Jobboldali seregszemle a Budapesti Demográfiai Csúcson

A nagy család

Belpol

Negyedik alkalommal tartott demográfiai csúcsot a kormány. Az abortuszelleneseket, homofóbokat és bevándorláselleneseket felvonultató rendezvény a valós problémák helyett sokkal inkább a kulturális és ideológiai harcról szólt.

„El kell érni, hogy akinek gyereke van, jobban éljen, mint az, aki nem vállal gyereket” – mondta múlt pénteki rádióinterjújában Orbán Viktor. A Fidesz évek óta abba csomagolja a szélsőséges gondolatokat, hogy csupán a családokat, a gyerekeket, a szülők jogait védi, és hogy minden intézkedésével a „családokat” akarja megerősíteni. Ugyanebben az interjúban a kormányfő azt is kijelentette, „elfogadhatatlan a számunkra, hogy egy hiányzó magyar gyerek helyett idehozunk valakit Afrika belsejéből”, a melegeknek pedig azt üzente, hogy „elégedjenek meg azzal, hogy emberhez méltó, elfogadó, őket semmilyen hátrányban nem részesítő politikában és lehetőségekben van részük Magyarországon”.

Fix pontok

A „család” hívószavával min­denesetre a kormánynak sikerült egy akolba terelni és maga mellé állítani a szélsőjobbot, kezdve a bevándorlásellenesektől a keresztény fundamentalistákon és az abortuszelleneseken át a homofóbokig. És őket vonultatta fel a múlt héten immáron negyedik alkalommal a Budapesti Demográfiai Csúcs.

A rendezvényt 2015-ben tartották meg először, akkor még Budapesti Demográfiai Fórum néven, közvetlenül a menekültválság után. Orbán akkor a rendezvényen arról beszélt, hogy „Európában nem PC dolog demográfiai kérdésekről beszélni”, és hogy bevándorlás helyett családokra épülő Európát akar. A második alkalommal 2017-ben az éppen akkor zajló „politikai, szellemi fordulatról” számolt be, 2019-ben pedig arról értekezett, hogy a népességfogyás csak Európára jellemző, ami szerinte a világháborúk következménye; továbbá a magyar családpolitika a hagyományos családokat támogatja és nemzeti alapon áll, miközben az Európai Uniónak kifejezetten „családellenes” döntései is vannak.

Az idei csúcson Orbán tovább erősítette a korábbiakat: elutasította a bevándorlást és arról beszélt, hogy aggodalommal figyeli a „Nyugaton szélsebesen teret hódító újmarxista, újbaloldali, ahogy Amerikában mondják: woke mozgalmak térfoglalását is. Úgy látjuk, hogy már az óvodákban félre akarják nevelni a gyerekeinket. Gyermekeket használnak pride-aktivistaként, és a gyerme­keknek népszerűsítik a szabad nemválasztást. Ez része az újmarxista woke programnak”, mely „vírus” ellen viszont Magyarország be van oltva.

Novák Katalin – akkor még államtitkárként – az első, 2015-ös rendezvényen arról beszélt, azért is várták a fórumot, hogy megtudják, a „meghívott neves szakértők igazolják-e azt az irányt és célt, amelyet a kormány meghatározott”. Fölöslegesen izgult: igazolták. Ugyanis a rendezvény már akkor is az azonos nézetű, erősen jobbos emberek fóruma volt: a résztvevők között szép számmal akadtak olyan meghívott külföldi szereplők, akik a „homoszexuális ideológia” térhódítására figyelmeztettek, a hagyományos nemi szerepek mellett foglaltak állást, vagy arról értekeztek, hogy a muszlim bevándorlók miatt veszélyben van Európa.

A meghívottakat tekintve ez az irány azóta is stabil, talán csak 2017-ben csúszott be némi hiba a line-upba, amikor Philip Zimbardo amerikai pszichológus a fórumon tartott felszólalásában rögtön sietett leszögezni, hogy az ő nézetei tulajdonképpen ellentétesek az előtte elhangzottakkal, például azzal, hogy korlátozni kellene, ha valaki meg akarja választani, milyen nemű szeretne lenni, és a nyitottság, a tolerancia mellett foglal állást. Ám Zimbardót leszámítva a fellépők mindannyian nagyjából ugyanazt hajtogatják azóta is – az idén pedig sikerült néhány igazi nagykutyát felsorakoztatni, köztük állam- és kormányfőket is.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk