A Kúria döntött: nem az állam a felelős a Malév csődjéért

  • narancs.hu
  • 2018. október 24.

Belpol

Így aztán feltehetőleg nem is kell neki kifizetni az elmaradt béreket. Pedig a volt dolgozók 2012 óta várnak erre.

A Malév 2012-es csődje óta körülbelül 800 egykori dolgozó vár elmaradt fizetésére vagy végkielégítésére. Ez személyenként 2,5 millió forint is lehet, nyilatkozta több érintett a Népszavának.

A követelések teljes összege nagyjából 4,5 milliárd forint, amelyet a volt dolgozók az államtól szerettek volna megkapni, hiszen az volt a légitársaság több mint 95 százalékos tulajdonosa. Míg a Bérgarancia alapból minden dolgozó kapott nagyjából 1,5 millió forintot, sok esetben még így sem érték el a kifizetett pénzek a követelések 30-50 százalékát.

Az alkalmazottak egy része ezért pert indított, amelynek állami felelősség kimondása lett volna a célja. A bíróság első- és másodfokon a perre menő dolgozóknak adott igazat, ám az állam a Kúriához fordult, amely hatályon kívül helyezte a korábbi ítéleteket: „A Malév felszámolásához vezető veszteséges gazdálkodást nem az állam befolyásoló magatartása és a megfelelő intézkedések elmulasztása okozta” – szól az októberi új döntés. Ez azt jelenti, hogy eszerint az állam nem felelős a Malév csődjéért, így a fizetések elmaradásáért sem vállal felelősséget.

„A személyes véleményem az, hogy politikai döntés született a Kúrián. A legfelsőbb bírói testület két, igazságügyi szakértők véleményével alátámasztott ítéletet söpört le” – nyilatkozta a Népszavának a légi közlekedésben dolgozók érdekeit képviselő Hunalpa elnöke, Demeter Csaba.

A döntésre az is ráhatással lehetett, írják, hogy a csődbe ment légitársasággal szemben nem csak a volt dolgozóknak vannak követelései: közel háromezer hitelező 175 milliárd forintra tartana igényt.

Figyelmébe ajánljuk