„Anyád is ember!” – tüntettek a szívhangrendelet ellen

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 28.

Belpol

Ez lopakodó szigorítás – hangzott el a Kossuth téren. Fotóriport a demonstrációról. 

Az abortuszszabály szeptemberi módosítása ellen tüntettek szerdán este Budapesten a Kossuth téren a Patent Egyesület és az aHang szervezésében. 

Telex tudósítása szerint negyed hétkor néhány ezres volt a tömeg a Parlament jobb oldalánál, többnyire fiatal lányok és párok érkeztek, csoportosan. A transzparenseken többek között az állt, „Elvetetném ezt a kormányt”, és „Pintér Sándor mit keres a méhemben?”

A rendezvényen Murinai Angéla, a Gumiszoba blog szerzője lopakodó szigorításnak nevezte a változást, úgy gondolja, ez a kormány valójában gyűlöli a nőket és a gyerekeket is. „Egy nő önmagától sosem fog teherbe esni, ahhoz kell egy férfi, aki az esetek többségében nem megfelelően védekezik, ezután a nő ha teherbe esik még jól meg is büntetik” – mondta Murinai Angéla. 

Benkovics Júlia szülész-nőgyógyász szakorvos egyest ad az államnak a jogszabály miatt. Azokról a nőkről beszélt, akik elékerülnek, ijedten, miután teherbe estek.  Az orvos azt mondta, nem fogja felhangosítani az embrió szívhangját, és nem fogja a páciensei felé fordítani a monitort, csak akkor, ha a páciens kéri. 

Visnyei Barbara dúla szerint a pedagógusok helyzete és az abortusztörvény jól jelzi, hogyan foglalkozik a kormány azokkal, akiknek segítségre van szükségük. „Leendő szülők felelős döntése a gyermek vállalása és a nem vállalása is (...) akármi van, háború vagy válság, mindig időszerű a nők méhében turkálni” – mondta a dúla.

Molnár Via, a Patent Egyesület aktivistája úgy látja, a kormány számára valójában nem fontos az élet védelme, Magyarországon nincs rendes szexuális felvilágosítás, és a rendes fogamzásgátlás luxus, ezért vannak nem kívánt terhességek. Molnár Via szerint Pintér Sándor belügyminiszternek és a képviselőknek az iskolában tanuló gyerekek szívhangját kellene meghallgatniuk.

„Sándor, Sándor, tűnj a pinámból” – így zárta a beszédet.

A demonstráció szervezői szerint a kormány évek óta csorbítja a nők reprodukciós jogait: 2012-ben betiltotta az abortusztablettát, megnehezítette az abortusz előtti konzultációt, az időpont megszerzését, és hangulatot kelt az abortusz ellen. Segíteni a méltó életkörülmények megteremtésével, a mindenki számára hozzáférhető fogamzásgátlással és korszerű szexuális neveléssel lehetne. 

A rendezvényhez 14 civil szervezet csatlakozott, köztük az Amnesty International Magyarország és a Budapest Pride is. 

Sióréti Gábor fotóriportja a rendezvényről

 
Fotó: Sióréti Gábor

 
Fotó: Sióréti Gábor
 

 
Fotó: Sióréti Gábor
 

 
Fotó: Sióréti Gábor
 

 
Fotó: Sióréti Gábor
 

 
Fotó: Sióréti Gábor
 

 
Fotó: Sióréti Gábor
 

 
Fotó: Sióréti Gábor
 

 
Fotó: Sióréti Gábor
 

 
Fotó: Sióréti Gábor
 

 
Fotó: Sióréti Gábor
 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.