Letesz a kormány a szociális temetés bevezetéséről

  • narancs.hu
  • 2023. június 8.

Belpol

2013-ban terjesztették be a törvényt először, melynek értelmében a hozzátartozóknak kellett volna gondoskodnia az elhunyt szállításáról, mosdatásáról, öltöztetéséről, a sír kiásásáról és behantolásáról, a ravatalozásról és a búcsúztatásról. 

Teljesen letesz a kormány a szociális temetés bevezetéséről – olvasható a 2024-es költségvetést megalapozó salátatörvényben, melyben azt írják, hogy a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény módosításáról szóló 2013. évi CXXXVII. törvény módosítása nem lép hatályba. 

A Belügyminisztérium még 2013-as májusi közleményben úgy számolt be a törvényről, hogy „a cél az, hogy a kormány enyhítsen a gyászolók terhein”. A változtatás szerint ingyenes temetést vagy hamvasztást igényelhetett volna bárki, aki elfogadja az erre vonatkozó feltételeket, azaz tevőlegesen részt vesz a temetési feladatokban.

Az állam ingyenesen biztosította volna a temetéshez szükséges kellékeket, átvállalta volna az elhunyt hűtésének és szállításának költségeit. Ennek feltétele az lett volna, hogy a hozzátartozó gondoskodjon az egyéb teendőkről: az elhunyt szállításáról, mosdatásáról, öltöztetéséről; a sír kiásásáról és behantolásáról, illetve a ravatalozásról, búcsúztatásról.

A temető fenntartója a koporsós és urnás szociális temetések számára is köteles lett volna sírhelyet biztosítani a külön a szociális temetésre kijelölt parcellákban. 

A Magyar Narancs Angyal Eleonóra tanatológussal készített még 2013-ban interjút a témában. Mint akkor mondta, a terv nem lehet népszerű, mert az emberek már hosszú évek óta annak örülnek, hogy nincs feladatuk a temetés körül. „Az csak az egyik probléma, hogy az állam belenyúl egy olyan dologba, ami annyira intim, hogy még szolgáltatói szinten sem szabadna beleavatkozni. De egyáltalán nem gondolják végig, mit tesznek ezzel pontosan. Szociális temetés és köztemetés is volt eddig, amit a kormány most akar, az egyik sem. A szociális temetésnél az önkormányzat megvizsgálta, hogy rászorul-e az igénylő, és fedezte a temetés árát. De ez az új valami nem »szociális«. A törvénytervezet szerint ez a lehetőség alanyi jogon járna, ha az ember betartja az állam által megszabott szabályokat: csak az önkormányzat által kijelölt helyen temethet, csak az általuk adott koporsóval, és a többi. Ha ettől eltér, akkor nem kapja meg a jogot az ingyenességre. Ez már önmagában furcsa” – fogalmazott. 

(Címlapképünk illusztráció. Fotó forrása: Unsplash.com)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk