A Shell tíz kútján is korlátozzák keddtől az üzemanyagvásárlást

  • narancs.hu
  • 2022. február 22.

Belpol

Tranzakciónként maximum 100 liter vásárlása lehetséges bármely típusú üzemanyagból.

A Shell Hungary 191 töltőállomásból álló hálózatában a nemzetközi teherforgalom által leginkább használt tíz kúton keddtől tranzakciónként maximum bruttó 50 ezer forint értékű, azaz körülbelül 100 liter vásárlása lehetséges bármely típusú üzemanyagból - közölte a vállalat kedden. A tájékoztatás szerint a legfontosabb hazai tranzitútvonalak mellett található tíz állomáson bevezetett intézkedést a megnövekedett igények indokolják.

Mint közölték, az utóbbi hetekben a Shell töltőállomásokon kiugróan megnőtt a kereslet. Az előző év hasonló időszakához képest már januárban erős forgalomnövekedést tapasztaltak a Shell hálózatában, februárban pedig az igények további növekedésére számítanak. Jelentős mennyiségeket vásárolnak a teherfuvarozók, a nagy tételben tankolók már az eddig jellemzően csak a hazai lakosság által használt állomásokra is betérnek. Számottevően megnőtt a külföldi személy- és teherautós vevők száma is.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a tankolható mennyiséget korlátozza a benzinkutak egy része az üzemanyagárstop meghosszabbítása miatt. Van, ahol legfeljebb 10 liter gázolajat adnak el egy autósnak, máshol csak hatan tölthetik tele a kocsijukat egy nap alatt. Az rtl.hu beszélt több olyan vállalkozóval, akik benzinkutat üzemeltetnek, volt, aki arról számolt be, hogy két kútja van, és az árstop meghosszabbítása miatt most az egyiket elveszítheti.

„Az egyik kutamon óriási hitel van, amit előzetes számítások alapján könnyedén ki tudtam volna gazdálkodni. Most ha egy-két hónapig nem tudom ezt fizetni, akkor a bank viheti az egész ingatlant, a vállalkozást, mindent. Tehát csőd” – mondta el.

Beszéltek olyan vállalkozóval is, aki elmondta, hogy az ő kútján naponta összesen legfeljebb 250 liter üzemanyagot adnak el, vagyis csak napi 6 autót tankolnak tele.

Hétfőn pedig megalakult a Független Benzinkutak Szövetsége egyesületi formában, és nyilatkozatot fogadott el az üzemanyagárstopról. Egri Gábor, az egyesület elnöke az MTI-nek elmondta, hogy a szövetséghez folyamatosan csatlakoznak, jelenleg mintegy 300-400 benzinkutat üzemeltető 160 jogiszemélyiség tartozik hozzájuk, a magyarországi benzinkúthálózat mintegy 15 százalékát fedik le az ország egész területén.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk