A Nemzeti Sport is megírta, hogy Szöllősit nem engedték be az Egyesült Államokba

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 14.

Belpol

Idézték Gulyás Gergelyt, aki szerint barátságtalan gesztus mindez a nagykövetség részéről. 

„Megtagadták az amerikai beutazást főszerkesztőnktől" – írja a csütörtöki szám utolsó lapján a Nemzeti Sport, amit a hvg.hu szúrt ki. 

Mint lapunk is megírta, az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége nem adott ki vízumot Szöllősi Györgynek, a Nemzeti Sport főszerkesztőjének. Szöllősi György a Chicagói Magyar Kultúrtanács felkérésére nyitotta volna meg pénteken a jubileumi 25. Árpád-kupát,

ám az utazás a magyar külügyminisztérium diplomatavízum iránti kérelme ellenére meghiúsult. 

A Nemzeti Sport főszerkesztője azt írta Facebook-oldalán, „mindez azért különösen érthetetlen, mert újságíróként és Magyarország hivatalos képviselőjeként, nagykövetként tagadták meg a beutazásomat.” Hozzátette: „úgy látszik, tőlem, a magyar sportújságírótól félti az amerikai demokráciát”. 

 
A Topolyai Sport Club (TSC) által közzétett képen Szőllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke, a Nemzeti Sport főszerkesztője, a magyar futball hagyományának és Puskás Ferenc örökségének nagykövete (k), az Országgyűlés csapatának tagjai a Kárpátalja csapata ellen játszott bronzmérkőzés szünetében a III. Nemzeti Összetartozás Labdarúgó Tornán a topolyai TSC Arénában 2023. június 17-én. 
Fotó: MTI/TSC/Sörföző Kornél
 

Nem sokkal később a nagykövetség közölte, hogy diplomatavízumot csak kormányhivatalnokoknak adhatnak ki, magánszemélyeknek nem. Arról pedig értesítették a magyar kormányt, egyre több olyan eset fordult elő az utóbbi időben, hogy a kormányhoz hivatalos minőségében nem köthető ember akart diplomtaútlevéllel az Amerikai Egyesült Államokba utazni. Az amerikai hatóságok azonban – függetlenül az útlevél típusától – csak annak állíthatnak ki diplomatavízumot, aki tényleg kormánytisztviselő, és ez a szabály nem csak Magyarországra vonatkozik. 

A portál szemléje szerint reagált a Magyar Nemzeti Médiaszövetség nevű szervezet is, amelynek egyik elnökségi tagja maga a Nemzeti Sport főszerkesztője. Ez a reakció befért a sportlap másnapi számába, ahogyan Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kormányinfón tett megjegyzése is, amelyben barátságtalan gesztusnak nevezte az esetet, a követség válaszát hozzátenni azonban nem érezték indokoltnak. Az ugyancsak kormányközeli Magyar Nemzet ennél korrektebb volt: ők címlapon hozták a sztorit és a nagykövetség válaszát is idézték, csak később írták azt, hogy az amerikai nagykövet, „David Pressman állhat a szankciók mögött".

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk