Ária- és dalesttel jön az Operaházba Anna Netrebko

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. augusztus 25.

Belpol

A világhírű orosz szoprán korábban nem akarta bírálni Putyint, de márciusban elítélte a háborút.

Ária- és dalestet ad Anna Netrebko szeptember 25-én a Magyar Állami Operaházban. A világhírű szoprán először lép fel a budapesti dalszínházban.

Anna Netrebko Debussy, Dvorák, Rahmanyinov, Rimszkij-Korszakov és Richard Strauss dalai mellett részletek ad elő többek közt Cilea Adriana Lecouvreur, Charpentier Louise, Csajkovszkij Pikk dáma, Leoncavallo Bajazzók, Saint-Saëns Sámson és Delila, valamint Offenbach Hoffmann meséi című operáiból – közölte a dalszínház csütörtökön az MTI-vel.

A szopránt Pavel Nebolsin kíséri zongorán, a műsorban Elena Maximova mezzoszoprán és Kurt Mitterfellner hegedűművész működik közre.

Anna Netrebko és a Magyar Állami Operaház együttműködése több évre nyúlik vissza. 2017 augsztusában a Berlini Waldbühnén a Magyar Állami Operaház Zenekara közreműködött a világhírű szoprán és férje, Yusif Eyvazov nagyszabású televíziós közvetítéssel kísért gálaestjén. Ezt követően a házaspár az Erkel Színházban lépett fel az Andrea Chénier főszerepeiben, az Opera koncertszerű produkciójában 2017 decemberében. Netrebko és Eyvazov 2021-ben a Müpa vendégeként járt ismét Budapesten, a Tosca koncertszerű előadásában újra a Magyar Állami Operaház Zenekara, Énekkara és Gyermekkara működött közre.

Anna Netrebko a Szentpétervári Konzervatórium elvégzését követően 22 évesen debütált a moszkvai Mariinszkij Színház Figaro házassága előadásának Susannájaként Valerij Gergijev irányítása mellett. Egy évvel később az Egyesült Államokban is bemutatkozott a Ruszlán és Ludmilla női címszerepében a San Franciscó-i Operaházban, a Metropolitan Opera társulatával 2002-ben Prokofjev Háború és béke című operájában Natasa szerepében állt színpadra. Az igazi nemzetközi áttörést a Salzburgi Ünnepi Játékok Don Giovanni-előadásában Donna Anna szerepe hozta el neki Nikolaus Harnoncourt vezényletével. A nagy sikerű fellépést a Deutsche Grammophonnal kötött exkluzív lemezszerződés és meghívások sora követte a világ rangos operaházaitól.

Legújabb lemeze, a Verdi, Wagner, Strauss, Puccini, Cilea és Purcell áriáit felvonultató Amata dalle tenebre 2021 novemberében jelent meg.

?nnepi hangverseny Anna Netrebko 50. sz?let?snapj?n

 

Anna Netrebko orosz szoprán az 50. születésnapján a moszkvai Kreml Palotában adott ünnepi hangversenyen 2021. szeptember 18-án. MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

 
 
 

Az orosz–ukrán háború kitörése őt is választás elé állította. Azt írták róla, hogy jó a kapcsolata Vlagyimir Putyin elnökkel. Március elején a milanói Scala és a zürichi operaház úgy döntött, nem dolgozik együtt a szopránnal, aki azután – mint a HVG megírta –lemondta a New York-i Metropolitan Operában és a Berlini Állami Operában meghirdetett fellépéseit. Arról szóltak a hírek, hogy bár elítéli a háborút, de nem fogja Putyin elnököt bírálni, és inkább visszavonul, ha emiatt nem dolgozhat. Végül március végén úgy döntött, nyilatkozatban ítéli el, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, kiállt az áldozatok és családtagjaik mellett.

„Álláspontom világos. Nem vagyok politikai párt tagja, és nem állok kapcsolatban Oroszország egyetlen vezetőjével sem. Elismerem és sajnálom, hogy néhány múltbéli cselekedetem és kijelentésem részben félreérthető volt (...) Valójában egész életemben csak néhány alkalommal találkoztam Putyin elnökkel, főként művészeti díjátadó ünnepségeken vagy az olimpiai játékok megnyitóján” – írta. Azt is közölte,  sosem kapott pénzbeli támogatást az orosz kormánytól. Szereti Oroszországot, a hazáját, de Ausztriában él, ott is adózik. 

Nyilatkozatának olyan következménye lett, hogy a Novoszibirszki Orosz Opera visszamondta a fellépését, arra hivatkozva – hogy mint a Népszava írja – „nem törődik eléggé a haza sorsával”.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk