A Momentum szerint a végén „néhány száz aláírás is számítani fog”

  • narancs.hu
  • 2017. február 6.

Belpol

A népszavazási kampányban meglepően sok aláírást gyűjtöttek, mégsem dőlhetnek hátra.

A Fidesz egyik propagandalapja szerint mindenki, aki népszavazást szeretne az olimpiáról, mentálisan sérült. A cikk szerzője tudni véli azt is, hogy az aláírók mind olyan emberek, akik „nem mernek belevágni semmibe, féltékenyek, hiányzik belőlük a közösségi mentalitás, a másokért való tenni akarás, az alázat, a lemondás, a hazafiasság, a bátorság, a fantázia”. A Fidesz másik propagandistája szerint viszont egyszerűen csak hazaárulók. Pénteken megtudhattuk azt is, hogy a sértegetésen túl nem igazán hajlandó vitatkozni a kormányoldal.

Nos, a legfrissebb adatok szerint 110 ezer budapestit sikerült leelmebetegezni és lehazaárulózni. Ezt a becslést közölte a Momentum szóvivője az Indexszel. Február 17-ig 138 ezer érvényes aláírást kell összegyűjteniük, de mivel úgy számolnak, hogy az aláírások 10-15 százaléka érvénytelen lesz, ezért csak 170 ezer aláírással a zsebükben nyugodnának meg igazán.

Az pedig nem lesz könnyű menet, és ezt a Momentumnál is tudják. „Elég szoros lehet a vége, néhány száz aláírás is számítani fog” – nyilatkozta Papp Gergő sajtóreferens.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.