A zsidóknak jó lesz: repülőorvos a Holokauszt Közalapítvány élén

  • Hamvay Péter
  • 2015. július 28.

Belpol

Lázár János megtalálta a megfelelő embert: Grósz Andor dandártábornoknak szakmai tapasztalata nincsen, ellenben karrierje a Kádár-korszak óta töretlenül ível felfelé.

A 64 éves Grósz Andort, a Szegedi Tudományegyetem Repülő- és Űrorvosi Tanszékének vezetőjét nevezte ki Lázár János a Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány kuratóriumi elnökének – közölte Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára az alapítvány hétfői kuratóriumi ülésén. A Miniszterelnökség közalapítványa tartja fenn a múzeumként, kulturális intézményként működő Páva utcai Holokauszt Emlékközpontot.

Grósz Andor szavaz

Grósz Andor szavaz

Fotó: MTI

Az ambiciózus szemészorvosnak semmilyen képzettsége és gyakorlata nincs hasonló intézménnyel kapcsolatban. Grósz dandártábornok ellenben tisztes karriert futott be a Kádár-rendszerben, ami a rendszerváltás után is töretlenül folytatódott. Akkori nevén Leningrádban végezte a Katona-orvosi Akadémiát. 1977-től 1983-ig a Magyar Honvédség hivatásos tisztjeként csapatorvosi szolgálatot teljesített. 1983-tól az MH Kecskeméti Repülőkórházban működő Repülőorvosi Bizottság szemészeti osztályának vezetője. 1997-ben kinevezték a Repülőorvosi Kutatóosztály vezető főorvosává, és előléptették ezredessé. 2005–2007 között a MH Kecskeméti Repülőkórház főigazgatójaként tevékenykedett, majd 2007-től 2011-ig a Honvédelmi Minisztérium Állami Egészségügyi Központ katonai főigazgató-helyetteseként.

Grósz aktívan részt vesz a zsidó közéletben, a kecskeméti hitközség elnöke, egy évvel ezelőtt pedig indult a Budapesti Zsidó Hitközség ügyvezető igazgatói tisztségéért, de alulmaradt a korábban transzvesztita táncosként működő Schwezoff Dáviddal szemben. Grósznak már az indulása is nehézkes volt annak idején, ugyanis kecskemétiként nem volt tagja a BZSH-nak. Az alapszabály értelmében azonban a BZSH ügyvezető igazgatói pozíciójára csak a BZSH tagja pályázhat. Grósznak magyarázkodnia kellett amiatt is, hogy előnyben részesíti a hitsorsosait, a hozzá forduló zsidó betegeket ugyanis igényjogosultság nélkül is ellátta.

Grósz történészi, múzeumi szakmai tapasztalatokkal egyáltalán nem rendelkezik, viszont elmondhatja magáról, hogy – egy tavalyi összegzés szerint – ő volt a Miniszterelnökség legjobban fizetett tanácsadója: havi egymillióért súgott Lázár Jánosnak.

Tavaly kapott valami érdemrendet

Tavaly kapott valami érdemrendet

Fotó: MTI

Elődjének, Haraszti Györgynek a „személye körüli feszültségek” miatt kellett távoznia. Haraszti idején jócskán lecserélődött az emlékközpont gárdája (lásd cikkünket), több munkaügyi per is folyamatban van. Korábbi munkatársai azzal vádolták, hogy minősíthetetlen stílusban beszél, szakmai, etikai, jogi normákat sért. A történész azzal válaszolt a vádakra, hogy ennyi erővel akár azt is terjeszthetnék róla, hogy kecskékkel él nemi életet.

Az alapítvány által fenntartott Holokauszt Emlékközpont igazgatója, mint azt előre megírtuk, a hetvenéves Szita Szabolcs történész lett, immár hivatalosan is. Szita 2011–2014-ig már betöltötte ezt a tisztséget. Ebben az időszakban drámaian csökkent az intézmény súlya és aktivitása.

Úgy tudjuk, a hétfői kuratóriumi ülésen – ahol a változásokat bejelentették – nem esett szó a jövő feladatairól.

A Holokauszt Emlékközpont hányattatásairól és a kapcsolódó fideszes belharcokról nemrég részletesen írtunk ebben a cikkben.

Figyelmébe ajánljuk