Eldurvuló előválasztási küzdelem Zuglóban

Barátságtalan mérkőzés

Belpol

Sehol nem támadják egymást olyan élesen az ellenzéki előválasztás jelöltjei, mint Zuglóban. A pártok többsége az utóbbi két választást megnyerő, helyben beágyazottabb szocialista Tóth Csabát támogatja, de a Momentum színeiben induló Hadházy Ákosnak is van mibe kapaszkodnia.

A zuglói előválasztásból a Momentum csinált országos jelentőségű ügyet azzal, hogy az egyébként szekszárdi illetőségű Hadházy Ákost indítja a XIV. kerület nagyobb részét lefedő 8-as számú fővárosi választókerületben. Hadházyt februárban „a korrupció elleni harc védőszentjeként” ajánlották a zuglóiak figyelmébe, és bár a jelöltbemutatáson nem hangzott el Tóth Csaba neve, így is mindenki értette, hogy Hadházy zuglói feltűnése a kerület szocialista országgyűlési képviselője ellen intézett kihívás. A Momentum politikusai arról beszéltek, hogy „tisztességes, becsületes” képviselőre van szüksége Zuglónak, és hogy egy itteni változás után hiszik majd el a választók, hogy az ellenzék a Fidesz politikájával szakítva tényleg visszaszorítja a korrupciót.

A Momentum azóta is erre a meccsre építve pozicionálja magát az ellenzéken belül, Fekete-Győr András számos megszólalásában hangsúlyozza, hogy egyetlen pártként támogatják Hadházy Ákost Zuglóban. Ha csak az összefogás pártjait nézzük, ez így is van, az MSZP-vel tandemben induló Párbeszéd mellett a DK és a Jobbik is Tóth Csaba mögé állt be, míg Hadházyt a Momentumon kívül Márki-Zay Péter Mindenki Magyarországa Mozgalma és a CivilZugló Egyesület indítja. (Hadházyt támogatja a Kutyapárt és az Új Világ Néppárt is, de ők nem lesznek rajta az előválasztási szavazólapon.)

Mindkét jelölt azt mondja, nem szeretne támadó kampányt folytatni, mégis ellenséges hangulat lengi körül a vetélkedést. Hadházy zuglói jelenléte önmagában is üzenet, ami Tóth Csaba és a zuglói MSZP sajtóban tárgyalt gyanús ügyeire irányítja az embe­rek figyelmét; a másik oldalról Tóth az ellenzék bomlasztásával, mandátumvadászattal, összeférhetetlenséggel, korábbi politikai közössége (a Fidesz) sunyi elárulásával vádolja versenytársát.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk