Ángyán József: „Kilépek a Professzorok Batthyány Köréből”

  • narancs.hu
  • 2016. augusztus 23.

Belpol

A fideszes tudósok újabb szervilis nyilatkozata verte ki nála a biztosítékot.

Az egyebek mellett egy ideig Orbán évértékelőit is szervező Professzorok Batthyány Körének (PBK) két közleményéről is írtunk az elmúlt években. Az egyikben a hazájuk ellen forduló liberálisok nemzetközi áskálódásait ítélték el a tudósok, a másikban pedig Jeszenszky Géza cigányügyi felszólalása mellett álltak ki emlékezetes módon. Az első esetben több szakmailag kiváló tagot is megkerestünk, hogy ugyan magyarázzák már el, mire gondoltak, de senki nem vállalta a feladatot. Másodszor pedig tudományos érveket vártunk volna a tudomány nagyjaitól, de hiába.

Tegnap a PBK a népszavazásról adott ki egy légből kapott szlogenek egymás után pakolásából álló, a Fidesz retorikájába légmentesen illeszkedő közleményt. Íme az egész:

Tudta?
Tudta-e, hogy az Európai Unió felelőtlen politikusai a népvándorlás kezelésében elkövetett balfogásaik terhét akarják szétteríteni egész Európán? Tudta-e, hogy ezt hatalmuk jogilag kétes kiterjesztésével próbálják elérni? Tudta-e, hogy Európa védelmében eddig Magyarország tette a legtöbbet? Tudja-e, hogy a magyar példán egyre több európai polgár bátorodik fel és tér észhez? Hogy a mi népszavazásunk döntően befolyásolhatja a tagállamok és az EU központjának jövőbeli viszonyát? Tudja-e, hogy Magyarország és egész Közép-Európa önvédelmi ösztöne a keleti inváziókkal szemben évszázadok alatt alakult ki, és ennek elfojtása mindig is végzetes következményekkel járhatott volna? Legyen tisztában vele, hogy a népvándorlással szembeni kemény fellépés és a kampánykérdésekbe ágyazott leegyszerűsítő állítások ellenére az igazi menekültek befogadásra találnak Magyarországon! A kampány bizonyosan nem találkozik mindenki ízlésével, de ettől tekintsünk el! Értsük meg, hogy a részvétel a népszavazásban sorsdöntő jelentőségű, és a helyes válasz: NEM!

Ángyán József volt államtitkár, egyetemi tanár utólag értesült a nyilatkozatról, és levélben jelentette be kilépését az elnöknek és a tagságnak. A narancs.hu birtokába került írást szintén végig idézzük:

Tisztelt Elnök Úr! Kedves Professzortársak!

Egy erdélyi  családi pihenésről hazatérve most olvastam az októberi népszavazással kapcsolatos belső vitát és az ennek „eredményeként” megszületett – számomra megdöbbentően szervilis, a megítélésem szerint önző és a keresztény értékrendtől messze távol álló (ti. aki egy szűk, bennfentes kört gazdagítva fizet, legyen bár haramia, jöhet, de a többi, menekülő nyomorultból nem kérünk) kormányzati álláspontra, valamint az ezt közvetítő ostoba és hazug propagandára is rálicitáló, csúsztatásokat és féligazságokat tartalmazó – sajtónyilatkozatot. Ez megerősítette azt a régóta érlelődő elhatározásomat, hogy a világról és benne a felelős értelmiség feladatairól alkotott, egymástól egyre távolodó, mára már paradigmatikusan eltérő véleményünk okán – szomorúan reménytelennek látván, és feladván az ezzel kapcsolatos belső vitát – kilépek a Professzorok Batthyány Köréből. Kérem ezért Elnök Urat, hogy nevemet a PBK tagjainak sorából haladéktalanul töröltetni szíveskedjék.
A kezdeti közös hiteket, reményeket és szép emlékeket is hordozó, együtt töltött évekért köszönetet mondva, a PBK-nak – mint magát felelős keresztény, nemzeti értelmiségi tömörülésként meghatározó körnek –, valamint tagjainak személy szerint is eszmélést és sok sikert kívánva, búcsúzó üdvözlettel:
Ángyán József

Figyelmébe ajánljuk