Orvosok és társadalomkutatók is tiltakoznak a hajléktalanság büntetése ellen

  • narancs.hu
  • 2018. október 24.

Belpol

„Megelőzni, segíteni, orvosolni kell, és nem kriminalizálni” – írják.

A jogászok és ügyvédek hétfői petíciója és kiállása után több száz orvos és közel 150 társadalomkutató is nyílt levelet írt alá, amelyben elítélik a hajléktalanok zaklatását és büntetését.

Az 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-csoport nyílt levelét a hvg.hu szemlézte. A dokumentumban kiemelik, hogy orvosként és felelős értelmiségiként úgy érzik, meg kell szólalniuk hajléktalan honfitársaik érdekében. A szegénység, a hajléktalanság hátterében a tiltakozók szerint legtöbbször családi, élethelyzeti krízis, testi és/vagy lelki betegség áll. „Megelőzni, segíteni, orvosolni kell, és nem kriminalizálni” – hangsúlyozzák.

A levelet több mint 400 orvos írta alá, akik arra kérnek mindenkit, hogy tegyék meg a legtöbb megtehetőt a hajléktalanok életkilátásainak, helyzetének javításáért, emberi méltóságának tiszteletben tartásáért. A cél az lenne, hogy a rászorulók valós segítséget kérhessenek és kaphassanak.

Véleményük szerint a hajléktalanság kriminalizálása nem vezethet érdemi megoldáshoz, ráadásul szakmai szervezetként kiemelik, hogy a hajléktalanok nagy hányada mentális beteg és/vagy rokkant. A törvényi szabályozás pedig csak annyit tesz, hogy „eltünteti a szemünk elől a hajléktalanokat, ám ezáltal jelentős részük eltűnik a szociális és egészségügyi ellátórendszer szeme elől is, így végül később, rosszabb egészségi állapotban jut orvosi ellátáshoz”.

Drámai számok az útszélen hagyottakról: a magyar hajléktalanok 43 százaléka súlyos, krónikus beteg

A hajléktalanság valamilyen formája 14 ezer embert érint hazánkban. Egy téli napon legalább 14 ezer ember van hajléktalan helyzetben Magyarországon, közülük 10 ezer ember valamilyen hajléktalanszálláson, 4 ezer ember közterületen alszik. Döntő többségüknek a jelenlegitől teljesen eltérő segítségre lenne szüksége: 4000 főnek lakhatási támogatásra, 7000 főnek lakhatási és egyben szociális támogatásra lenne szüksége, s ezzel önállóan is képes lenne lakni, 700 ember ápolást-gondozást nyújtó intézményi ellátásra szorulna.

A tiltakozáshoz a 444.hu-hoz eljuttatott nyílt levélben csatlakoztak a társadalomkutatók is. Közel 150 szociális munka, szociálpolitika, szociológia, politológia, szociálpszichológia, jogi és más társadalomtudományi területen dolgozó írta alá a nyilatkozatot, melyben arra szólítják fel a hajlék nélkül élő emberek elleni szabálysértési szabályok nyomán eljáró bírókat, hogy ne asszisztáljanak a hajléktalanság kriminalizációjához.

Ahogy fogalmaznak: „a hajléktalanság nem bűn és nem szabálysértés, és akkor sem válik azzá, ha törvényt hoznak róla.”

„A büntetőipar felfuttatása és a hajlék nélkül élő emberek hatósági vegzálása helyett ezért többek között átfogó bérlakásprogramot, a társadalmi egyenlőtlenségeket igazságosabb módon kezelő lakáspolitikát, a szociális szféra alulfinanszírozottságának megszüntetését követeljük” – hangsúlyozzák.

Már a kunyhókban meghúzódó hajléktalanokat is zaklatják

Eldobatják a hatóságok a hajléktalanokkal a személyes holmijaikat. „Esetenként a rendőrség úgy értelmezi a szabálysértési törvénymódosítást, hogy a kunyhókban élőket is figyelmeztethetik. Pedig az új jogszabályok erről nem mondanak újat, erre a tevékenységre külön szabálysértési eljárás vonatkozik” – nyilatkozta lapunknak Kovács Vera, az Utcáról Lakásba Egyesület munkatársa.

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

A „titkosegyetem”

  • Földényi F. László

Nevek a szereplőlistáról: Dr. Bódis József, Dr. Horváth Zita, Dr. Palkovics László, Dr. Pavlik Lívia, Dr. Szarka Gábor, és a többi doktor, meg a kancellárok, a miniszterek, az államtitkárok, az államtitkárok helyettesei, meg a helyettesek helyettesei… Upor László könyvéből néznek ki az olvasóra.

A szédülésig

  • Pálos György

A szerző e kisregény megjelenése idején, 2021-ben már befutott író, megkerülhetetlen irodalmárnak számít Katalóniában, és talán a világban is. Katalán identitása is közismert, ami szintén hozzájárul helyi nimbuszához.

Gender a manézsban

A férfi és női szerepkör átalakulása lerágott csont, olyannyira, hogy a nemek szerepkörének egyik legmeghatározóbb új kihívása az, hogy újra és újra meg kell hallgatnunk az átalakulásukról szóló históriát. Nagyon nehéz olyan irányból közelíteni meg a témát, amely (legalább az egyik nemnél) ne szemforgatásba vagy köldöknézegetésbe torkollna.

Teljes elsötétítés

Jánd falujának és az ország 4113. sz. útjának a szélére a korábbi „Isten hozott” vagy valami hasonló szöveget mutató tábla helyére kiraktak egy újat, amelyre ékes külföldi nyelven a következőket pingálták: „No Migration, No Gender, No War” – számolt be az ATV híradója.

Ki vannak fizetve

A múlt kedden jelentette be Magyar Péter, hogy péntek délutánra tüntetést szervez a Belügyminisztérium elé, s azon a kormány lemondását fogja követelni, amiért máig nem kért bocsánatot a bicskei gyermekotthonban elkövetett pedofil bűncselekmények áldoza­taitól.

„Egy névtelen feljelentés miatt”

2021. február 5-én hajnalban rájuk tört a rendőrség, ezután döntöttek úgy a férjével, Szász János rendezővel, hogy Amerikába költöznek. Semmijük sem volt, mindent maguk mögött hagytak. Harminc év színészi pályafutás után egy idegen országban talált új hivatást.

Csak nyelvében élne

  • Domány András

Śląsk lengyelül, Schlesien németül, Slezsko csehül, Ślůnsk sziléziai nyelven – Lengyelország délnyugati csücskének nem csak a múltja hányatott, a jelene sem könnyű. A helyi, alapvetően lengyel tudatú kisebbség és annak nyelve körüli, több évtizedes vita újraéled, mert a szejm regionális nyelvvé nyilvánította a sziléziait. Kaczyński hülyéinek több se kellett.

Lehetnénk barátok

„Pedig barátok is lehettünk volna!” – viccelt pénzügyes kollégánk, és mindenki nevetett. A busz kikanyarodott a repülőtéri útra. A nagyjából harmincfős küldöttség, amelyben ott volt az összes minisztérium európai ügyekért felelős vezetője, elindult haza. Fáradtak voltunk, de bizakodók.