Maróth Gáspár a Rheinmetallnál

Az asztal két végén

Belpol

Novemberben még államtitkárként tárgyalt a Rheinmetall-lal, áprilistól már a vállalat kelet-európai részlegét koordinálja Maróth Gáspár. Első, sőt második blikkre is összeférhetetlennek tűnik ilyen rövid időn belül az egyik oldalról átmenni a másikra, de eddig is láttunk meredek dolgokat a hazai védelempolitikában.

Maróth Gáspár 2018 és 2022 között a Miniszterelnöki Kormányiroda fejlesztésekért felelős kormánybiztosa volt, az előző ciklus nagy volumenű honvédelmi fejlesztései a nevéhez fűződnek. Az ötödik Orbán-kormányban átkerült a Honvédelmi Minisztériumhoz (HM) államtitkári pozícióba. Néhány hónappal a kormányból való kiválása előtt még arról nyilatkozott a Portfoliónak, hogy amikor „2016-ban elkezdtük a haderőfejlesztést, már látszott, hogy egy teljesen új gondolati struktúrára kell ezt felépíteni. (…) A magyar kormány stratégiája az volt, hogy először szigetekben létrehozta az új think-tankeket, amelyek a honvédelmi és haderőfejlesztés víziójáért, stratégiamegalkotásáért feleltek. Most elérkezett az idő, hogy ismét a Honvédelmi Minisztériumba integráljunk mindent, és magát a minisztériumot is a honvédelmi és haderőfejlesztési programhoz igazítsuk”. Maróth Gáspár arról is beszélt, hogy Magyarország már idén eléri a NATO által elvárt 2 százalékos GDP-arányos védelmi költségvetést, mely összeg számottevő része a haderőfejlesztésre megy el.

Nagy ívű terveiből arra lehetett következtetni, hogy hosszú távra tervezett, ezért sokakat meglepett a tavaly őszi menesztése (vele együtt helyettesét, Fekete Szilviát is elküldték). Néhány napig arról szóltak a hírek, hogy minden bizonnyal a Miniszterelnök Katonai Irodájának vezetőjeként folytatja karrierjét, de ezt az értesülést gyorsan cáfolta a kormány. Ezért sokan úgy vélik ma is, hogy valamiféle konfliktus állhat a menesztése mögött, bár ezt a lehetőséget Gulyás Gergely cáfolta novemberben. „Egyszerűen értékelték az elmúlt fél évet, és a miniszter úr arra jutott, hogy a közös munka nem kellően hatékony ahhoz, hogy ez továbbra is ebben a formában fennmaradjon” – indokolt akkor a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Néhány hónappal később a védelmi beszerzésekért felelős korábbi alapember váratlan helyen bukkant fel: a német hadiipari óriásvállalat, Magyarország egyik legfontosabb partnere, a német Rheinmetall AG kelet-európai koordinációs vezetője lett idén áprilisban. A kiadott közlemény szerint a cég biztos abban, hogy „Maróth Gáspár nagy tapasztalatára és szakértelmére támaszkodva, az ő koordinációja mellett kelet-európai céljaink előremozdulnak”.

Egy érdekes ügy

Januárban a Direkt36 foglalkozott a magyar fegyverkezéssel, Maróth szerepére is kitérve. A cégnyilvántartási adatok szerint Maróthnak korábban kilenc cégben volt érdekeltsége, főleg egészségügyi eszközöket forgalmazókban. Az első Fidesz-kormány idején Orbán Viktor személyes tanácsadója volt, 2000–2001-ben a Nemzeti Egészségügyi Tanács titkáraként, majd 2001 és 2003 között az Országos Népegészségügyi Program vezetőjeként dolgozott. Az egészségügyi eszközök beszállításával foglalkozó VMD Zrt.-nél is töltött be pozíciót; a céget a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2016-ban vizsgálta egy egészségügyi eszközbeszerzés miatt, többek között kartellezéssel is meggyanúsították, ám mint kiderült, a bonyolult ügyhöz Maróth cégének nem volt köze.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk