Az Európai Bizottság átutalta Magyarországnak az uniós kohéziós források első részletét

  • narancs.hu
  • 2024. január 2.

Belpol

A pénz nagyobb része azonban még mindig zárolva van.

Az Európai Bizottság átutalta Magyarországnak a korábban blokkolt 2021–2027-es kohéziós források első részét, 445 millió eurót (nagyjából 170 milliárd forint) – közölte honlapján a kormány kedden.

A bejelentéssel kapcsolatban a hvg.hu emlékeztetett, az EU-s források kifizetése tavaly decemberben vált biztossá, amikor az igazságszolgáltatás függetlenségét biztosító vállalások teljesítését elismerte az Európai Bizottság. Ezzel elérhetővé vált mintegy 10 milliárd euró kohéziós forrás Magyarország számára, a pénz nagyobb része azonban még mindig zárolva van.

A kormány a keddi közleménye szerint a fejlesztési programok megvalósítását már 2021-ben megkezdték, a költségeket eddig hazai forrásból előlegezték meg. A terület- és településfejlesztési, a digitális, a közlekedés- és gazdaságfejlesztési programokban közel 9300 támogatási szerződést már megkötöttek, összesen nagyjából 1600 milliárd forint értékben,

az eddig kifizetett támogatások összege pedig meghaladja az 1200 milliárd forintot.

A kedden érkezett forrásokon kívül Magyarország december 29-én kapta meg a Helyreállítási Terv (RRF) elfogadott módosításával felvett 3,9 milliárd eurós hitel előlegét, mintegy 780 millió eurót.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk