Szabó Bálint vs. Toroczkai László a víziszárnyastartók bizalmáért

A Mi Kacsánk

Belpol

Miért ne járna a 10 százalék jutalék annak is, aki kitapossa az államból az állatjóléti támogatást? – kérdezik a liba- és kacsatartók. Szabó Bálint volt az emberük, az augusztus 20-i, meghiúsult gazdatüntetés fő szervezője, aki ma már nem veszi fel a telefont akárki kacsásnak. Most Toroczkai László ajánlotta nekik: segít, ingyen.

„Igen, Bálintot én hoztam” – tette fel a kezét, elismerve tévedését augusztus 24-én, szerdán este a kiskunmajsai művelődési központ tánctermében összegyűlt kacsa- és libatartók előtt Szalóki Szabolcs. Szalóki kft.-je kacsákat nevel, évente egymilliót. Szabó Bálint nem tart állatot, jogász. Korábban volt Fidesz-támogatott polgármesterjelölt, ifjú szocialista, a DK megbízottja, a kampányban Botka László és Márki-Zay Péter ellen akciózó politikus, állítása szerint az őszödi beszéd kiszivárogtatásának tanúja, a Bolíviában lelőtt Eduardo Rózsa-Flores barátja, ismeretlenek által tavaly elrabolt és majdnem elégetett ember. Egyébként szegedi önkormányzati képviselő és egy követeléskezelő cég tulajdonosa (portréját lásd: Az örök áldozat, Magyar Narancs, 2021. február 25.).

Szabó harangozta be augusztus 20-ra az országos gazdatüntetést, 2000 személyautót és 1800 traktort várt a fővárosba. Az államalapítás ünnepén végül száz ember jött össze a Dózsa György útra. Néhányan számon kérték a szervezőt, miért nem jönnek a munkagépek, skandálták, „traktort akarunk”. Szabó azzal (is) védekezett, hogy a traktorosok nem találnak oda a rendezvényre. „Napok óta hitetlenkedve figyelem az ellenzéki médiát – mérgelődött később Facebook-oldalán Vásárhelyi Mária szociológus –, ahogy felül egy olyan köz­ismert kalandor hazugságainak, mint Szabó Bálint. (…) Ezzel a napok óta ébren tartott várakozással viszont sikerült hitelteleníteni egy időre mindenféle, a gazdák jogos elégedetlenségét kifejező megmozdulást.”

Hazaszalad a miniszter

A tüntetés szervezőjét nemcsak a sajtó vette komolyan, hanem a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is: tagjai közül 25-en ott voltak a mezőgazdaságból élők iránti szolidaritásból.

A libások, kacsások is komolyan vették. Egy elkeseredett, minden állami szervezetben és érdekképviseletben csalódott embernek bőven elég Szabó Bálintról annyit tudni, hogy korábbi ügyfelei közül egy autópálya-építés ki nem fizetett alvállalkozói egyedi kormányrendelettel 2018-ban kárrendezési támogatást kaptak.

Február 4-én több száz liba- és kacsatenyésztő tüntetett Mélykúton, mondván, a nekik járó állatjóléti támogatás kétharmadát nem kapták meg. A tüntetés két szervezője Szalóki Szabolcs és Szabó Bálint volt. A demonstrációt komolyan vette a kormány is: külföldi útját megszakítva elment rá Nagy István agrárminiszter, Feldman Zsolt államtitkár és Farkas Sándor miniszterhelyettes. Megígérték, hogy legkésőbb két héten belül kifizeti a Magyar Államkincstár az elmaradt 1,9 milliárd forintot. A pénzt a telepek állatjóléti célú fejlesztésére kellene költeni, de most a jelek szerint a túléléshez volt rá szükség.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk