PDSZ: Jogsértő a kölcseys tanárok elbocsátása

  • narancs.hu
  • 2022. október 2.

Belpol

A szakszervezet szerint a diákok tanuláshoz való jogát sokkal nagyobb sérelem éri így, mint a polgári engedetlenség révén elmaradt néhány óra miatt.

A Facebookon is közzétett levélben tiltakozik a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete Marosi Beatrix tankerületi vezető döntése, a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium több pedagógusának elbocsátása ellen. 

A levélben a szakszervezet országos választmányának elnöke, Komjáthy Anna azt követeli a Belső-Pesti Tankerületi Központ szakmai vezetőjétől, vonja vissza az érintetteknek szeptember 30-án kézbesített határozatot a közalkalmazotti jogviszonyuk megszüntetéséről. 

A levél szerint a határozat nyilvánvalóan jogsértő. 

„Tisztában vagyunk azzal, hogy a munkamegtagadást a munkáltató szankcionálhatja, azonban ennek arányosnak kell lenni az okozott kárral. Ez az intézkedés – a jogviszony azonnali megszüntetése – ennek a követelménynek nem felel meg. A kollégák eltávolítása az iskolából sokkal nagyobb mértékben csorbítja a tanulók tanuláshoz való jogát és a tankötelezettség teljesítését, mint a polgári engedetlenség idején elmaradt néhány óra” – érvel a választmányi elnök. 

Komjáthy Anna emlékeztet, október 15-én lesz egy éve, hogy a kormányzat megalázza az óvodák, iskolák, kollégiumok, szakszolgálatok munkavállalóit azzal, hogy nem veszi tudomásul a követeléseiket, és tárgyalni sem hajlandó velük. Törvénnyel is gátolja a pedagógusokat abban, hogy sztrájkoljanak. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk