A szakmai egyesület alelnöke elítéli a nyelvvizsga-kötelezettség eltörlését

  • narancs.hu
  • 2022. július 29.

Belpol

"Ez egy szűklátókörű pótcselkevés" - fogalmazott Salusinszky András, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének alelnöke.

Csák János kulturális és innovációs miniszter csütörtökön sajtótájékoztatón jelentette be, hogy átalakítják a felvételi rendszert, és amellett, hogy visszatérhetnek az egyetemi szóveli felvételik, eltörlik a nyelvvizsga-kötelezettséget. 

A Nyelviskolák Szakmai Egyesülete alelnöke, Salusinszky András  Facebook-bejegyzésben reagált a döntésre, ezt a hvg.hu vette észre. 

Salusinszky azt írja, hogy

a kormánydöntésnek súlyosan káros társadalmi üzenete van, ugyanis azt sugallja, hogy nem fontos idegen nyelvet tudni.

Ez szerinte ostobaság. Kifejti, hogy helyes volt egy minimális erőbefektetéssel teljesíthető B2-es nyelvvizsga megszerzéséhez kötni a diploma átvételét, mert a 21.században Európa közepén kell angolul tudnia egy diplomásnak.

"Hogyan fog szakirodalmat olvasni, tájékozódni a világban? Gondolom, hogy mi áll a döntés hátterében, de ez egy szűklátókörű pótcselkevés" - írja, hozzátéve, azzal kellene már végre elkezdeni foglalkozni, hogy a magyar nyelvoktatással az a legnagyobb probléma, hogy nincs határozott stratégia arra vonatkozóan, mikor, hova és főleg hogyan szeretnénk eljutni, milyen legyen a magyar lakosság idegennyelv-ismerete távlatosan.

"Világosan tudni kellene, hogy a társadalomnak mi az elvárása a nyelvtudás tekintetében, illetve az önbevalláson alapuló EUROSTAT felmérésen túl, fel kellene mérni pontosan, hogy pillanatnyilag tulajdonképpen hol is állunk és hol szeretnénk állni mondjuk 20 év múlva" - magyarázza Salusinszky, és azzal zárta posztját, hogy:

Úgy néz ki, hogy a kormány feladta. Mi ne tegyük, mondjuk el a gyerekeinknek: "ahány nyelv, annyit érsz"!

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk