Átlátszó: 644 millió forintba került a kormánytagok reptetése a katonai gépeken

  • narancs.hu
  • 2023. február 6.

Belpol

Az összeg 223 útból jött össze 2021 és 2022 szeptembere között.

Összesen 644 millió forintba kerültek 2021 és 2022 szeptembere között Orbán Viktor miniszterelnök, Szijjártó Péter külügyminiszter, Novák Katalin köztársasági elnök és más politikusok utazásai a honvédség repülőgépeivel – derül ki a Honvédelmi Minisztérium az Átlátszó adatigénylésére küldött válaszából.

A 644 millió forintból 273 millió üzemanyagra, 172 millió repülőtéri kiszolgálásra, 106,3 millió fedélzeti, 36,4 millió pedig a delegációk fedélzeti ellátására ment el. Ezen kívül 19,8 millió forintba kerültek a légtérhasználati díjak, 23 millióba a személyzet külföldi tartózkodása 13,6 millióba a személyzet napidíja és ellátása. 

Hozzá kell tenni, a Honvédelmi Minisztérium közlése alapján sok esetben az üzemanyagköltséget nem számolták fel:

a 223 útból csak 51 esetben szerepel üzemanyagköltség, több útnál egyszerűen hiányzik az üzemanyagár, gyakran pedig nulla forint szerepel, mintha ingyen lett volna.

Ezzel szemben Szijjártó Péter kairói útján a delegáció fedélzeti ellátása, étel- és italfogyasztása 5,5 millió forintba került, amihez még egy 6,8 milliós internetköltség is tartozott. Persze előfordult, hogy a fedélzeti internethasználatból még ennél is nagyobb költség jött össze. A rekord, egy Külügyminisztérium által megrendelt NurSzultán – Bishkek – Taskent – Isztambul – Varsó körút, amelyre 12,5 millió forintos internetköltséget tüntetett fel a minisztérium.

Az összesen 644 millió forintot felemésztő 233 repülőútból 197 esetben a Külügyminisztérium, 19 esetben a Köztársasági Elnöki Hivatal, 7 esetben a Miniszterelnökség használta a katonai gépeket. Igaz, a miniszterelnök útjait gyakran a külügy intézi, főleg, ha Orbán és Szijjártó együtt utaznak valahová. 47 útról egyáltalán nem közölt adatok a minisztérium.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?