A rendőrségnek nem sikerült bizonyítania a csalást a budafoki családsegítő vezetőjének nem létező doktorija ügyében

Belpol

2020-ban derült ki, hogy Daróczi Csillának, a Budafok-Tétényi Család- és Gyermekjóléti Központ akkori vezetőjének doktori diplomájával valami nincsen rendben, de a nyilvánvaló dokumentumok és bizonyítékok ellenére a rendőrség az ügyben megszüntette az eljárást – derült most ki Polt Péter legfőbb ügyész válaszából.

 

Még négy évvel ezelőtt korábban az intézményben dolgozók segítségével járt utána a Partizán stábja, hogy nincsen sehol nyoma annak, hogy Daróczi Csilla, a Budafok-Tétényi Család- és Gyermekjóléti Központ akkori vezetője valóban doktori fokozatot szerzett volna a Debreceni Egyetemen.

A videóban szereplő állításoknak az akkor Budafokon önkormányzati képviselőként dolgozó Tóth Endre igyekezett utánajárni, aki ma a Momentum parlamenti képviselője. Friss Facebook-bejegyzésében Tóth azt írja, hogy az ügyben akkor megkereste a Debreceni Egyetem vezetőségét, ahol hosszas huzavona után végül arról tájékoztatták, hogy az egyetem rektora közokirat-hamisítás gyanúja miatt feljelentést tett a rendőrségen, bár az egyetem vezetése később mondvacsinált okokra hivatkozva megpróbálta eltávolíttatani az ügyben írt bejegyzését.

„A feljelentés megszületett, azt gondoltuk, hogy egy ilyen jól dokumentált esetben egyenes út vezet a méltó büntetésig. De nemrég sajnos kiderült, hogy érthetetlen módon ez egyáltalán nincs így” – írja a közösségi oldalán Tóth Endre.

Tóth ugyanis írásbeli kérdést intézett Polt Péternek az ügyben, aki azt válaszolta: „A hamis doktori diploma tárgyában a Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság 2023. június 9-én bizonyítottság hiányában megszüntette a csalás bűntette miatt indult eljárást”. Figyelem: nem bűncselekmény hiányában, hiszen maga Polt Péter is hamis diplomaként hivatkozik rá, de a bizonyítás valamiért mégsem sikerült. A momentumos parlamenti képviselő szerint érthetetlen és felháborító, hogy ilyen egyértelmű ügyben elmaradni látszanak következmények.

Az ellenzéki politikus azt kérdezi, mit üzen ez a társadalomnak? Nincs következménye a legegyértelműbb bűnöknek sem és mindent meg lehet úszni? Hozzáteszi, legalább annyi hatása lett azért az ügynek, hogy Daróczi már évek óta nem dolgozik a budafok-tétényi szociális intézmény élén, és bár Karsay Ferenc fideszes polgármester sokáig védelmébe vette Daróczit, a Debreceni Egyetem hivatalos tájékoztatása után már ő is elengedte kedves embere kezét.

A hamis diploma egyébként Tóth szerint csak a jéghegy csúcsa volt a botrányban, „a banánhéj, amin elcsúszott a korábbi intézményvezető”. Ugyanis Tóth Endre képviselőtársa, Kerekes Gábor, az ügyben kezdeményezett vizsgálóbizottság vezetője a korábbi dolgozók írásos nyilatkozata és rengeteg dokumentum átnézése alapján számos más visszaélést is feltárt, köztük az adományok rendszeres eltulajdonítását, fiktív foglalkoztatást, gépkocsi használattal kapcsolatos visszaélést, túlszámlázást. Ezek egy részében továbbra is folyik a nyomozás költségvetési csalás bűntette miatt, de a sikkasztás és hűtlen kezelés bűntette ügyében viszont ugyancsak bizonyítottság hiányában szüntették meg az eljárást. Mint Tóth írja, a gyanúsított meghallgatására nem került sor ezekben az ügyekben.

„Nehéz ezek után mit mondani. Valami nagyon nincs rendben ebben az országban. Több mint 4 év telt el a botrány kirobbanása után, de egyelőre semmilyen jogi következménye nincs a felmerült és dokumentált súlyos vádaknak. Hiába a botrányt kirobbantó érintettek bátorsága, a független média és az ellenzéki képviselők oknyomozó munkája, eddig nincs jogi következmény. Lehet, hogy naiv vagyok, de bízok azért abban, hogy a költségvetési csalás bűntettét nem sikerül majd elsikálni. És legalább egy ponton a bíróság is kimondja majd, amit mindannyian tudunk: Daróczi Csilla megtette a létező legalávalóbb dolgok egyikét: súlyosan megkárosította a rá bízott budafok-tétényi nélkülöző polgártársainkat” – írja Facebook-oldalán Tóth Endre ellenzéki országgyűlési képviselő.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk