A Magyar Nemzet publicistája elgondolkodna az EU-ból való kilépésről

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 15.

Belpol

Ideje beszélnünk a huxitról – írja Fricz Tamás, és beszél is.

"Ideje beszélnünk a huxitról" címmel írt publicisztikát a mai Magyar Nemzetbe Fricz Tamás politológus, az Alapjogokért Központ kutatási tanácsadója, a CÖF egyik "szóvivője."

A cikk Fricz szerint "nem fogalmaz meg következtetést", de azért érezhetően a huxit melleti érveket fogalmaz meg, és azt is állítja, hogy "2021 júliusában eljött az ideje annak, hogy most már komolyan vegyük fontolóra esetleges kilépésünket egy ezer sebből vérző, birodalmi tüneteket mutató, a kelet- és közép-európai tagállamokkal látványosan lekezelően, arrogánsan bánó államszövetségből."

Fricz szerint többek között a keleti nyitás miatt gazdaságilag nem feltétlenül járnánk rosszul a kilépéssel, katonai szempontból irreleváns lenne, kulturális szempontból pedig "elváltak útjaink, amíg a Nyugat immáron tudatosan – hangsúllyal mondom: tudatosan! – szakít a keresztény erkölccsel és értékrenddel, s helyette az egyén gátlások nélküli önélvezetére és önpusztítására épülő kozmopolita, arctalan világtársadalom felépítését tűzte ki célul". 

Fricz párhuzamot állít az Unióból való kilépés és a Fidesz Néppártból történt kilépése között. "A Fidesz – tökéletesen helyesen – csak nagyon lassú és hosszú gondolkodás, várakozás után lépett ki a néppártból. De: végül mégis ő lépett ki, arcvesztés nélkül, s nem őt rúgták ki! Ez óriási különbség. Ez a modell a helyes. Mert ha most mégis engedünk, akkor elvesztünk. Elveszik minden, amiért eddig harcoltunk" – írja.  

A szerző azt is elárulja a cikkben, hogy nem éppen hézagmentes a tudása az EU-ról, Katarina Barley-t, az Európai Parlement alelnökét például tévesen az Európai Bizottság alelnökének nevezi. 

A közelmúltban több vezető fideszes politikus is tett az ország EU-s elkötelezettségét kétségbe vonó kijelentéseket, Kövér László azt mondta, ha ma lenne népszavazás a belépésről, nemmel szavazna, Varga Mihály szerint pedig az évtized végére már nettó befizetői leszünk az EU-nak, ezért akkor "új nézőpontot kaphat" a tagság kérdése.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?