Tiltakozás a Magyar Krónika ellen – Az álszentek bevonulása

  • L.T.
  • 2014. január 9.

Belpol

Flashmobot szervezett a Magyar Szolidaritás Mozgalom a Kerényi/Orbán-féle Magyar Krónika lapindítójára a Demokrata Andrássy úti szerkesztőségénél, de az inkább valami szerény érdeklődést kiváltó filmpremier vörös szőnyeges bevonulására emlékeztetett. Fotógalériával!

Minden bizonnyal sajtótörténeti eset a Magyar Krónika most is zajló lapindítója, hiszen nem gyakori, hogy egy folyóirat startján egy hivatalban lévő miniszterelnök tartson parancshirdetést. Pláne egy olyan sajtótermékén, melynek tervezetén és szellemi atyján, Kerényi Imrén hétfő óta röhög az egész ország. Mert ezen csak röhögni lehet, bár ezt, úgy tűnik, hiába magyarázná is bárki Orbán Viktornak.

A közéletünket meghatározó számtalan hülyeség közül kevés futott be olyan gyors karriert, mint a Magyar Krónika tartalmi útmutatása: „Kinyílott a pitypang. Megírom.” De vajon lehet-e bármit is tenni az ilyesmi ellen a tiltakozás hagyományos módszereivel?

A szerkesztőség előtt tartott flashmob jó ötletnek látszott, ám a szervezőknek láthatóan fogalmuk sem volt a flashmob lényegéről. Összejött néhány jó szándékú tiltakozó, leginkább a Demokratikus Koalíció környékéről, ott volt például Gy. Németh Erzsébet vagy Szabó Zoltán. Meg néhány viccesnek szánt transzparens. „Állami megrendelést nyertem közpénzből. Megírom.” „Trafikmutyit nyertem. Megírom.” „Schmitt Pál: Azt monták, mostmár mongyak le. Megiróm.” Meg egy életnagyságú Orbán Viktor: „Saját alkotmány. Megírtam.” „Közgép-pályázat. Megírták.” buborékokkal, oszt’ jónapot. És ha pedig megérkezett egy-egy, a szerkesztőségi értekezletre igyekvő meghívott, akkor hangoskodni kezdtek vagy a magasba emelték a táblákat. Ennyi.

Úgy tűnt, semmi más nem motiválja a jelenlévőket, mint hogy bemutassanak Orbán Viktornak, de ahhoz valószínűleg korábban kellett volna felkelni. Állítólag már jóval a kezdés előtt megérkezett; vagy építettek neki egy hátsó bejáratot, vagy ledobták ejtőernyővel, egyenesen Kerényi ölébe. Vagy ott sem volt. Egyébként tényleg bárki is komolyan gondolta, hogy hat előtt öt perccel kijön a földalattiból és besétál a főbejáraton?

Így aztán tényleg csak azokra lehetett volna ugrani, akik hasonló módon érkeztek. Csak így kapásból: Sasvári Sándor, Kondor Katalin, Boross Péter, Baán László, Kálomista és Koltay Gáborok. Őket azonban a sajtómunkások vették célba, a jó fejek még – például Kondor vagy Baán – nyilatkoztak is. Azért nem lepődtünk meg, hogy a többség sunyítva, sürgős telefonbeszélgetésben vagy a földet bámulva, rohamléptekkel közelítette meg a helyszínt.

Az akció helyszínén fél óra múltán már szinte kizárólag újságírók meg rendőrök voltunk, így utólag csak azt sajnáljuk, hogy Kerényi Imre nem lepett meg minket egy jó ki magánszámmal.

De ilyen kis létszámú közönség előtt még ő sem csinál magából hülyét.

Figyelmébe ajánljuk