Gulyás a reptér megvételéről: Közel állunk ahhoz, hogy ilyen jó hírt közölhessünk

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 13.

Belpol

A szerda délutáni kormányinfón Gulyás Gergely azt mondta, akár októberre egyszámjegyű lehet az infláció, a kormány gondolkozik azon, hogy mivel lehetne kiváltani a megszüntetett városi csokot, de szóba került Orbán adriai nyaralása is. 

Rendkívüli kormányinfót hirdetett szerda délutánra Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, ahol azonban kiderült, hogy csak a csütörtökön kezdődő, a kormány által szervezett Demográfiai Csúcs miatt hozták előre a sajtótájékoztatót. (A két évvel ezelőtti, utolsó demográfiai csúcsról és annak értelméről itt írtunk részletesen.)

Gulyás ennek apropóján arról beszélt, hogy számtalan külföldi vendég érkezik majd a rendezvényre, köztük az olasz miniszterelnök Giorgia Meloni, a bolgár elnök, az azeri házelnök és a boszniai állami vezető, de beszédet mond majd Novák Katalin köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök is. Gulyás szerint egyébként Magyarország komoly előrelépést ért el demográfiailag, ugyanis a termékenységi arányszám a 2010-es 1,23-ról 2021-re 1,59-re nőtt, de nem tartunk ott, ahol szeretnénk. 

Gulyás azt is mondta, vannak viszont nehézségek, csökken a szülőképes korú nők száma, ezért a kormány új családpolitikai intézkedéseket tervez, és gondolkoznak azon, hogy mivel váltsák ki a megszüntetett városi csokot

Az ukrán gabonabehozatallal kapcsolatban azt mondta, szeptember 15-ével lejár az az időszak, amíg az Európai Bizottság (EB) elrendelte a behozatali tilalmat, és ha ezt az EB nem hosszabbítja meg, akkor kénytelenek lesznek nemzeti hatáskörben ezt bevezetni. Gulyás azt mondta, el akarják érni, hogy az EB hosszabbítsa meg a tilalmat, és kímélje meg az érintett országok mezőgazdaságát a káros következményektől. 

Az inflációval kapcsolatban elmondta, hogy

a cél még mindig az egyszámjegyűvé csökkentése, ez szerinte reális, és szerinte már az év vége előtt lehetséges, akár novemberben, de október sem lehetetlen,

viszont decemberre biztosan tudják teljesíteni. Azt is mondta, aggasztó jel, hogy a benzinár és a gázolajár magasabb, mint korábban, és ötszörös áron kell behozni az ukrán vezetéken keresztül. Gulyás közölte, hogy nem elfogadható, hogy Ukrajna a tranzitdíjat 3,5-szeresére növeli meg, miközben mi segítjük őket. 

Gulyás később hozzátette, jövőre 5-6 százalék között lehet majd az infláció a kormány számításai szerint, reméli, hogy a tíz százalék feletti infláció a múlt részévé válhat.

Szentkirályi Alexandra szerint egyre népszerűbb az online árfigyelő, szeretik az emberek, már 1,2 millióan felkeresték és több mint 4 percet töltenek el rajta a látogatók. 

A napelemekkel kapcsolatban közölte, hogy Brüsszel kötelező szaldóelszámolást ír elő, a kormány ezért úgy döntött, hogy azoknál, akik az idei évre nézve adtak be igényt, kénytelenek a brüsszeli szabályokat figyelembe venni, de akik korábban, szeptember 7-e előtt, azoknak megmarad a korábbi elszámolás további tíz évre.

Szentkirályi Alexandra a kormány gratulációját tolmácsolta a magyar barlangi mentőszolgálatnak, amely segített a Törökországban bajba került amerikai barlangász kimentésében

A kormánypárti Mandiner felvetette, hogy svéd iskolákban állítólag olyan oktatófilmet vetítenek Magyarországról, amely szerint itt romlik a demokrácia helyzete, Gulyás erre úgy reagált, hogy meg fogják vizsgálni, hoyg ez így van-e, és ha igen, tényleg állami iskolákban vetítik ezt a filmet, akkor el kell gondolkozni azon, hogy akarják-e, hogy egy ilyen ország a NATO-ban szövetséges legyen, és hogy ratifikálják-e a svéd NATO-csatlakozási kérelmet. 

Szóba került a migráció is, Gulyás közölte, kerítéssel lehet megállítani a migrációt, Magyarország továbbra sem fogad el semmilyen kvótát, elosztási lehetőséget nem fognak támogatni. 

Az elmúlt hetekben megnövekedett a migrációs forgalom a szlovák határnál. Gulyás szerint a magyar kormány csak a déli határt védheti meg, máshol be tudnak jönni a migránsok. Nem találkozott azonban azzal a váddal, miszerint a közelgő szlovákiai választásokba szeretne az Orbán-kormány azzal beavatkozni, hogy ráengedi a migránsokat a határra. A miniszter szerint ők Szlovákiát is védik azzal, hogy védik a déli határt. 

Az alapítványi Qualitas Gimnáziumban történtekkel kapcsolatban Gulyás azt mondta, példátlan felelőtlenségről van szó a vezetők részéről, amikor tudták, hogy a velük szemben megállapított tartozás miatt elárverezték az ingatlant, ezért idegen tulajdont használtak. Hozzátette, az államnak viszont semmi köze ehhez, mert egy magániskoláról van szó. 

Azzal kapcsolatban, hogy mivel jelentősen esett az orosz importgáz ára, gondolkodik-e azon a kormány, hogy csökkenti az átlagfogyasztási szintet, Gulyás azt mondta, decemberig nem változtatnak az árakon. Mint mondta, ha a világpiaci árakhoz igazodnának, akkor radikálisan meg kellene emelni az áram és a gáz árát is.

Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztőjének amerikai vízumának megtagadásával kapcsolatban Gulyás azt mondta, ez egy "rendkívül barátságtalan gesztus", semmilyen hivatalos kommunikáció amerikai részről nem történt, ezért nem tudja, miért nem adták meg az utazó nagykövetként utazni szándékozó Szöllősinek a vízumot. Hozzátette, illene közölniük, hogy mi volt az oka.

Gulyás kérdésre elismerte, hogy az Egészséges Budapest program 50 milliárdos kormánytámogatásával kapcsolatban (ezt ígérte a kormány az atlétikai vb megrendezéséért cserébe Budapestnek) Pintér Sándor belügyminiszterrel már tárgyaltak Karáácsony Gergely főpolgármesterrel, most írásban várják a részleteket, és ha ez megérkezik, akkor folytatják a tárgyalásokat.  

Gulyás Gergely reagált az orosz tankönyvre, amely az '56-os forradalmat egy fasiszta lázadásnak állítja be. Üdvözölte Vlagyimir Putyin nyilatkozatát, aki szerint hiba volt tankokat küldeni 1956-ban Budapestre, hozzátette,

"jó lenne, ha az orosz elnök szavai jelennének meg az orosz tankönyvekben is". 

Mint mondta, ő is követte az ezzel kapcsolatos diskurzust, de szerinte a "hipokrácia" is része a magyar belpolitikának, ugyanis nem lehet Horn Gyulának szobrot állítani, róla teret elnevezni és dicsőíteni őt a baloldal részéről, miközben a korábbi miniszterelnöknek ugyanaz volt a véleménye, mint ami az orosz tankönyvben szerepel, vagyis hogy '56 nem volt forradalom. 

Úgy tűnik, Mészáros Lőrinc nem fogadta meg Gulyás Gergely szerénységre vonatkozó javaslatát („nagyobb szerénység, kisebb hajó”), ugyanis pazar rezidenciát húzott föl Tihanyban, melynek körforgalmának közepén még agárszobrok is találhatók. A miniszter szerint szellemes megjegyzést tett a kormányközeli vállalkozó szerénységére vonatkozóan a közelmúltban, de ha valaki jogszerűen él, azzal nincs problémája. Azt is mondta, szeretné, ha még több gazdag ember lenne Magyarországon, és kellene még 30-40 Mészáros Lőrinc. 

A budapesti reptér megvásárlásáról azt mondta, Kínának nincs köze hozzá, a kormány (és a Fidesz) álláspontja szerint a repteret nem kellett volna eladni korábban sem, hanem többségi állami tulajdonban hagyni. Ennek visszaszerzésében pedig most jól állnak, de nem közölt részleteket. Mint fogalmazott,

közel állnak hozzá, hogy jó hírt közölhessenek. 

Iványi Gábor arról adott ki kiáltványt, hogy az egyháza, a MET lassan lehúzza a redőnyt. Gulyás szerint viszont 2010 óta 25 milliárd forint támogatást adtak az egyháznak, csak idén 963 millió forintot az elvégzett szociális munkájuk miatt, magánszemélyek pedig 820 millió támogatást folyósítottak. Tagadta, hogy az állam tartozna Iványiéknak. 

Horthy Miklós megítélése összetett kérdés – fogalmazott Gulyás, aki egyetért abban Lázár Jánossal, hogy vannak érdemei abban a kormányzónak, hogy Trianon után megmaradt az ország, túlélt, stabilizálódott. De hibát követett el, amikor nem védte meg a zsidó származású állampolgárait az országnak a második világháború során. 

Gulyás azt mondta, nem tudja, hogy ki tette a csepeli Jedlik-gimnáziumban az Orbán-idézeteket a falra. Olvasta az ezzel kapcsolatos fordulatokat, melyeket tudomásul vett, de cinikusan azt is megjegyezte, hogy az idézetek szerzője – vagyis Orbán neve – oda sem volt írva. 

Ahogyan arról lapunk számolt be elsőként, egy magyar politikai aktivistát Recep Tayyip Erdogan augusztus 20-i látogatása során a török elnök biztonsági emberei megvertek. Gulyás szerint a magyar rendvédelmi szabályok szerint arányosan kell fellépni, ha fenyegetés éri a külföldi ország nálunk tartózkodó vezetőjét: ebben az esetben az arányosságot lehet vitatni

Többször szóba került az Orbán Viktor nyaralása körüli botrány. Gulyás azt mondta, a kormányfő augusztus 26-a után volt szabadságon, de azt Gulyás nem tudja, mikor készült a horvátországi videó. Arról van tudomása, hogy a miniszterelnök hétvégente elfogad baráti meghívást, de alig volt olyan hétköznap a nyár folyamán, amikor ne találkoztak volna. Szerinte életszerű, hogy valakihez, akivel harminc éve jó barátságban van (Schmidt Mária), ahhoz elmegy látogatóba, és

egyértelmű nemmel felelt arra, hogy szerinte hordoz-e az ügy korrupciós kockázatot. 

Azzal kapcsolatban, hogy a főváros nem kíván szolidaritási hozzájárulást fizetni a kormánynak, Gulyás azt mondta, inkasszóval már többször sikerült eredményesen behajtani a szolidaritási hozzájárulási adót Budapesttől. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.