Szabó Bálint vs. Toroczkai László a víziszárnyastartók bizalmáért

A Mi Kacsánk

Belpol

Miért ne járna a 10 százalék jutalék annak is, aki kitapossa az államból az állatjóléti támogatást? – kérdezik a liba- és kacsatartók. Szabó Bálint volt az emberük, az augusztus 20-i, meghiúsult gazdatüntetés fő szervezője, aki ma már nem veszi fel a telefont akárki kacsásnak. Most Toroczkai László ajánlotta nekik: segít, ingyen.

„Igen, Bálintot én hoztam” – tette fel a kezét, elismerve tévedését augusztus 24-én, szerdán este a kiskunmajsai művelődési központ tánctermében összegyűlt kacsa- és libatartók előtt Szalóki Szabolcs. Szalóki kft.-je kacsákat nevel, évente egymilliót. Szabó Bálint nem tart állatot, jogász. Korábban volt Fidesz-támogatott polgármesterjelölt, ifjú szocialista, a DK megbízottja, a kampányban Botka László és Márki-Zay Péter ellen akciózó politikus, állítása szerint az őszödi beszéd kiszivárogtatásának tanúja, a Bolíviában lelőtt Eduardo Rózsa-Flores barátja, ismeretlenek által tavaly elrabolt és majdnem elégetett ember. Egyébként szegedi önkormányzati képviselő és egy követeléskezelő cég tulajdonosa (portréját lásd: Az örök áldozat, Magyar Narancs, 2021. február 25.).

Szabó harangozta be augusztus 20-ra az országos gazdatüntetést, 2000 személyautót és 1800 traktort várt a fővárosba. Az államalapítás ünnepén végül száz ember jött össze a Dózsa György útra. Néhányan számon kérték a szervezőt, miért nem jönnek a munkagépek, skandálták, „traktort akarunk”. Szabó azzal (is) védekezett, hogy a traktorosok nem találnak oda a rendezvényre. „Napok óta hitetlenkedve figyelem az ellenzéki médiát – mérgelődött később Facebook-oldalán Vásárhelyi Mária szociológus –, ahogy felül egy olyan köz­ismert kalandor hazugságainak, mint Szabó Bálint. (…) Ezzel a napok óta ébren tartott várakozással viszont sikerült hitelteleníteni egy időre mindenféle, a gazdák jogos elégedetlenségét kifejező megmozdulást.”

Hazaszalad a miniszter

A tüntetés szervezőjét nemcsak a sajtó vette komolyan, hanem a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is: tagjai közül 25-en ott voltak a mezőgazdaságból élők iránti szolidaritásból.

A libások, kacsások is komolyan vették. Egy elkeseredett, minden állami szervezetben és érdekképviseletben csalódott embernek bőven elég Szabó Bálintról annyit tudni, hogy korábbi ügyfelei közül egy autópálya-építés ki nem fizetett alvállalkozói egyedi kormányrendelettel 2018-ban kárrendezési támogatást kaptak.

Február 4-én több száz liba- és kacsatenyésztő tüntetett Mélykúton, mondván, a nekik járó állatjóléti támogatás kétharmadát nem kapták meg. A tüntetés két szervezője Szalóki Szabolcs és Szabó Bálint volt. A demonstrációt komolyan vette a kormány is: külföldi útját megszakítva elment rá Nagy István agrárminiszter, Feldman Zsolt államtitkár és Farkas Sándor miniszterhelyettes. Megígérték, hogy legkésőbb két héten belül kifizeti a Magyar Államkincstár az elmaradt 1,9 milliárd forintot. A pénzt a telepek állatjóléti célú fejlesztésére kellene költeni, de most a jelek szerint a túléléshez volt rá szükség.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.