkább képregényeiről ismert Zórád Ernő festményei, amelyek (az alkotói szándék ellenére is) egy romantikus rezervátumot tárnak elénk. Olyan helyet, ahol a jó fröccs és a harmonikaszó legyőzi az egzisztenciális, a higiénés, és az egyéb, életminőséget jelentősen befolyásoló problémákat.