Állóháború Budaörsön: Beruházások előtt

  • M. L. F.
  • 2006. november 30.

Belpol

Kölcsönösen gúzsba kötötte egymást a jobboldali többségű képviselő-testület és az ötödik ciklusát töltő, az októberi voksoláson nagy fölénnyel győztes budaörsi polgármester. Bár a legutóbbi ülésen sikerült megegyezni a bizottságok elosztásáról, az alpolgármester-jelölésben a felek hajthatatlanok. A vita hátterében komoly fejlesztési kérdések állnak.
Kölcsönösen gúzsba kötötte egymást a jobboldali többségű képviselő-testület és az ötödik ciklusát töltő, az októberi voksoláson nagy fölénnyel győztes budaörsi polgármester. Bár a legutóbbi ülésen sikerült megegyezni a bizottságok elosztásáról, az alpolgármester-jelölésben a felek hajthatatlanok. A vita hátterében komoly fejlesztési kérdések állnak.

"Ha ti azt mondjátok, hogy ez színház, amit csinálok, akkor azt mondom, ti cirkusznak nézitek a testületet" - vágott vissza a vita hevében az utolsó előtti novemberi csütörtökön tartott önkormányzati testületi ülésen Wittinghoff Tamás budaörsi polgármester az alpolgármesteri előterjesztéssel elégedetlen fideszes képviselőknek.

A vita két hónapja

tart. Az októberi helyhatósági választásokon a liberális városvezető 58 százalékkal győzte le jobboldali ellenfelét, de az őt támogató MSZP-SZDSZ erejéből mindössze tíz mandátumra futotta az elnyerhető huszonháromból. A koalíció magát tekintette győztesnek, hiszen a polgármesterrel együtt tizenegy szavazata van, míg a Fidesz-KDNP csak tíz képviselőt vitt be a testületbe. A mérleg nyelvét képező három mandátumot egy civil szervezet, a Budaörsi Vállalkozók Egyesülete (BVE) gyűjtötte be. A szocialisták és a liberálisok az arányoknak megfelelő alpolgármesteri és bizottsági struktúrát javasoltak. Számításukat a BVE húzta keresztül, amikor a választásokat követően megállapodtak a Fidesszel, s felsorakoztak Nagy Tamás jobboldali frakcióvezér mögé.

"Furcsa az egyesület viselkedése, hiszen a kampány idején az volt a szlogenjük, hogy >>a politika a pártoké, a város a polgárokéÖsszefogás típusú "civil" szervezet.)

A BVE döntése után már az alakuló, október 14-i képviselő-testületi ülésen kirobbant a vita. A jobboldali szövetség egyértelművé tette: a legfontosabb bizottságok vezetését magának követeli, ugyanakkor elvárták, hogy a város első embere nekik ajánlja fel az alpolgármesteri posztot is. Wittinghoff kísérletet tett a BVE leválasztására, megkínálta őket egy helyettesi poszttal, mint ahogy

hasonló gesztust tett

a Fidesznek is, de mindenképpen ragaszkodott ahhoz, hogy saját frakciója adja az első számú helyettesét, lévén az bizalmi pozíció. A helyi szocialista erős ember, az egyébiránt a szomszédos Törökbálintot vezető Keller László támogatottjának tartott, a posztra Wittinghoffék által jelölt Szabóné Müller Tímeát a jobboldal nem fogadta el. Többször elhangzott: azért nem, mert ott volt a májusi balatonőszödi frakcióülésen. Wittinghoff szerint ezzel az országos nagypolitika beköltözött Budaörsre.

Nagy Tamás lapunknak viszont azt mondta, nem Müller Tímea személyével van gond, inkább arról van szó, hogy a polgármester nem hajlandó elfogadni az álláspontjukat, mely szerint egy 25 ezer fős városban elegendő egy alpolgármester, pazarlás lenne két vagy három helyettest kinevezni. Nagy szerint meglepő, hogy míg egy korábbi előterjesztés-javaslatban Török Istvánt - aki a polgármester kihívója volt október 1-jén - Wittinghoff is elfogadta alpolgármester-jelöltnek, azaz kész lenne jelöltjükkel együtt dolgozni, továbbra is ragaszkodott Szabóné kinevezéséhez. Wittinghoff valóban elfogadta volna az egy alpolgármesteri felállást, ám ez esetben helyettesét maga kívánta megválasztani. Török személyébe csak akkor ment volna bele, ha két alpolgármestert választanak, s az egyik a saját jelöltje.

A november végi ülésen sem sikerült kompromisszumot kötni, Müller Tímeát a jobboldali többség ismét leszavazta. Közben a Pest Megyei Közigazgatási Hivatal vezetője november 15-én kelt állásfog-lalásában - melyet a testület no-vember 23-án kapott kézhez - már megfeddte a képviselőket, hang-súlyozva, amíg nem választanak alpolgármestert, mulasztásos törvénysértést követnek el. Az előző polgármester-helyetteseket ugyanis nem választották be az új testületbe, így a helyi önkormányzatokról szóló 1994. évi LXIV. törvény értelmében az alakuló ülésen megszűnt a megbízatásuk - márpedig a szabályok szerint lennie kell valakinek, akinek aláírási joga van, és a városvezető távollétében a polgármestert helyettesíti.

Hasonló vita övezte a bizottságok feltöltését is. A közigazgatási hivatal útmutatása szerint ugyanis elsőként célszerű - de nem kötelező - az alpolgármestert megválasztani, és utána kellene a bizottságokról dönteni. Wittinghoff az első perctől ragaszkodott ehhez a menetrendhez, az ellenzék szerint azért, hogy az elnöki posztok ne képezzék a kompromisszum tárgyát. November 23-án a Fidesz úgy érvelt - szembemenve korábbi álláspontjával, mely szerint ők a választások győztesei -, hogy a legfontosabbnak tartott pénzügyi bizottság az ellenzéket illeti meg, hiszen Budaörsön most kisebbségi kormányzás van. Hasonló argumentációval álltak elő a szocialisták is, akik hirtelenjében magukat kiáltották ki kisebbségnek, tehát elismerték ellenzéki helyzetüket. Szabóné az ülés után azt mondta a Narancsnak: elképesztő a Fidesz manőverezése, ugyanis az MSZP-SZDSZ már hetek óta kész volt elfogadni a jobboldal ajánlatát. November 13-i keltezéssel kaptak egy névsort a bizottsági helyekre a Fidesztől, melynek hiányzó rubrikáit annak ellenére feltöltötték, hogy az számukra előnytelen helyzetet teremtett volna. Igaz, a szocialisták saját javaslatukat csak a november 23-i ülést megelőző napon küldték át a Fidesznek. Erre az utolsó ülés kezdete előtt egy órával a jobboldal megint változtatott a javaslatán, nemcsak a bizottságok arányait variálták át, de több baloldali jelölt nevét önkényesen kihúzták. Végül mégis ők engedtek, miután a pénzügyi bizottság élére szánt jelöltjükről kiderült, hogy összeférhetetlenség miatt nem lehet egyszerre bizottsági elnök és a német kisebbségi önkormányzat vezetője - a posztot végül a BVE egyik képviselője kapta meg. Így öt bizottság élére a jobboldal delegált elnököt, három a baloldalnak jutott, ami mindenképpen előrelépésnek számít a korábbi 6:2-es fideszes javaslathoz képest.

"Ebben a kérdésben engedményeket tettünk, bízunk abban, hogy az alpolgármester-jelölés ügyében hasonló kompromisszummal áll elő a polgármester" - mondta lapunknak a maratoni ülést követően Nagy Tamás. A fideszesek

abban reménykednek,

hogy Wittinghoff előbb-utóbb mégiscsak kiegyezik velük. Vészesen közeleg ugyanis a költségvetési vita, ami megnehezítheti a testület számára, hogy személyi kérdésekkel foglalkozzanak. Frakciójukból többen azt mondták a Narancsnak, hogy a korábbi büdzsékben komoly aránytalanságok voltak, de most szeretnék lefektetni az átlátható városgazdálkodás alapjait, s jövőre szigorú költségvetést szabnának a városnak.

Felsőbb fideszes forrásaink úgy tudják, a jobboldali párt vezetői készek átnyúlni a helyi frakció feje fölött, ha a polgármesterrel dűlőre jutnának a budaörsi fejlesztések irányáról és tartalmáról. A település hatalmas bevételekkel rendel-kezik, idén 6,6 milliárd forint fog befolyni csak az iparűzési adóból, ami komoly beruházásokat tesz lehetővé. Néhány héten belül várható a döntés az uszoda-sportcsarnok építésére kiírt közbeszerzési pályázat ügyében, továbbá a következő években óvodát és iskolát építenek. Információink szerint Wittinghoffot máris megkeresték - ezt sem a polgármester, sem a helyi jobboldali képviselők nem cáfolták - a Fidesz felsőbb köreiből, de úgy tudjuk, a tárgyalások egyelőre megfeneklettek.

Figyelmébe ajánljuk

Szabadon engedték Ilaria Salist

  • narancs.hu

Hazamehet Ilaria Salis, akit azért tartóztattak le és helyeztek előzetes letartóztatásba, mert a vád szerint utcai támadásokban vett részt Budapesten.

Sok a Vitézy és sok a bizonytalanság

  • narancs.hu

Öt órakor derül ki, hány érvényes szavazat lett érvénytelennek nyilvánítva a június 9-ei főpolgármester-választáson, ám ez sem ad majd feltétlenül megnyugtató eredményt.