Az alapvető jogok biztosa elpöckölte magától a Pegasus-ügy kivizsgálását

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 12.

Belpol

Kozma Ákos ombudsman munkáját nemrég egy nemzetközi szervezet minősítette - le.

Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa Harangozó Tamás MSZP-s képviselő kérdésére magyarázta meg, miért nem fogja vizsgálni az általa vezetett intézmény a megfigyelési botrányt.

"Nem látok lehetőséget arra, hogy az alapvető jogok biztosaként önálló vizsgálatot indítsak annak feltárása érdekében, hogy zajlott-e Magyarországon a Pegasus kémprogram felhasználásával jogellenes adatgyűjtés. A titkos információgyűjtés kapcsán elsődlegesen érintett alapjog, az információs önrendelkezési jog kérdésköréhez kapcsolódó általános alapjogvédelmi követelmények megfogalmazása pedig a NAIH (Nemzeti Adatvédelmi-és Információszabadság Hivatala) hatáskörébe tartozik" - idézi Kozma válaszát a Népszava.

Az ombudsman azért kényszerült magyarázkodni, mert Harangozó szerint nemcsak a megfigyeltek, hanem minden egyes magyar állampolgár joga sérülhetett a kémprogram használatakor.

Mint arról nemrég beszámoltunk, a Nemzeti Emberi Jogi Intézmények Világszövetségének Akkreditációs Albizottsága leminősítené a magyar ombudsmant, mert nem foglalkozott megfelelően számos emberi jogi problémával, politikailag érzékeny kérdésekben nem fordult az Alkotmánybírósághoz.

 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk