Elköszönt a polgármester, de maradt a gazda Szegváron

Árpád, árpánk

Belpol

Bevetette árpával az önkormányzat földjét Szegvár leköszönő fideszes polgármestere, földhasználati díjat nem fizetett, ezért az új képviselő-testület feljelentette. A rendőrség szerint nem történt hivatali visszaélés, mert a korábbi községvezető nem közhatalmat gyakorolva, hanem gazdálkodóként járt el, amikor megművelte a területet. Kis történet Csongrádból.

A 49 éves Gémes László korábbi szegvári polgármester 360 hektáron gazdálkodik. Huszonhét év alatt jutott el idáig. Gyerekkorában a család Szegvárról Budapestre költözött, de ott is kertes házban laktak. Interneten elérhető életrajza szerint nyulakat, galambokat tartott, eladta a piacon, ebből volt zsebpénze. A rendszerváltás előtti évben költöztek vissza Szegvárra. Későbbi feleségének egyik rokona, aki gépi munkát vállalt más gazdáknál, egyszer elvitte magával dolgozni, és nagyon megtetszett neki a traktorozás. Az első MTZ 50-esét 1994-ben hitelből vette. Kibérelte nagyapja 7 hektárnyi, kárpótlással szerzett földjét, édesanyja kisebb parcelláját pedig ingyen használhatta. Gabonát termelt, marhát hizlalt, sertést tartott. Közben – mivel eredetileg vendéglátóipari szakközépiskolába járt – bérbe vette a Mega Club Sörözőt, ahol diszkót is működtetett. Idővel rájött, a vendéglátás mégsem az ő világa, 2002 után már csak a gazdálkodás, a gépi szolgáltatás érdekelte. Meg a közélet: képviselő lett, majd polgármester, tizenhat évig. A Fidesz–KDNP listáján bekerült a Csongrád Megyei Közgyűlésbe is.

 
Itt kel kel. Kell? (Szabó polgármester földet mutat)
Fotó: A szerző felvétele

Ha megy, tényleg menjen

A kormánypárt 2019-ben már nem a lakóhelyén, hanem a szomszédos városban, Szentesen indította a polgármesteri posztért. Gémes alulmaradt a Jövőnk Szentes Egyesület jelöltjével, Szabó Zoltán Ferenccel szemben; ráadásul Szegváron sem a Fidesz–KDNP támogatta csapat győzött, hanem a függetlenek.

Gémes László a megyei önkormányzat közgyűlésében 2014-től a kormánypárti frakció vezetője volt, és nemegyszer nyíltan szembeszállt az elnökkel, a szintén fideszes Kakas Bélával. A párt Gémes mellé állt: 2019-ben a Fidesz–KDNP listáján ő az első helyet kapta, Kakas a 17.-et. A 20 fős közgyűlésbe az első 12 jutott be, Gémesből közgyűlési elnök lett, mi több, ő az Országos Magyar Vadászkamara Csongrád-Csanád Megyei Területi Szervezetének elnöke is.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk