Ángyán József újabb jelentése: Bács-Kiskunban is a NER-lovagoké lett a föld

  • narancs.hu
  • 2019. július 22.

Belpol

Ennyit arról, hogy a helyi fiatal családoknak adták a földet.

Az előző Orbán-kormány volt parlamenti államtitkára ezúttal Bács-Kiskun megye visszás földbérleti pályázatait tárta fel. Ez már kilencedik, alaposan végigelemzett és szakmai adatokkal, tényekkel alátámasztott jelentés, amely azt igazolja, hogy a kormányzati propagandával szemben nem a helyben élő gazdák, hanem Fidesz-közeli NER-lovagok nyerték meg az állami földek javarészét – írja a Népszava.

Bács-Kiskun megyében az elkelt területek 321 nyertes árverezőhöz kerültek, de ezen belül a földek hatvan százalékát, 5600 hektárt mindössze 19, családi, rokoni és vállalkozói szálakon összefonódott nagy érdekeltség szerezte meg. A nyertesek 72 százalékának – ők azok, akik messze ülnek a tűztől – együttesen csupán a területek alig 16 százaléka, kevesebb, mint 1600 hektár jutott. A helybeli gazdálkodó családok elől külső, tőkeerős árverezők szerezték meg a földet.

Az elárverezett terület több mint egyharmada olyan pályázóhoz került, aki a kormányhatározatban rögzített húsz kilométernél jóval messzebb, átlagosan kétszer akkora távolságra lakik az elnyert területtől. A földek több mint négyötödét bérlők művelik.

Ángyán József szerint a „baráti” bérlők maguk vásárolhatták fel a bérlemények egészét. Míg a körön kívüliekét leginkább Fidesz-közeli agrárvállalkozók kaparinthatták meg. Egész Bács-Kiskun megyére jellemző, hogy kormányközeli rokoni, baráti, vállalkozói érdekkörök jutottak jelentős állami földterületekhez.

Ez Ángyán szerint újabb bzonyíték arra, hogy mennyire hazug a kormánypropaganda, miszerint a földárverezésekkel a helyben élő „földművesek” és fiatal családok  szereztek földeket – noha ez lett volna eredetileg a törvényhozók állítólagos szándéka.

Figyelmébe ajánljuk