Magyar Péter: „Mégis mi az, amivel Magyarország miniszterelnöke foglalkozik?”

  • narancs.hu
  • 2024. március 26.

Belpol

Több ezren vettek részt Magyar Péter tüntetésén az ügyészség előtt és a Vértanúk terén, zúgott a „Börtönbe!”, és távozásra szólították fel Polt Pétert és a kormányt is.

Este hat órára tüntetést szervezett Magyar Péter, miután délelőtt átadta és az interneten is közzétette a volt igazságügyminiszterrel való beszélgetését a Völner-Schadl-ügyről. Ebben arról van szó, hogy Schadl György állítólag Rogán Antal embere volt, és Rogánék kihúzták a nevüket a nyomozati iratokból.

Magyar Péter a Legfőbb Ügyészség Markó utcai épülete elé szervezte a megmozdulást. Nem más szállította a technikai felszereléseket a tüntetésre, mint Nagy Ervin színművész, aki március 15-én verset szavalt Magyar rendezvényén.

Vastaps köszöntötte

Magyar Péter negyed hét körül érkezett meg a Markó utcához. A téren sok ezer ember várta, akik vastapssal köszöntötték. „Jó estét, Magyarország, jó estét, magyarok” – kezdett bele Magyar.

„Úgy érzem, hogy egyre többen gondolják Magyarországon, hogy elég volt. Ez nem egy jobboldali és nem egy baloldali tüntetés, ez egy nemzet demonstrációja.”

Ezután arról beszélt, hogy hatalmas morális és jogi válságban van az ország: végrehajtói botrányról, pedofil ügyekről, kegyelmi botrányról hallani, kézivezérléssel működnek a titkosszolgálatok. „A kormány bizonyos emberei büntetlenül és szemrebbenés nélkül belenyúlhattak nyomozati anyagokban. Akár ebben az épületben a hátam mögött” – emlékeztetett az általa kiszivárgott hangfelvételre, ami szerint Völner Pált előre figyelmeztették, hogy eljárás zajlik az ügyben, „ezzel is ellehetetlenítve a nyomozók munkáját.”

 
 
Fotó: Palágyi Barbara
 

 

„Kedves barátaim, ebben az országban sokan azt mondják, ez nem elég nagy hatású atombomba. Én és neves büntetőjogászok viszont azt mondjuk, hogy

az ügyészek nem tehetnek mást, mint  egy ilyen felvétel nyilvánosságra kerülése után tanúként meghallgatnak több kormánytagot – először tanúként – és később magát a miniszterelnököt is.”

 
Magyar Péter tüntetése március 26-án a Vértanúk terén
Fotó: Palágyi Barbara
 

 

Magyar azt üzeni: „Nem hagyjuk, hogy eltussolják az utóbbi 30 év legnagyobb jogi és politikai botrányát.” Ezután jogászkodásra biztatta a tüntetőket, és a Vidéki prókátort idézve a Btk. megfelelő szakaszaira hivatkozott: „a Btk. 282. szakasz (1) bekezdésének b) pontjába ütköző és a (3) bekezdés d) pontja szerint minősülő, hivatalos személy hivatali eljárása során hivatali kötelessége megszegésével a büntetőeljárás sikerének meghiúsítására törekvéssel megvalósított bűnpártolás, valamint a Btk. 305. szakaszába ütköző hivatali visszaélés gyanúját veti fel, mely bűncselekményeket a nyomozati iratok manipulálását elvégző hivatalos személyek tettesként, az őket ezen cselekményre rábírók pedig felbújtóként követhettek el. Míg az első bűncselekmény 1-től 5 évig terjedő, a második három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, így a halmazati büntetési tételkeret felső határa hét és fél év szabadságvesztés.”

A börtönbüntetések említésénél a tömeg felzúdult: „Börtönbe! Börtönbe!”

Magyar szerint Polt Péter, aki főügyészként egyben alapító Fidesz-tag, nem alkalmas ezeknek a kivizsgálására. „Bármily hazug közleményt ad ki az ügyészség vagy az ügyészség nevében a Karmelita kolostor és Rogán Antal, szerintünk valódi vizsgálat, nyomozás csak akkor várható el, ha Polt Péter legfőbb ügyész haladéktalanul távozik a hivatalából.” Végül a Rogán- és Schadl-ügyek politikamentes kivizsgálását követelte.

„Gyertek velünk a nemzet főterére, és mondjuk el, hogy semmi sem mehet ezután úgy, ahogy eddig volt. Mondjuk el a regnáló hatalomnak, hogy a nép szemébe kell néznie, és vállalni kell a politikai és a jogi felelősséget az elkövetett hibákért és főleg a bűnökért.

Mutassuk meg, hogy Magyarország nem a Tiborcz Istvák, nem a Polt Péterek és a Döbrögik, hanem sokmillió jóérzésű magyar ember és a Ludas Matyik hazája.”

 
Fotó: Palágyi Barbara
 

 

A Vértanúk terén már Orbánról is volt szó

A tüntetők ezután fáklyákkal átvonultak volna az Országház elé, végül hét óra körül a Vértanúk terén folytatták a megmozdulást, mivel a  rendőrök nem engedték oda a szervezőket a Kossuth térre. Magyar Péter itt megköszönte a támogatóinak a szimpátiáját: „Elképesztő volt érezni a szeretetet.”

Újabb „gyorsan írt” beszédet ígért, aminek a főszereplője nem Polt Péter lesz. Egyúttal bejelentette, hogy hamarosan bepótolják a Kossuth téri tüntetést.

„Magyarországot gyakran hívják következmények nélküli országnak, soha semminek nincs következménye, soha semmilyen ügy nincs lezárva, soha nem lettek a valódi felelősök felősségre vonva”

– kezdte. „Ennek most véget vetünk.”

Felemlítette, hogy Orbán Viktor pár napja annyival kommentálta azt, hogy Rogánék beavatkoztak az ügyészségi nyomozásba: tévésorozatokkal nem foglalkozik.

 
Fotó: Palágyi Barbara
 

 

„Bennem felvetődik a kérdés: mi az, amivel Orbán Viktor miniszterelnök foglalkozik.” Majd sorra vette, hogy mivel nem foglalkozik Orbán: jogállamisággal, Isztambuli Egyezménnyel, nőügyekkel, reménytelen helyzetben lévő emberek kétségbeesett próbálkozásaival, tanárokkal, betegekkel, kegyelmi ügyekkel, a gyermekek védelmével sem. „És most már tudjuk, hogy most már ügyészségi visszaélésekkel sem, akkor sem, ha egy minisztere érintett.”

Ezek után kérdések hosszú sorát intézte a miniszterelnökhöz. Felidézte ismét, hogy ebben az országban Rogán Antal dönti el, milyen nyomozati anyag kerül a bíró elé, Völner Pál pedig fél évvel korábban értesült az ellen folyó nyomozásról. Azt is említette, hogy egy református püspök járta ki K. Endre kegyelmét. „Miért van ügyészségünk és igazságszolgáltatásunk egyáltalán?”

„Mi kell még ahhoz, hogy világossá váljon, felnyíljon minden magyar ember szeme, hogy maffia kormányoz Magyarországon?”

Majd hozzátette: „Arra hiába várunk, hogy maga Orbán ismeri be, hogyan került hárommilliárd közpénz a családjához.”

Magyar szerint az emberek ingerküszöbe nagyon kitolódott, már semmi nem mozgatja meg igazán őket. A tömeg eközben spontán skandálásba kezdett: „Mondjon le!” Magyar Péter ezt továbbította Polt Péternek, de nem biztos, hogy a skandálók is rá gondoltak.

 
 
Fotó: Palágyi Barbara
 

 

Arra kérte a jelenlévőket, hogy álljanak ki egymásért, azokért is, akiknek a vagyonára oligarchák leselkednek, és azokért a vállalkozókért, akiknek az üzletét NAV-ellenőrzések, vegzálások útján elveszik. „Álljunk ki a bíróságon dolgozó bírókért, leírókért és ügyészekért, akik politikai nyomás alatt kénytelenek végezni a munkájukat.”

„Követeljük, hogy adják vissza a magyar embereknek a választási lehetőséget, hogy egy korrupt, velejéig romlott, a titkosszolgálatokat saját maguk érdekeire használó hatalmat kívánnak-e a továbbiakban megbízni a szolgálatukkal, vagy egy olyan erőt szeretnének felkérni az ország és a magyar emberek szolgálatára, amelynek nincs jobb és baloldal, csak magyarok és a magyar nemzet.”

Végül Magyar elmondta, olyan erőt szeretne létrehozni, ami megvesztegethetetlen, és aminek célja ugyanaz, mint a márciusi ifjaké: egy szabad, boldog, független, modern, szuverén, európai Magyarország.

Magyar Péter végül újra tüntetni hívta azokat, akik szimpatizálnak a céljaival: április 6-án délután 3 órától gyűlnek majd össze ismét.

 
 
Fotó: Palágyi Barbara
 

 
 
Fotó: Palágyi Barbara

 
 
Fotó: Palágyi Barbara
 

 
Fotó: Palágyi Barbara
 

Magyar Péterről szóló cikkeink itt olvashatók. Publicisztikánkban pedig amellett érveltünk, hogy a ma közzétett hangfelvételnek sok következménye lehet,  hiszen ha egy igazságszolgáltatási szervnél valamiről akta keletkezik, azt egyelőre még Magyarországon se lehet teljesen meg nem történtté tenni.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?