A tanárkirúgások ellen tiltakoznak a Kölcsey gimnáziumnál

  • narancs.hu
  • 2022. október 3.

Belpol

Több százan demonstrálnak. "Ne rúgjátok ki a tanárainkat!" a szolidaritási akció címe.

A Tanítanék és noÁr mozgalma szervezett tiltakozást hétfő reggelre a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium elé. Hogy  "kifejezzük szolidaritásunkat a megfélemlített és elbocsátott pedagógusokkal". Mint ismert, több tanárt is kirúgtak pénteken az intézményből, mert részt vettek polgári engedetlenségben.

Már péntek este több százan tiltakoztak spontán az események után.

Október 5-ére, szerdára már korábban is meghirdette a sztrájkot a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Nagy Erzsébet ügyvivő közlése szerint a kölcseys hírek után folyamatosan érkeztek az újabb jelentkezések a csatlakozásról. Eddig több mint 200 iskolából jelentkeztek a sztrájkra országszerte. Diákok pedig aznap 17 órára hídfoglalást szerveznek a Margit hídhoz, 19 órától pedig a Kossuth téren lesz tüntetés. Ezenkívül a reggeli órákra élőláncot is szerveznek.

Hétfő reggel több százan gyűltek össze a tanárok elbocsátása ellen tiltakozók. A gimnázium előtt aláírásokat is gyűjtenek a demontrálók, amivel a kirúgások ellen tiltakoznak. A tiltakozás után a Belügyminisztériumba viszik ezeket – írja a 444.hu a tudósításában.

A lap azt írja, egy szülő azt mondta: nem hiszik, hogy emiatt visszavonnák a kirúgásokat, de "nehogy már hallgassunk".

Az Oktatói Hálózat képviselője az alábbi nyilatkozatot olvasta fel:

"Az Oktatói Hálózat szolidáris a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium elbocsátott tanáraival és mindazokkal a tankerületi szervek által megfenyegetett pedagógusokkal, akik a sztrájkjoggal való élést ellehetetlenítő szabályozás miatt a polgári engedetlenség eszközéhez nyúltak. A leghatározottabban elítéljük a kormányzat 12 éve folytatott katasztrofális oktatáspolitikáját betetéző cinikus és erőszakos eljárást, amivel el akarják fojtani a tanárok tiltakozását. Követeljük az elbocsátott pedagógusok azonnali visszavételét! Követeljük, hogy állítsák vissza a sztrájkjog gyakorlásának normális feltételeit!"

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.