A tisztogatások miatt otthagyja a Fejér Megyei Hírlapot az egyik szerzőjük

  • narancs.hu
  • 2016.12.30 15:00

Belpol

„Legalább egy vidéki kisvárosban merjünk kiállni egymásért, hogy továbbra is egymás szemébe tudjunk nézni” – írja Czinki Ferenc.

Miután egy Mészáros Lőrinchez közel álló üzleti kör megvette, a fideszes pártsajtó emberei pedig elözönlötték a Mediaworksöt, a céghez tartozó napilapok katonás rendben közlik le ugyanazokat a propagandacikkeket. Mint az közismert, ebbe a gépezetbe porszem került, és a karácsonyi alákérdezős Orbán-interjú a Fejér Megyei Hírlapban mindenféle udvariatlan betoldásokkal együtt jelent meg.

Az esetet arra használta fel a Mediaworks, hogy széles körű tisztogatást rendezzen a szerkesztőségekben. Azonnali hatállyal felmondtak Németh F. Bernadettnek, a veszprémi Napló főszerkesztőjének, Hajnal Csillának, a Fejér Megyei Hírlap felelős szerkesztőjének és Klecska Ernő lapszerkesztőnek. Zajácz D. Zoltántól, a Fejér Megyei Hírlap digitális főszerkesztőjétől pedig „közös megegyezéssel” váltak meg. Végül a Mediaworks vidéki lapjait összefogó Pannon Lapok ügyvezető igazgatóját is kirúgták.

Czinki Ferenc

Czinki Ferenc

 

Ezekre az eseményekre reagált Czinki Ferenc író, a székesfehérvári kulturális élet egyik legaktívabb szervezője egy közleményben, amelyet lapunknak is elküldött:

Az elmúlt tíz évben több tárcasorozatot is írtam a Fejér Megyei Hírlap számára, jó szakmai kapcsolat alakult ki a szerkesztőséggel, és az önéletrajzomnak is állandó és fontos eleme volt az, hogy a hírlap irodalmi rovatának gyakori szereplője lehetek. Ennek a megnyugtató állandóságnak jött most el a vége, ugyanis jelen körülmények között, amikor a lap függetlenségének látványos leépítése zajlik, és nyilvánvaló koncepciós eljárásban szabadulnak meg nemkívánatos szerkesztőktől, újságíróktól, akkor természetesen én sem közölhetek több szöveget a Fejér Megyei Hírlapban. Ha már országos szinten gyakran olyan nehezen valósul meg a valódi szakmai szolidaritás, akkor legalább egy vidéki kisvárosban, ahol nap mint nap találkozunk az utcán, merjünk kiállni egymásért, hogy továbbra is egymás szemébe tudjunk nézni. Bízom benne, hogy a kirúgott kollégák jogi úton elégtételt tudnak majd szerezni, a lapnál maradó dolgozók pedig a nehéz körülmények között is megőrzik szakmai méltóságukat.

Neked ajánljuk