A lakosoknak is fizetni kell, hogy újranyisson a posta

  • narancs.hu
  • 2023. január 21.

Belpol

Összesen negyvenöt posta nyitott ki újra a tavaly novemberi bezárási hullám után. A Magyar Posta nem árulja el, mennyit kap ezért az önkormányzatoktól.

A Magyar Posta harminckét településen negyvenöt postahivatalt nyitott újra, miután novemberben több száz postára került lakat. A vállalat a spórolással magyarázta a bezárásokat, az alkalmazottakat pedig áthelyezték. Hivatalosan márciusban újra nyithatnak az egységek, de ebben az érintettek is kételkednek. 

Az önkormányzatok elkezdtek tárgyalni a Postával arról, hogy a költségek egy részét átvállalják az újranyitás reményében. A vállalat egyelőre negyvenöt egységet nyitott meg újra. Hogy mennyit is kell fizetnie az önkormányzatoknak, azt a Posta nem árulta el, ezért a 24.hu a települések, városok önkormányzatait kereste meg. A harminckét önkormányzat közül mindössze kettő adott kielégítő választ: Szolnok és a Somogy-megyei Gamás. A többiek van nem akartak válaszolni, vagy a folyamatban lévő tárgyalásokra hivatkoztak.

Szolnokon összesen hét postát zártak be novemberben, ezek közül egy nyitott újra, az 5-ös számú. Az önkormányzat szerint azért éppen ez, mert nagyjából húszezer lakost szolgálhat ki ez az egység, és a közelben nincs másik, amelyik kiválthatná. A város 42 millió forintot fizet a Postának egész évre, érvelésük szerint ez szolgáltatás vásárlás.

Gamás nem szolgáltatásvásárláskét tekint arra a majd hatmillió forintra, amit ki kell fizetni a postanyitásért. A polgármester támogatásnak tekinti az összeget, amiért cserébe a hétszáz lelkes falu újra megkapja a postáját. Az önkormányzatnak ugyanakkor nincs erre forrása, így a lakosságnak is be kell fizetnie valamennyit. Az 5,8 millió forint egy lakosra vetítve nagyjából 8500 forint, de természetesen ez nem azt jelenti, hogy mindenkinek ennyit kell majd befizetnie. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk