A NOB elnöke a Momentumról: Politikai eszközként használják az olimpiát

  • - urfi -
  • 2017. február 19.

Belpol

Thomas Bach szerint lehetséges, hogy a magyar pályázat visszavonása után a 2024-es és a 2028-as helyszínről egyszerre döntenek, és így Párizs és Los Angeles is rendezhet olimpiát.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke szombaton nyilatkozott az AP hírügynökségnek a svájci sívilágbajnokságon. Azokról a találgatásokról kérdezték, amelyek szerint a NOB szeptemberben Limában egyszerre dönt majd a 2024-es és 2028-as rendezésről. Ami valószínűleg azt jelentené, hogy Los Angeles kapná az egyik olimpiát, Párizs pedig a másikat (már ha így is kell nekik, ami egyáltalán nem biztos).

Bach és Orbán a láng hűlt helyét nézik Rióban

Bach és Orbán a láng hűlt helyét nézik Rióban

Fotó: MTI

Erről a felvetésről Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Olimpiáért Mozgalom alapítója és a 2024-es pályázat nagykövete azt nyilatkozta az aktuális Narancsban olvasható, igen tanulságos interjújában: „Kizártnak tartom, hogy ehhez a NOB elnöke, Thomas Bach a nevét adja.”

Maga Thomas Bach azonban egyáltalán nem tartja ezt kizártnak. „Örülök neki, hogy az emberek így beszélnek az olimpiai pályázatról. Ez azt mutatja, hogy törődnek vele, amit nagyra értékelünk” – mondta az AP-nek. A NOB elnöke azzal a decemberi nyilatkozatával indította el a találgatásokat, miszerint a pályázati folyamat „túl sok vesztest termel”. A legtöbben persze azt látják a kezdeményezés mögé, hogy a NOB próbálja megkímélni magát egy újabb kínos pályázati körtől, hiszen az olimpiarendezésre egyre kevesebb a jelentkező, a népszavazásokon pedig sorra buknak el a pályázatok.

Az AP azt írja, hogy a magyar pályázatot már azelőtt sem tartották esélyesnek, hogy elindult volna a népszavazási kezdeményezés, ezért a találgatások nem is térnek ki Budapestre, hanem csak Párizzsal és Los Angelesszel foglalkoznak. Amikor a hírügynökség arról kérdezte a NOB elnökét, lehetségesnek tartja-e, hogy szeptemberben Limában két pályázó lesz csak, és mindkettő győztesként távozik, Bach nem vetette el ennek lehetőségét. „Hadd vitassuk ezt meg. Ez egy vita, és több opció van” – mondta.

A budapesti népszavazásról elmondta, hogy az egy új politikai formáció műve, akik „ezzel akarnak nevet szerezni maguknak”. Bach szerint a Momentum tagjai „a népszavazást nyilvánvalóan olyan politikai eszköznek tartják, amelynek segítségével felkerülhetnek Magyarország politikai térképére”.

Neked ajánljuk

Nem alszik

Mégis ki ölte meg a nagy pofájú, felfuvalkodott amerikai rendezőt? A producer, akit megzsarolt; a forgatókönyvíró, akinek vízióját tönkre akarja tenni – esetleg a főszereplő színésznő, akinek részegen félreérthetetlen ajánlatot tett; vagy talán annak férje, akivel még össze is verekedett?

Túl sok

  • Sándor Panka

A nézőteret sűrű köd borítja, a színpadképet a szürke szín dominálja. Ferdén elhelyezett ajtók keretezik a színpad közepére állított lépcsősort (díszlet, jelmez: Tihanyi Ildi).

Egy doboz lenne

Zuhog az eső, Martin többszöri eltévedés után jut el az Ardennek mélyén lévő a faluba, ahol régen nem látott apja meghalt. Mivel az apja kimondottan azt kérte, helyben hantolják el, ám a temető már tele van, Martin a furcsa sírásó segítségével egy rejtélyes, sok-sok éve nem látogatott sírt akar kiüríteni.

Ki a hülye?

  • Sándor Panka

A színpadon két forgatható szobabelső, a kettő között szintén mozgatható, jellegzetes zöld falusi kerítés. Az elemek mobilizálásával a történet összes helyszíne megjeleníthető. Kovács Dániel Ambrus nem csak rendezte a darabot, ő tervezte a látványt is, s az nem csak az ötletes térkonstrukciók miatt működött. A kopottas szobabelsők úgy teremtenek sivár atmoszférát, hogy közben furcsa nosztalgiát is érzünk irántuk.

Nemesítő idő

Huszonhárom év után újra találkozik egy Férfi és egy Nő. Egykor szerelmespár voltak, ma valami megkésett randevúszerű találkozójuk van egy kölcsönlakásban. Néhány retrónak ható bútor, mázas kisszobor meg klasszik nipp veszi őket körül, a háttér meg egy méretes faliszőnyeg, cirkuszi vagy farsangi jelenettel. A Nő Amerikában él, a Férfi itthon maradt.

Tartsd szárazon a tésztát!

  • Kiss Annamária

Mintha vége lenne az előadásnak, tapsolnánk, ám szólítanak az alkotók, hogy foglaljunk helyet a színpad egyik vagy másik szélénél attól függően, szerintünk bűnös vagy ártatlan az ókori görög hősnő. De nemcsak térfelet választunk, meg is kell védenünk az álláspontunkat. A két csoport, szokatlan módon sok mindenben egyetért, megérti egymást. Érvényes vita bontakozik ki.

Hogy igaz legyen

  • Antoni Rita

Nehéz nem észrevenni, hogy a Libri könyvesboltjaiban egy ideje, pontosabban amióta az államilag bőkezűen támogatott Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) beszállt a Libri–Bookline kiadócsoportba, központi helyen, gúlákba állítva díszelegnek az MCC Press „genderellenes” (azaz, a feminista és LMBTQ jogi törekvéseket lejáratni igyekvő) kiadványai, jelentős ellensúlyozás nélkül.

Az iskolapénz

Múlt pénteken öt, a polgári engedetlenségi akciósorozatban részt vevő fővárosi középiskolai tanárt rúgtak ki a fővárosi Kölcsey Ferenc Gimnáziumból. E hét elején az illetékes tankerület vezetője személyesen adott át írásbeli figyelmeztetést a zuglói Szent István Gimnázium három pedagógusának.

Akkor minek?

A hét elején az Országgyűlés elfogadta azokat a törvényjavaslatokat illetve -módosításokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a kormány ki tudja énekelni az uniós források egyelőre felfüggesztett részét, 7,5 milliárd euró végösszegben, az Európai Bizottságtól és az Európai Tanácstól.