Átnevezik az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatot

  • narancs.hu
  • 2023. június 8.

Belpol

Azt nem tudni, hogy mi volt a probléma az egyik leghíresebb magyar tudós nevével. 

Az Országgyűlés Törvényalkotási Bizottsága csütörtökön úgy döntött, hogy „az innovációs és tudományos eredmények gazdasági hasznosításának elősegítése érdekében szükséges egyes törvények módosításáról” szóló törvény keretében Eötvös Loránd Kutatási Hálózatról változtassák Magyar Kutatási Hálózatra a kutatóintézeteket összefogó szervezet nevét – írja a hvg.hu

Mint ismert ezek azok az intézmények, melyeket 2019-ben elvettek a Magyar Tudományos Akadémiától (MTA). A szervezet élére a közelmúltban nevezték Gulyás Balázs neurobiológust, miután Maróth Miklós klasszika-filológus lemondott. Freund Tamás, az MTA nemrég újraválasztott elnöke pedig azt mondta a Népszavának, hogy már nem reménykedik az intézetek visszaszerzésében. 

 
Gulyás Balázs neurobiológus, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) új vezetője beszédet mond, miután átvette kinevezési okiratát a Karmelita kolostorban 2023. május 2-án
Fotó: MTI/Soós Lajos

Az nem derült ki a javaslatból, hogy miért törlik az egyik leghíresebb magyar tudós nevét az elnevezésből, ugyanis a változtatást tartalmazó pontokról indoklásként mindössze ennyi olvasható: „Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat elnevezésének Magyar Kutatási Hálózatra történő módosítására irányuló jogtechnikai módosítások”, írja a hírportál.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk