Orvosok és társadalomkutatók is tiltakoznak a hajléktalanság büntetése ellen

  • narancs.hu
  • 2018.10.24 09:00

Belpol

„Megelőzni, segíteni, orvosolni kell, és nem kriminalizálni” – írják.

A jogászok és ügyvédek hétfői petíciója és kiállása után több száz orvos és közel 150 társadalomkutató is nyílt levelet írt alá, amelyben elítélik a hajléktalanok zaklatását és büntetését.

Az 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-csoport nyílt levelét a hvg.hu szemlézte. A dokumentumban kiemelik, hogy orvosként és felelős értelmiségiként úgy érzik, meg kell szólalniuk hajléktalan honfitársaik érdekében. A szegénység, a hajléktalanság hátterében a tiltakozók szerint legtöbbször családi, élethelyzeti krízis, testi és/vagy lelki betegség áll. „Megelőzni, segíteni, orvosolni kell, és nem kriminalizálni” – hangsúlyozzák.

A levelet több mint 400 orvos írta alá, akik arra kérnek mindenkit, hogy tegyék meg a legtöbb megtehetőt a hajléktalanok életkilátásainak, helyzetének javításáért, emberi méltóságának tiszteletben tartásáért. A cél az lenne, hogy a rászorulók valós segítséget kérhessenek és kaphassanak.

Véleményük szerint a hajléktalanság kriminalizálása nem vezethet érdemi megoldáshoz, ráadásul szakmai szervezetként kiemelik, hogy a hajléktalanok nagy hányada mentális beteg és/vagy rokkant. A törvényi szabályozás pedig csak annyit tesz, hogy „eltünteti a szemünk elől a hajléktalanokat, ám ezáltal jelentős részük eltűnik a szociális és egészségügyi ellátórendszer szeme elől is, így végül később, rosszabb egészségi állapotban jut orvosi ellátáshoz”.

Drámai számok az útszélen hagyottakról: a magyar hajléktalanok 43 százaléka súlyos, krónikus beteg

A hajléktalanság valamilyen formája 14 ezer embert érint hazánkban. Egy téli napon legalább 14 ezer ember van hajléktalan helyzetben Magyarországon, közülük 10 ezer ember valamilyen hajléktalanszálláson, 4 ezer ember közterületen alszik. Döntő többségüknek a jelenlegitől teljesen eltérő segítségre lenne szüksége: 4000 főnek lakhatási támogatásra, 7000 főnek lakhatási és egyben szociális támogatásra lenne szüksége, s ezzel önállóan is képes lenne lakni, 700 ember ápolást-gondozást nyújtó intézményi ellátásra szorulna.

A tiltakozáshoz a 444.hu-hoz eljuttatott nyílt levélben csatlakoztak a társadalomkutatók is. Közel 150 szociális munka, szociálpolitika, szociológia, politológia, szociálpszichológia, jogi és más társadalomtudományi területen dolgozó írta alá a nyilatkozatot, melyben arra szólítják fel a hajlék nélkül élő emberek elleni szabálysértési szabályok nyomán eljáró bírókat, hogy ne asszisztáljanak a hajléktalanság kriminalizációjához.

Ahogy fogalmaznak: „a hajléktalanság nem bűn és nem szabálysértés, és akkor sem válik azzá, ha törvényt hoznak róla.”

„A büntetőipar felfuttatása és a hajlék nélkül élő emberek hatósági vegzálása helyett ezért többek között átfogó bérlakásprogramot, a társadalmi egyenlőtlenségeket igazságosabb módon kezelő lakáspolitikát, a szociális szféra alulfinanszírozottságának megszüntetését követeljük” – hangsúlyozzák.

Már a kunyhókban meghúzódó hajléktalanokat is zaklatják

Eldobatják a hatóságok a hajléktalanokkal a személyes holmijaikat. „Esetenként a rendőrség úgy értelmezi a szabálysértési törvénymódosítást, hogy a kunyhókban élőket is figyelmeztethetik. Pedig az új jogszabályok erről nem mondanak újat, erre a tevékenységre külön szabálysértési eljárás vonatkozik” – nyilatkozta lapunknak Kovács Vera, az Utcáról Lakásba Egyesület munkatársa.

Neked ajánljuk