A NOB elnöke a Momentumról: Politikai eszközként használják az olimpiát

  • - urfi -
  • 2017.02.19 12:10

Belpol

Thomas Bach szerint lehetséges, hogy a magyar pályázat visszavonása után a 2024-es és a 2028-as helyszínről egyszerre döntenek, és így Párizs és Los Angeles is rendezhet olimpiát.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke szombaton nyilatkozott az AP hírügynökségnek a svájci sívilágbajnokságon. Azokról a találgatásokról kérdezték, amelyek szerint a NOB szeptemberben Limában egyszerre dönt majd a 2024-es és 2028-as rendezésről. Ami valószínűleg azt jelentené, hogy Los Angeles kapná az egyik olimpiát, Párizs pedig a másikat (már ha így is kell nekik, ami egyáltalán nem biztos).

Bach és Orbán a láng hűlt helyét nézik Rióban

Bach és Orbán a láng hűlt helyét nézik Rióban

Fotó: MTI

Erről a felvetésről Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Olimpiáért Mozgalom alapítója és a 2024-es pályázat nagykövete azt nyilatkozta az aktuális Narancsban olvasható, igen tanulságos interjújában: „Kizártnak tartom, hogy ehhez a NOB elnöke, Thomas Bach a nevét adja.”

Maga Thomas Bach azonban egyáltalán nem tartja ezt kizártnak. „Örülök neki, hogy az emberek így beszélnek az olimpiai pályázatról. Ez azt mutatja, hogy törődnek vele, amit nagyra értékelünk” – mondta az AP-nek. A NOB elnöke azzal a decemberi nyilatkozatával indította el a találgatásokat, miszerint a pályázati folyamat „túl sok vesztest termel”. A legtöbben persze azt látják a kezdeményezés mögé, hogy a NOB próbálja megkímélni magát egy újabb kínos pályázati körtől, hiszen az olimpiarendezésre egyre kevesebb a jelentkező, a népszavazásokon pedig sorra buknak el a pályázatok.

Az AP azt írja, hogy a magyar pályázatot már azelőtt sem tartották esélyesnek, hogy elindult volna a népszavazási kezdeményezés, ezért a találgatások nem is térnek ki Budapestre, hanem csak Párizzsal és Los Angelesszel foglalkoznak. Amikor a hírügynökség arról kérdezte a NOB elnökét, lehetségesnek tartja-e, hogy szeptemberben Limában két pályázó lesz csak, és mindkettő győztesként távozik, Bach nem vetette el ennek lehetőségét. „Hadd vitassuk ezt meg. Ez egy vita, és több opció van” – mondta.

A budapesti népszavazásról elmondta, hogy az egy új politikai formáció műve, akik „ezzel akarnak nevet szerezni maguknak”. Bach szerint a Momentum tagjai „a népszavazást nyilvánvalóan olyan politikai eszköznek tartják, amelynek segítségével felkerülhetnek Magyarország politikai térképére”.

Neked ajánljuk

A bizonytalanság tudománya

  • Fekete Émi

Betlen Anna a nemváltoztatás és transzmozgalom kritikusaként minősítette a nemi egyedfejlődésről, az interszexualitásról, valamint a nemi átalakító kezelések egyes egészségügyi kérdéseiről szóló írásaimat. Bírálata szerint „nagyrészt fikciókra, tisztázatlan, átgondolatlan állításokra” alapoztam tételeimet. 

Az örök másodikok

  • Nagy István

Hiába számít Wales legsikeresebb együttesének a Manic Street Preachers, a top pozíció eddig csak egyszer, a This Is My Truth Tell Me Yoursszal jött össze nekik a brit albumlistán, és annak is már 23 éve.

Ismétlő órák

  • Bacsadi Zsófia

1921. szeptember 27-én született Jancsó Miklós, a magyar mozgóképkultúra sokat vitatott főalakja. Legfőbb ideje, hogy utánanyúljunk, amíg nem távolodik túl messzire.

Kosztümben

  • TPP

A Füst Milán-regény adaptálásával régi álmát valósítja meg a hosszú kihagyás után a filmezéshez a fesztiváldíjakkal elhalmozott, Oscar-jelölt Testről és lélekről című filmmel visszatért, ekként nagyobb s drágább tervek megvalósítására jobb eséllyel pályázó Enyedi Ildikó.

Álljunk meg egy szóra!

  • Novák Piroska

Husz Ágnes keramikusművész 1994 óta él és dolgozik Japánban. A Tomeishi-projekt, egy nemzetközi színtérre tervezett utazó kiállítás tavaly debütált Tokióban. A budapesti helyszínre érve az anyag már olyan friss és helyspecifikus darabokkal is bővült, amelyek a nyáron készültek Kecskeméten, a Nemzetközi Kerámia Stúdióban.

Szörnyeink

  • Rádai Andrea

Ritkán fordul elő, hogy epikus mű színházi adaptációja nem hagy hiány­érzetet maga után. A Káli holtak ilyen, sőt a feldolgozás bizonyos értelemben meg is haladja az alapjául szolgáló regényt, de legalábbis megoldásokat kínál a szöveg vélt vagy valós problémáira.

„Két évig pihentem”

  • Csáki Judit

Lassan negyven éve a Katona társulatának tagja. Most leg­újabb bemutatója, a Káli holtak kapcsán kérdeztük a hosszú szériákról, a pihenésről és a színház szerepéről.

„Remélem, vicces”

Humor, irónia, szokatlanság keveredik az alakjában. Kaposváron végzett, tagja volt Bodó Viktor társulatának, majd szabad­úszóként számos – főleg független – produkcióban dolgozott, amelyek közül talán A halál kilovagolt Perzsiából volt a legki­emelkedőbb. Útkeresésről, stand-upról, és az egykori SZFE-ről is beszélgettünk.

„Mintha egy démon”

  • Szentgyörgyi Rita

A római székhelyű NoGravity Company alapítója egyedülálló összművészeti előadásokat hoz létre saját fejlesztésű színházi gépek és koreográfiai technikák segítségével. A társulat a megújult Budapesti Őszi Fesztiválra, a Dante halálának 700. évfordulójára tervezett Infernóval érkezik, hogy háromdimenziós koreográfiával, repülő táncosokkal és káprázatos jelmezekkel repítsenek el minket a barokk kor illúziószínházába.