A NOB elnöke a Momentumról: Politikai eszközként használják az olimpiát

  • - urfi -
  • 2017.02.19 12:10

Belpol

Thomas Bach szerint lehetséges, hogy a magyar pályázat visszavonása után a 2024-es és a 2028-as helyszínről egyszerre döntenek, és így Párizs és Los Angeles is rendezhet olimpiát.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke szombaton nyilatkozott az AP hírügynökségnek a svájci sívilágbajnokságon. Azokról a találgatásokról kérdezték, amelyek szerint a NOB szeptemberben Limában egyszerre dönt majd a 2024-es és 2028-as rendezésről. Ami valószínűleg azt jelentené, hogy Los Angeles kapná az egyik olimpiát, Párizs pedig a másikat (már ha így is kell nekik, ami egyáltalán nem biztos).

Bach és Orbán a láng hűlt helyét nézik Rióban

Bach és Orbán a láng hűlt helyét nézik Rióban

Fotó: MTI

Erről a felvetésről Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Olimpiáért Mozgalom alapítója és a 2024-es pályázat nagykövete azt nyilatkozta az aktuális Narancsban olvasható, igen tanulságos interjújában: „Kizártnak tartom, hogy ehhez a NOB elnöke, Thomas Bach a nevét adja.”

Maga Thomas Bach azonban egyáltalán nem tartja ezt kizártnak. „Örülök neki, hogy az emberek így beszélnek az olimpiai pályázatról. Ez azt mutatja, hogy törődnek vele, amit nagyra értékelünk” – mondta az AP-nek. A NOB elnöke azzal a decemberi nyilatkozatával indította el a találgatásokat, miszerint a pályázati folyamat „túl sok vesztest termel”. A legtöbben persze azt látják a kezdeményezés mögé, hogy a NOB próbálja megkímélni magát egy újabb kínos pályázati körtől, hiszen az olimpiarendezésre egyre kevesebb a jelentkező, a népszavazásokon pedig sorra buknak el a pályázatok.

Az AP azt írja, hogy a magyar pályázatot már azelőtt sem tartották esélyesnek, hogy elindult volna a népszavazási kezdeményezés, ezért a találgatások nem is térnek ki Budapestre, hanem csak Párizzsal és Los Angelesszel foglalkoznak. Amikor a hírügynökség arról kérdezte a NOB elnökét, lehetségesnek tartja-e, hogy szeptemberben Limában két pályázó lesz csak, és mindkettő győztesként távozik, Bach nem vetette el ennek lehetőségét. „Hadd vitassuk ezt meg. Ez egy vita, és több opció van” – mondta.

A budapesti népszavazásról elmondta, hogy az egy új politikai formáció műve, akik „ezzel akarnak nevet szerezni maguknak”. Bach szerint a Momentum tagjai „a népszavazást nyilvánvalóan olyan politikai eszköznek tartják, amelynek segítségével felkerülhetnek Magyarország politikai térképére”.

Neked ajánljuk

Szécsi Noémi: Nem és nem

  • Szécsi Noémi

Erős szíve legyen annak, aki kicsavarja az olvasó tömegek kezéből a Jókaijukat. Ez egy szent kötelék, elszakíthatatlan.

Gépre kötve

Magyar közéleti influenszer nem robbantott nagyobbat az elmúlt időszakban, mint Gulyás Márton a Partizán elindításával. De itt rögtön tisztáznunk kellene, hogy mi is pontosan az a felület, ahol a Partizán működik.

Határkeresők

Leszbikus anyák, bocsánatot kérő gyilkosok, a mennyországba beszívva-bemargaritázva igyekvő floridai nyugdíjasok. Megnéztünk pár filmet az idei BIDF programjából.

A sötétség oldalvizein

  • Bacsadi Zsófia

Sokáig úgy tűnhetett, hogy a holokauszt marad a zsidókról zsidók által mesélt történetek sarokköve, a meghatározó trauma, amely évtizedek múltán is formálja az elbeszélést és a népirtás után született generációk identitását.

Lawrence Ferlinghetti (1919–2021)

  • Kálmán C. György

Nyilván vannak néhányan, szerencsések, akik személyesen is ismerték, magyarok is. Biztosan csupa jó emlékük van róla, azt hiszem, hogy szívélyes, kedves, kedélyes vendéglátó lehetett.

„Dúdolok neki Prokofjevet”

  • Soós Tamás

Játszik az agyafúrtan rockos Óriásban és az írókat könnyűzenészekkel összehozó Rájátszásban, de az elmúlt években szólóban találkozhattunk vele. Apaságról, Háy-versekről és a február végén megjelent második szerzői lemezéről beszélgettünk.

„Nem volt terv”

Huszonkét éves korában hagyta el az országot, jelenleg Thai­földön van a műterme. Minden munkája – bár a formák, a színek és olykor a médium is változnak – az ember, az emberség helyét keresi a szűk és a tágabb környezetben. Művészetről és hazáról beszélgettünk Messengeren, egy kalandos életút történeteinek a keretében.

Iskolajáték

A nálunk még kevéssé ismert amerikai író-költő regénye számos elismerést kapott, mérték­adó irodalmi fórumok szavazták be az év legjobb könyvei közé, Pulitzer-díjra is jelölték.

„Mint egy Molotov-koktél”

Nemrég magyarul is megjelent harmadik regénye, Az iskola Topekában lelkes fogadtatásra talált Amerikában. A New Yorkban élő íróval a város jövőjéről, a Trump-korszak gyökereiről és a költőket érő kínos kérdésekről is beszélgettünk.